Διακοπές στην άγρια φύση

Αν πραγματικά επιθυμείτε να παρακολουθείτε στο φυσικό περιβάλλον τους ουρακοτάγκους, τις φάλαινες, τους λεμούριους ή άλλα άγρια ζώα, υπάρχουν πολλές γωνιές της Γης που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την επιθυμία σας.
Ενα ταξίδι στους «εξωτικούς» τόπους της άγριας ζωής δεν είναι πλέον άπιαστο όνειρο και οι προτάσεις των ταξιδιωτικών γραφείων πολλές. Μπορείτε για παράδειγμα να πάρετε μέρος στον γύρο των φυσιολατρών για δρυοκολάπτες ειδικά για τη Βρετανία (Birdseekers 01752 220947), να δείτε την άγρια ζωή της Αρκτικής στη Φινλανδία (Naturtetrek 01962 733051) ή να αφεθείτε στην περιπέτεια που προσφέρουν οι ζούγκλες του Νεπάλ. Είναι εύκολο να εμπλουτίσετε τις γνώσεις που αποκτήσατε παρακολουθώντας τηλεοπτικά ντοκυμαντέρ για την άγρια φύση, αξιοποιώντας τις διακοπές σας και κάνοντας ένα ταξίδι περιπέτειας.


Ποια είναι η καλύτερη περίοδος;
Υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι για να επιχειρήσει κάποιος μια τέτοιου είδους εξόρμηση στην άγρια φύση, γι' αυτό ο προγραμματισμός θα πρέπει να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε μέρη με έντονες περιόδους ξηρασίας και υγρασίας, η «ξηρασία» προσφέρεται συνήθως περισσότερο για την παρατήρηση πουλιών. Οσον αφορά τα ταξίδια σε περίοδο «υγρασίας» σίγουρα δεν είναι χάσιμο χρόνου ­ αφού μπορεί ο αριθμός των πουλιών που θα δει κάποιος να είναι μικρός, αλλά το τοπίο είναι πολύ πιο πράσινο και πολλά ζώα έχουν αποκτήσει τα μικρά τους. Οι μουσώνες ωστόσο είναι μια άλλη υπόθεση και κάποια πάρκα στην Ινδία παραμένουν κλειστά την περίοδο των βροχών.

Εν συντομία, ο Σεπτέμβριος στη Ναμίμπια είναι ο μήνας που γεμίζει τις γούρνες στο εθνικό πάρκο Ετοσα, ενώ ο Οκτώβριος είναι ο μήνας «κλειδί» στο Τσέρτσιλ του Καναδά. Η περίοδος από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο είναι περίοδος των φαλαινών στην Μπάγια της Καλιφόρνια, και οι λύκοι εμφανίζονται συχνά τον Μάρτιο στη Δυτική Πολωνία. Τον Μάιο, εκατομμύρια γκνού στην Ανατολική Αφρική εγκαταλείπουν το πάρκο Σερεγκέτι και αποδημούν βόρεια, ενώ οι καφέ αρκούδες συγκεντρώνονται βορείως του Βανκούβερ για να ψαρέψουν σολομούς. Η καλύτερη περίοδος για «κυνήγι» τίγρης στην Ινδία είναι από τον Νοέμβριο ως το τέλος Μαρτίου. Travel Plan.

Ποια είναι η κατάλληλη ομάδα;
Είναι γεγονός ότι οι δυναμικές ομάδες είναι πάντα λίγο ριψοκίνδυνες. Οι διακοπές στην άγρια φύση ελκύουν μεγάλη ποικιλία ανθρώπων, αλλά αν δεν σας ενδιαφέρει και τόσο να «σημαδεύετε» με τα κιάλια σας πουλιά, τότε καλύτερα να κάνετε κράτηση για κάποιο ταξίδι περισσότερο γενικών εμπειριών από την άγρια ζωή παρά για κάτι εξειδικευμένο.

Και αυτό που έχει σημασία είναι να ζητήσετε να ενημερωθείτε από την εταιρεία που θα σχεδιάσει το ταξίδι σας σχετικά με το τι ταιριάζει σε κάθε τύπο ανθρώπου. Συνήθως τα γκρουπ απαρτίζονται από 15 άτομα κατά μέσο όρο, και σε κάποιες περιπτώσεις από λιγότερα. Επίσης από τα ταξιδιωτικά γραφεία υπάρχουν προτάσεις και για μενονομένους ταξιδιώτες ή κάνουν διακανονισμό για προσωπικές διαδρομές, οι οποίες ίσως κοστίσουν κάτι παραπάνω.

Ομαδικό ή μοναχικό ταξίδι;
Αν δεν έχετε το ομαδικό ένστικτο, τα σαφάρι τύπου «κάντο μόνος σου» είναι μια καλή επιλογή. Μπορεί το προσωπικό σαφάρι να σε ανταμείβει σε μεγάλο βαθμό ­ και να στοιχίζει και λιγότερο ­ αλλά μπορεί να αποδειχθεί επιχείρηση ιδιαίτερα δύσκολη. Το να ενστερνιστείς την εμπειρία και την εξειδίκευση των ειδικών που έχουν ασχοληθεί για πολλά χρόνια με αυτή την υπόθεση, αλλά και το να αποκτήσεις πρόσβαση στην άγρια φύση ανά τον κόσμο, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο ή και αδύνατο. Κάποια εξ αυτών όμως είναι πιο απλά από ότι μπορείς να φανταστείς. Για παράδειγμα τα εθνικά πάρκα της Νότιας Αφρικής έχουν καλή υποδομή και εύκολη πρόσβαση αν χρησιμοποιήσει κάποιος δίτροχο. Η απλή αλλά επαρκής διαμονή δεν είναι ακριβή (κρατήσεις στο 00 27 12343 1991), όπως και η ενοικίαση αυτοκινήτου.

Η ποιότητα των παροχών
Οι διακοπές στην άγρια φύση δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με την έλλειψη άνεσης και ποιότητας. Τα περισσότερα ταξίδια παρέχουν δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχεία καλής ποιότητας, όπου αυτό είναι δυνατό, και προσπαθούν να κάνουν όλη την επιχείρηση απολαυστική. Μπορεί να χρειασθεί να μείνετε σε κάποιο μέρος κάπως απλό με απλή διατροφή ­ αλλά γενικά θα απολαύσετε την άνεση όσο πιο κοντά στη φύση βρεθείτε. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα με τα χρήματα, μπορείτε να απολαύσετε την άνεση και την περιποίηση σε κάποια από τα κορυφαία περίπτερα.

Ο εξοπλισμός και οι αποσκευές
Αυτό που θα πρέπει να έχει υπόψη του κάποιος, ο οποίος θα επιχειρήσει να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι, είναι να συνεννοηθεί εξ αρχής με τον ταξιδιωτικό πράκτορα σχετικά με το ποια θα είναι τα ειδικά αντικείμενα που πρόκειται να χρειασθεί. Ενα αδιάβροχο ή ένα χνουδάτο παλτό είναι χρήσιμα ακόμη και για τα πιο θερμά κλίματα, καθώς μπορεί να κάνει πολύ κρύο όταν χαράζει ή όταν νυχτώνει. Παπούτσια ή μπότες πεζοπορίας είναι απαραίτητα καθώς και ένας ταξιδιωτικός σάκος ο οποίος θα περιέχει, μεταξύ άλλων, κιάλια, χάρτες, ένα μπουκάλι νερό, σπρέι για τα έντομα και άλλα εξίσου απαραίτητα αντικείμενα. Επίσης χρήσιμος θα είναι σε περίπτωση κατασκήνωσης και ο φακός, καθώς και ένας υπνόσακος. Τα κιάλια και η φωτογραφική μηχανή ή η βιντεοκάμερα είναι ο πλέον απαραίτητος εξοπλισμός ­ τα οποία συνοδεύονται από φιλμ και μπαταρίες. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος φακό επαγγελματικών προϋποθέσεων, οι διαστάσεις εστίασης του επιπέδου 80 - 200 mm ή 75 - 300 mm είναι επαρκείς και ακόμη και μια κάμερα απλή μπορεί να καταγράψει τα πάντα ικανοποιητικά.

Είναι ασφαλής ο ταξιδιώτης;
Το να έλθεις πρόσωπο με πρόσωπο με ένα πολύ άγριο ζώο είναι σίγουρα μια ανεπανάληπτη εμπειρία, αλλά τα ζώα συνήθως δεν ενοχλούνται ούτε δίνουν και ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία σου. Κάτω από αυτές τις περιστάσεις η ασφάλεια είναι δεδομένη για αμφότερους ­ ζώα και ανθρώπους. Σπάνια, επικίνδυνα και επιθετικά ζώα μπορεί να σου ρίξουν μια απειλητική ματιά, αλλά αν το ζώο είναι καλά προστατευμένο και εξοικειωμένο με τους ανθρώπους μπορείς άφοβα να το πλησιάσεις. Γι' αυτό το θέμα θα πρέπει να συνεννοηθείτε εκ των προτέρων με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα και εν συνεχεία με τον ξεναγό σας για να είστε ασφαλείς, ειδικά όσον αφορά επικίνδυνα ζώα όπως οι ελέφαντες, τα βουβάλια και οι ιπποπόταμοι. Ωστόσο οι περισσότερες εταιρείες επιμένουν στο να είστε ασφαλισμένοι για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Θα πρέπει όμως καλού κακού να έχετε εκ των προτέρων ελέγξει το κατά πόσο η ασφαλιστική εταιρεία σας καλύπτει τέτοιου είδους ατυχήματα αλλά και παροχές για τον βασικό εξοπλισμό σας. Εν κατακλείδει, οι διακοπές στην άγρια φύση είναι γενικά ασφαλείς και ίσως τα έντομα αποδειχθούν περισσότερο επικίνδυνα από αυτά που μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα...

Πώς εντοπίζεται ο «στόχος»;
Το πλεονέκτημα των οργανωμένων ταξιδιών είναι ότι δεν θεωρείται απαραίτητο ένα πτυχίο ζωολογίας στην προσπάθεια ανέρευσης της τοπικής πανίδας και των λουλουδιών. Οι περισσότεροι ξεναγοί είναι πολύ καλοί επαγγελματίες. Οπωσδήποτε όμως δεν θα εξυπηρετήσουν την κάθε απαίτηση που μπορεί να εκφράσετε στην περίοδο των διακοπών σας. Καλό θα είναι να διαβάσετε κάποια πράγματα για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και τα για τα ζώα που θέλετε ή πρόκειται να δείτε και προσπαθήστε να κατατοπιστείτε επ' αυτού. Οι ξεναγοί συνηθίζουν να δίνουν ένα σύντομο μάθημα περί «κοπριών και ιχνών», για παράδειγμα, έτσι ώστε να μπορείς να ακολουθήσεις ένα ζώο με οδηγό τα ίχνη που μπορεί να έχει αφήσει. Τα ζώα βέβαια δεν εμφανίζονται τις ώρες που τα περιμένεις ούτε ανταποκρίνονται στις εκάστοτε εντολές, γι' αυτό άλλο ένα απαραίτητο στοιχείο του εξοπλισμού σας θα πρέπει να είναι και η υπομονή.

Ενοχλούνται τα ζώα;
Η απάντηση είναι ναι. Οποιοδήποτε είδος τουριστικής εισβολής, όσο φυσιολατρικό και αν χαρακτηρισθεί, διαταράσσει τα ζώα και τον τρόπο ζωής τους. Φυσικά τα μικρά γκρουπ τουριστών είναι λιγότερο ενοχλητικά από τα πολυπληθή και καλό θα ήταν να προσφέρατε κάτι υπέρ της προστασίας των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος. Μια τέτοια παρότρυνση θα συναντήσετε σε όλα σχεδόν τα ταξιδιωτικά φυλλάδια αυτού του είδους.

Είναι ακριβά αυτά τα ταξίδια;
Οι οργανωμένες διακοπές στην άγρια φύση μπορεί να μοιάζουν υπερβολικές, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους δύο μήνες διακοπών κάτω από τον ήλιο και δίπλα στη θάλασσα. Συνήθως τα έξοδα συμπεριλαμβάνονται στην τιμή που πληρώνεις εξ αρχής στο ταξιδιωτικό γραφείο και τα μόνα επιπλέον έξοδα είναι αυτά που αφορούν ποτά, κάρτες και σουβενίρ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε ελέγξει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και τα ασφαλιστικά κόμιστρα. Κάποια «πακέτα» έχουν πολύ ακριβά εισιτήρια, κάποια άλλα όχι. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις τιμές και στα είδη ταξιδιού όσον αφορά τουλάχιστον τις παροχές.

Με τι συνδυάζεται το σαφάρι;
Υπάρχουν «πακέτα» προσφορών για όλα τα γούστα, αν και οι φανατικοί των κλαμπ και της νυχτερινής διασκέδασης ίσως δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο, και αυτό γιατί τα φώτα σβήνουν από πολύ νωρίς. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν «πακέτα» που συνδυάζουν πολλές επιλογές και καλύπτουν όλα τα γούστα. Για παράδειγμα ένα ταξιδιωτικό «πακέτο» είναι το «Σαφάρι και Κεηπτάουν» ή το «Σαφάρι και κρασί» με διακοπές στη Νότια Αφρική. Ενα άλλο είναι το «Μνημεία και Πουλιά» στην Αίγυπτο, τον Οκτώβρη, το οποίο συμπεριλαμβάνει κρουαζιέρα στον Νείλο και επίσκεψη στις Πυραμίδες.

Ο χάρτης των πάρκων

ΕΚΟΥΑΔΟΡ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣ
Αξιόλογη άγρια φύση και η αναβίωση της ιστορίας της εξέλιξης. Για να ανακαλύψετε εκ νέου τα ίχνη του Δαρβίνου.

ΚΕΝΥΑ

Ενα ταξίδι με σταθμούς στο εθνικό πάρκο του Αμποσέλι, στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο, και στο Μασάι Μάρα, αλλά και με περιπάτους, παιχνίδια οδήγησης και νυχτερινή οδήγηση.

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΤΙΓΡΗΣ
Για τους θαυμαστές της τίγρης μια καλή λύση είναι ένα ταξίδι στο εθνικό πάρκο Ranthambore στο Ρατζαστάν, το σπίτι της τίγρης της Βεγγάλης και του Μαχαραγιά του Ταπούρ. Το ταξίδι μπορεί να περιλαμβάνει επισκέψεις στο φυσικό καταφύγιο του Μπαρατπούρ, στο Τατζ Μαχάλ και στους ναούς του Καζουράχο.

Η ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ
Ταξίδι στα Βραχώδη Ορη με το εκπληκτικό τοπίο και την πληθώρα αρκούδων, βισώνων, άγριων αετών και αγριοκάτσικων, στο εθνικό πάρκο Yellowstone και στο Grand Teton.

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ
Οσοι ταξιδέψουν τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Τσέρτσιλ του Καναδά θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια από τις μεγαλύτερες συναθροίσεις πολικών αρκούδων στον κόσμο. Θα έχετε την ευκαιρία να πλησιάσετε τις αρκούδες, αλλά και να δείτε ίσως αρκτικές αλεπούδες και καριμπού.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: