Λονδίνο, το κοσμοπολίτικο

Η πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας είναι ένα χωνευτήρι θαυμαστών πολιτισμών, χωρίς να χάνει το ξεχωριστό ύφος της.

Το Λονδίνο έχει τον αέρα μιας μητρόπολης η οποία κατέχει ηγετική θέση στον κόσμο των σύγχρονων τεχνών, της μόδας, των μοντέρνων τάσεων. Τη μαγική ατμόσφαιρα μιας τεράστιας σκηνής επάνω στην οποία ανταμώνουν άνθρωποι από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμοί.

Γνωριμία με την πόλη
Παρότι είναι η μεγαλύτερη σε έκταση πόλη της Ευρώπης, τα κυριότερα αξιοθέατά της βρίσκονται στο κέντρο της. Η καρδιά του τουριστικού Λονδίνου είναι η πλατεία Τραφάλγκαρ, σχεδιασμένη από τον Τζον Νας στις αρχές του 19ου αιώνα, εκεί όπου βρίσκονταν οι Βασιλικοί Στάβλοι. Σήμα κατατεθέν της η Στήλη του Νέλσονα, ύψους 43,5 μέτρων, η οποία αναγέρθηκε σε ανάμνηση της νίκης του ναυάρχου Νέλσονα επί του Ναπολέοντα το 1805, έξω από το ακρωτήριο Τραφάλγκαρ της Ισπανίας. Βόρειά της βρίσκεται το Γουέστ Εντ και το Μπλούμσμπερι, όπου θα επισκεφθείτε το Βρετανικό Μουσείο, ενώ δυτικά το Γουεστμίνστερ, το Γουάιτχολ, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το Χάιντ Παρκ. Ανατολικά θα επισκεφθείτε το Κόβεντ Γκάρντεν και το Σίτι, το επιχειρηματικό κέντρο της πόλης.

Στις Πινακοθήκες
Αξίζει να επισκεφτείτε την Εθνική Πινακοθήκη, μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες του κόσμου. Στο Αβαείο του Ουέστμινστερ θα εντυπωσιαστείτε από τη μεγαλοπρέπεια. Στον Καθεδρικό Ναό του Ουέστμινστερ μην παραλείψετε να δείτε το έργο του Έρικ Γκιλ «Τα Πάθη του Χριστού». Συνεχίστε προς την Πινακοθήκη Τέιτ, με την τεράστια συλλογή της.

Στα Ανάκτορα
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι ένας από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς. Αξίζει να παρακολουθήσετε την αλλαγή της φρουράς τους. Στην πλατεία Πικαντίλι θα δείτε το άγαλμα του Έρωτα, αφιερωμένο στο λόρδο
Aσλεϊ. Αν εκτός από λάτρεις της τέχνης είστε και λάτρεις των αγορών, περπατήστε στις οδούς Ρίτζεντ και Όξφορντ. Τα μαγαζιά εκεί θα σας εντυπωσιάσουν! Αν πάλι είστε λάτρεις της νυχτερινής ζωής, μην παραλείψετε ένα πέρασμα από το κεφάτο Σόχο. Στο Κόβεντ Γκάρντεν μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση όπερας με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων. Η περιοχή (αγορά) γύρω από την Όπερα είναι από τις ομορφότερες του Λονδίνου, γεμάτη κομψά καφέ και μαγαζιά.
Η πλατεία Ράσελ στη συνοικία Μπλούμσμπερι είναι η μεγαλύτερη του Λονδίνου. Όσο για το Βρετανικό Μουσείο που βρίσκεται στην περιοχή, όχι μόνο είναι γεμάτο ανεκτίμητους θησαυρούς από όλο τον κόσμο, αλλά φιλοξενεί και τα γλυπτά του Παρθενώνα που ο λόρδος Έλγιν είχε αφαιρέσει από τη ζωφόρο του ναού.

Στο Σίτι
Εδώ, εκτός από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου θα δείτε και τον Πύργο του Λονδίνου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως κάστρο, ανάκτορο, οπλοστάσιο, φυλακή, χώρος φύλαξης πολύτιμων αντικειμένων αλλά και τόπος εκτελέσεων για περισσότερα από 900 χρόνια. Ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι και η Γέφυρα του Λονδίνου, που στέκει επάνω από τον Τάμεση, με τους δύο πύργους της, ύψους 25 μ. Το τεράστιο Χάιντ Παρκ, ο Ζωολογικός Κήπος, η δημοφιλής συνοικία Κάμντεν με την ξεχωριστή της ατμόσφαιρα, αλλά και η συνοικία Ιστ Εντ είναι μερικές ακόμη από τις στάσεις που πρέπει να κάνετε.

Δείτε οπωσδήποτε
Κάποια από τα δεκάδες εκπληκτικά μιούζικαλ που ανεβαίνουν στην πόλη. Αξέχαστη εμπειρία!

Πληροφορίες
Μετάβαση: Προτείνουμε ανεπιφύλακτα την Hellas Jet (τηλ.: 210-7457700) για άνετο ταξίδι με άψογο σέρβις, αλλά και την πολύ καλή, χαμηλού κόστους, εταιρεία Easy Jet (τηλ.: 210-3530300). Επίσης την British Airways (τηλ.: 210-8906666) και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές (τηλ.: 210-9666666).
Διαμονή: Για φτηνή διαμονή επιλέξτε ένα από τα εκατοντάδες Bed and breakfast που θα βρείτε παντού. Πρόκειται για μικρά, ζεστά ξενοδοχεία ή δωμάτια μέσα σε σπίτι (παρέχονται το δωμάτιο με τουαλέτα και το πρωινό). Από ξενοδοχεία, σας προτείνουμε τα Athenaeum (τηλ.: 74993464), Βerkeley (τηλ.: 72356000), Byron (τηλ.: 72430987), Bryanston (τηλ.: 72623141), Hart House (τηλ.: 79352288). Χρήσιμα: Αυτόματο: 0044207 ή 0044208. Νόμισμα: Λίρα Αγγλίας (1 λίρα=1,45 ευρώ). Ώρα: 2 ώρες πίσω.

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Μπορεί η κουζίνα της Αγγλίας να μη φημίζεται για τη νοστιμιά της, στο Λονδίνο όμως θα φάτε πολύ καλά. Αρκεί να πληρώσετε! Η πόλη είναι γεμάτη έθνικ εστιατόρια. Το ιταλικό Spiga, το κινέζικο Chuen Cheng Ku, το ιαπωνικό Yo! Sushi, το βρετανικό Simpson's in the Strand, το μεσογειακό Daphne's και το ελληνικό Costas Fish Restaurant είναι μερικές καλές λύσεις. Το Le Caprice, με μοντέρνα ευρωπαϊκή κουζίνα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια των επωνύμων.
Στις παμπ, φυσικά, θα ξετρελαθείτε με την εντυπωσιακή, πρωτότυπη διακόσμησή τους. Οι περισσότερες κλείνουν γύρω στις 11, όμως μπορείτε να συνεχίσετε τη διασκέδασή σας σε κάποια από τα λονδρέζικα κλαμπ. Velvet Room, The End, Ministry of Sound και Fabric είναι μερικά μόνο από αυτά.
Ο παράδεισος των αγορών! Στις υπαίθριες αγορές θα αγοράσετε καταπληκτικές αντίκες, μεταχειρισμένα βιβλία, CD, βίντεο και DVD. Στο κέντρο θα βρείτε καταστήματα όλων των μεγάλων οίκων μόδας. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στα φημισμένα πολυκαταστήματα Harrods και Harvey Nichols.

(πηγή: www.7merestv.gr, 19/11/2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια: