Εβρίδες

O Ατλαντικός Ωκεανός έχει ένα σκούρο, «πηχτό» μπλε χρώμα, που ίσως τρομάζει τους μαθημένους στο διάφανο γαλάζιο του Αιγαίου. Δεν μοιάζει ιδιαίτερα φιλικός έτσι όπως χτυπιέται στα κατακόρυφα κομμένα βράχια του νησιού Skye. Δεκαπέντε μέτρα κάτω από τα πόδια μας, η θάλασσα βρυχάται. Πάνω από το κεφάλι μας, τα σύννεφα τρέχουν. Έχει μια γοητευτική αγριάδα η όλη εικόνα...
Η καστανόξανθη (έτσι είναι η σκοτσέζικη) αγελάδα δίπλα μας εξακολουθεί να βόσκει χωρίς καμία ανησυχία. Οι περαστικές γιαγιάδες, που έχουν βγάλει τα σκυλάκια τους βόλτα, μας χαμογελάνε. Ο ταχυδρόμος τούς στέλνει ένα βιαστικό αλλά εγκάρδιο χαιρετισμό περνώντας με το ποδήλατό του. Οι ψαράδες στην παραλία ξεψαρίζουν τα δίχτυα, ταΐζοντας ταυτόχρονα τους τεράστιους γλάρους που συνωστίζονται πάνω από τα κεφάλια τους. Παρά τον άνεμο, τον ανατριχιαστικό θόρυβο των κυμάτων, τη βροχή που πλησιάζει, για τους μόνιμους κατοίκους των Εβρίδων είναι άλλη μια συνηθισμένη ημέρα...

Μιλώντας για Εβρίδες εννοούμε το εκτενές νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στα δυτικά της Σκοτίας, βρέχεται από τον Ατλαντικό και χωρίζεται στις Εσωτερικές και τις Δυτικές Εβρίδες. Kύριο χαρακτηριστικό τους είναι η καταπράσινη φύση, οι εντυπωσιακές πηγές και οι καταρράκτες, οι τεράστιες, ολόλευκες παραλίες (για να τις περπατάς βέβαια, όχι για να κολυμπάς) και τα απόκρημνα, θεαματικά βράχια, εκεί όπου η στεριά συναντά τον ωκεανό. Ένας θρίαμβος της φύσης, αλλά και νησάκια-θεματοφύλακες της σκοτσέζικης παράδοσης: με εντυπωσιακά κάστρα, γραφικά ψαροχώρια και επιβλητικούς ναούς.

Οδοιπορικό
Aν απ όλες τις Εβρίδες επιλέξετε να γνωρίσετε μόνο μία, τότε αυτή είναι το Skye. Είναι μεγάλο νησί και βρίσκεται πολύ κοντά στη στεριά, μόλις μισή ώρα με το πλοίο από το Mallaig. Επίσης, ενώνεται με την ηπειρωτική χώρα με μια εντυπωσιακή γέφυρα, βορειότερα, στο Kyle of Lochlash. Πρωτεύουσα του νησιού είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με βαμμένα σε παστέλ χρώματα σπιτάκια, το Portree. Θα βρείτε πολλά καταλύματα, καθώς και παραδοσιακές ψαροταβέρνες. Από εδώ θα αγοράσετε και κάποιο από τα τουριστικά πακέτα για κρουαζιέρα-γνωριμία με την άγρια ζωή της ευρύτερης περιοχής - διαθέτει φώκιες, δελφίνια, φάλαινες κ.λπ.
Εκτός από την πρωτεύουσα, τα φυσικά τοπία του Skye αποτελούν must για τον επισκέπτη. Οι συστάδες βράχων Kilt Rock και ο Old Man of Storr εντυπωσιάζουν. Παράλληλα, κάστρα όπως τα Armadale, Dunsgaith, Moil, Duntulm και Dunvegan διαθέτουν ένα μεγαλείο που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
Για να γνωρίσετε το Skye απ άκρη σ άκρη καλό είναι να αφιερώσετε δύο με τρεις ημέρες. To ίδιο ισχύει και για το νοτιότερο Mull, όπου θα περάσετε με πλοίο (ταξίδι μίας ώρας) από το γραφικό λιμάνι Oban. Το κάστρο Duart (1360 μ.Χ.), στην είσοδο του λιμανιού του, είναι από τα εντυπωσιακότερα της Σκοτίας και η πρωτεύουσά του Tobermory πανέμορφη.
Για τις μικρότερες Εβρίδες, σαν την Iona, στην οποία περνάς από το Mull (δέκα λεπτά), αρκεί μια ημερήσια εκδρομή. Ενδιαφέρον έχουν και τα νησιά Arran, Jura και Bute (με το Rothesay Castle, που έχτισαν το 12ο αιώνα οι Βίκινγκ).
Βορειότερα, γύρω στις τρεις ώρες με το πλοίο από το λιμάνι Ullapool, αξίζει να πάτε στο νησί Lewis. Η πρωτεύουσά του, το Stornoway, είναι ένα θαυμάσιο φυσικό λιμάνι, με κυριότερο αξιοθέατο το κάστρο του 19ου αιώνα.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Στη Σκοτία -Εδιμβούργο ή Γλασκόβη- θα φτάσετε αεροπορικώς. Από εκεί, με τρένο ή λεωφορείο θα προωθηθείτε στα λιμάνια Oban, Mallaig ή Ullapool (οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες και οι διαδρομές πανέμορφες), απ όπου θα περάσετε με ferryboat στο νησί που έχετε επιλέξει.

Διαμονή: Τα μεγάλα νησιά έχουν αρκετά και καλά ξενοδοχεία. Όμως, παντού θα βρείτε «Bed and Breakfast», που είναι η καλύτερη και φτηνότερη λύση. Στο Skye, και συγκεκριμένα στο Portree, ξεχωρίζουν τα: Royal (τηλ.: 612525), Tongadale (τηλ.: 612115), Bosville (τηλ.: 612846), με τις εξαιρετικές παμπ τους. Πολύ προσεγμένο είναι και το White Heather Hotel (τηλ.: 534577), με θαυμάσια θέα στη θάλασσα και εξαιρετικό πρωινό. Το Argyll Arms Hotel (τηλ.: 700240), στο Mull, διαθέτει και εστιατόριο όπου μπορείτε να δοκιμάσετε χάγκις, το εθνικό φαγητό των Σκοτσέζων (φτιαγμένο με εντόσθια). Τέλος, το Cabarfeidh (τηλ.: 702604) θεωρείται ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του Stornoway (στο νησί Lewis) εξαιρετικά δωμάτια και νόστιμη κουζίνα με ολόφρεσκα ντόπια κρέατα.

Χρήσιμα: Κωδικός: Μ. Βρετανία: 0044, Skye: 1876, Mull: 1835, Arran: 1770, Lewis: 1851, Εδιμβούργο: 131, Γλασκόβη: 141. Γλώσσα: αγγλικά. Νόμισμα: Σκοτσέζικη λίρα (=περίπου 2 ευρώ). Κλίμα: δροσερό και βροχερό όσο προχωρά το φθινόπωρο.

Χρήσιμο site: www.visithebrides.com


Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
*Η σκοτσέζικη κουζίνα δεν είναι από τις γευστικότερες, ούτε διαθέτει ποικιλία εδεσμάτων. Αρκεστείτε στα ψητά κρέατα και προπαντός στα φρέσκα ψάρια. Στο νησί Arran αναζητήστε το εστιατόριο Creelers (τηλ.: 302810) για ολόφρεσκα ψαρικά. Στο Stornoway, η παμπ Ηeb (τηλ.: 702289) είναι δημοφιλής και αρκετά οικονομική. Στο Portree, τη φήμη του εστιατορίου με τα πιο καλομαγειρεμένα θαλασσινά έχει το Chandlery (τηλ.: 612846).
*Δεκάδες παμπ θα συναντήσετε σε κάθε σας βήμα, για να συνδυάσετε παραδοσιακό φαγητό και μουσική - συχνά ζωντανή. Αυτή είναι ούτως ή άλλως η νυχτερινή διασκέδαση στις Εβρίδες. Στο Portree, στην παμπ του ξενοδοχείου Caledonian (τηλ.: 612641), θα ακούσετε ζωντανή μουσική.
*Η Σκοτία φημίζεται για τα μάλλινα και τα υφάσματα γενικότερα. Επίσης, για το ουίσκι, που όμως είναι ακριβό. Στα νησιά θα βρείτε και όμορφα σουβενίρ, κυρίως με θέματα από τη φύση.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: