Eδιμβούργο

Μια γραφική και ιστορική πόλη, από τις ομορφότερες της Ευρώπης, στην καρδιά της θρυλικής Σκωτίας.

Η Σκωτία βρίσκεται στα βόρεια της Μεγάλης Βρετανίας. Ολόκληρη η περιοχή έχει τρομερό ενδιαφέρον να τη γυρίσει κανείς. Όμως σίγουρα, η πιο must ατραξιόν είναι η περιπλάνηση στο «Έντινμπουργκ» (ή αλλιώς, «Αθήνα του Βορρά»), στην παλιά μεσαιωνική πόλη. Στολίδι της το επιβλητικό κάστρο, που χτίστηκε το 12ο αιώνα.

Οδοιπορικό
Περπατήστε στα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης και αφεθείτε στη μεγαλοπρέπειά της. Ένας μεγάλος πέτρινος δρόμος, με το περίεργο όνομα Βασιλικό Μίλι, θα σας βγάλει στο ωραιότερο βασιλικό παλάτι της Σκωτίας, το Χόλιρουντ, στο οποίο δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση η βασίλισσα Ελισάβετ σε κάθε επίσκεψή της στο Εδιμβούργο. Κοντά στο ανάκτορο θα δείτε και τους υπέροχους κήπους, που καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση και είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών! Στην καρδιά της παλιάς πόλης επισκεφθείτε την Εθνική Βιβλιοθήκη, τον Καθεδρικό Ναό και βέβαια το Κάστρο, το οποίο αναφέραμε παραπάνω και αποτελεί το σπουδαιότερο πόλο έλξης των τουριστών. Περιπλανηθείτε στους δρόμους Χάι, Ρέγκεντ και Λέιθ και κάνετε μια βόλτα στη Νορθ Μπριτζ. Ανηφορίστε στο παρατηρητήριο Έντινμπουργκ Εξπίριανς για να θαυμάσετε τη μαγευτική θέα της πόλης και επισκεφτείτε την αγορά Μέρκατ Κρος καθώς και την Παλιά Βουλή. Μερικά ακόμα αξιοθέατα που οπωσδήποτε πρέπει να γνωρίσετε είναι το Βασιλικό Μουσείο της Σκωτίας, το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο του Παιδιού ?που θα σας ταξιδέψει στην παιδική σας ηλικία?, το Μουσείο της Ιστορίας του Λαού, η Συλλογή των Ιστορικών Μουσικών Οργάνων, το Σκοτς Ουίσκι Χέριτατζ Σέντερ, για να μάθετε την ιστορία του εθνικού ποτού των Σκοτσέζων, καθώς και το Κρίσταλ Βίζιτορ Σέντερ. Βολτάρετε οπωσδήποτε στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο, όπου θα βρείτε ένα συμπαθέστατο καφέ για να ξαποστάσετε. Έπειτα επισκεφτείτε το Ζωολογικό Κήπο, έναν από τους ωραιότερους που υπάρχουν στον κόσμο. Στα προάστια του Εδιμβούργου θα δείτε και υπέροχους πύργους, παλιές οικίες ευγενών, όπως το Ντάλμενι Χάουζ και το Κρεϊγκμίλαρ Κασλ. Να πάτε και στο Έντινμπουργκ Βίλατζ, ένα μικρό χωριουδάκι μινιατούρα μέσα στην καρδιά της παλιάς πόλης. Θα θαυμάσετε καλοδιατηρημένα πλην παμπάλαια σπίτια, πανδοχεία, μαγαζάκια...

Εκδρομές
Η Γλασκόβη επίσης είναι μια όμορφη πόλη, και μάλιστα διαθέτει μερικά από τα καλύτερα μουσεία και πινακοθήκες της Ευρώπης. Αν έχετε χρόνο, αξίζει τον κόπο να τον αφιερώσετε σε μια εκδρομή στα περίφημα Χάιλαντς. Το θέαμα που θα αντικρίσετε είναι μοναδικό καθώς τέτοια τοπία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Καταπράσινα βουνά, ατέλειωτες γραφικές λίμνες, λοφίσκοι, ελικοειδή ποτάμια και βάλτοι, όλα αυτά σε μαγευτικούς χρωματισμούς και σε τέλεια αρμονία στο ζωγραφικό πίνακα της φύσης. Στο δρόμο σας θα δείτε και πολλά κάστρα ? ξέρετε, από αυτά που προτιμούν τα? φαντάσματα των γοτθικών ιστοριών τρόμου! Τολμήστε και μια επίσκεψη στην ξακουστή για το μυστήριο που την περιβάλλει λίμνη Λοχ Νες, όπου θα δείτε το γραφικό κάστρο Αρκαχαρτ και θα κάνετε βόλτα με το καραβάκι. Η Νέσι, πάντως, το τέρας, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις ειδικών δεν υπάρχει!

Σπορ
Το γκολφ, η ιππασία και το περπάτημα προτιμώνται ιδιαίτερα στην περιοχή.

Φαγητό Διασκέδαση Αγορές
Θα γευθείτε άφθονο σολομό, ρέγκα και διάφορα θαλασσινά. Τιμήστε το παμπ με τα βαρέλια της Ρόουζ Στριτ. Αλλες εκδοχές της σκοτσέζικης κουζίνας θα δοκιμάσετε στα Dubh Prais, Rendez vous και τα πολυτελή The Royal Scots Club και The Witchery by the Castle. Ένα από τα πιο παλιά και φιλόξενα ταβερνάκια της πόλης είναι το Leadburn Inn, αλλά αναζητήστε και τα γραφικά Igg s και Get Stuffed.
Για τη διασκέδασή σας επισκεφτείτε τα ιστορικά παμπ Μπιχάιβ Ιν, Ινσάιντ Έγουαρντ και Ρόαγιαλ Αρτσερ στην παλιά πόλη του Εδιμβούργου. Στη νέα πόλη προτείνουμε τα: Καφέ Ρόαγιαλ, Μάιλνες, Σκοτς, αλλά και το Μάιτερ, όπου επικρατεί πανικός. Αν πάλι θέλετε κάτι σε πιο φολκλόρ, τα μεγάλα ξενοδοχεία διοργανώνουν βραδιές με χορούς, τραγούδια, κιλτ, πίπιζες, γκάιντες, και όποιος αντέξει! Στη Σκωτία γίνονται πολλά φεστιβάλ όλες τις εποχές του χρόνου. Διασημότερο είναι το Φεστιβάλ Μουσικής του Εδιμβούργου, που τελείται τον Αύγουστο.
Φεύγοντας αξίζει να αγοράσετε αυθεντικό σκοτσέζικο ουίσκι, μάλλινα πουλόβερ Σέτλαντ και τα καρό υφάσματα με τα χρώματα των Χάιλαντς. Θα βρείτε ακόμα γυαλικά, ξυλόγλυπτα, παράξενα κεριά και δερμάτινα διακοσμητικά. Αξιόλογα είναι και τα κοσμήματα, εμπνευσμένα από την κέλτικη μυθολογία, και τα σπαθιά που φτιάχνονται από ειδικούς τεχνίτες.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: