Μαδρίτη

Η πόλη ιδρύθηκε τον 9o αιώνα από τους Αραβες και από το 16o αιώνα «στέφθηκε» πρωτεύουσα της Ισπανίας. Θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας από την περίφημη Πουέρτα ντελ Σολ (Πύλη του Ήλιου), απ όπου αρχίζουν... όλα: έξι από τους επίσημους εθνικούς δρόμους της Ισπανίας, ενώ κάτω, στα έγκατα της γης, διασταυρώνονται τρεις από τις δώδεκα γραμμές του μετρό. Για να φανεί ότι αυτό είναι το κέντρο του έθνους, έχει τοποθετηθεί ένας μπρούντζινος δίσκος στο πεζοδρόμιο με την ένδειξη «Χιλιόμετρο 0».

Τα αξιοθέατα
Κοντά στην Πουέρτα ντελ Σολ βρίσκεται η πανέμορφη Πλάθα Μαγιόρ, κεντρική και μεγάλη πλατεία της Μαδρίτης, με τετράγωνο σχήμα, η οποία αν και χρονολογείται από το 17ο αιώνα εξακολουθεί να διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Εδώ στο παρελθόν γίνονταν όλα τα σημαντικά -δυσάρεστα και ευχάριστα- γεγονότα της δημόσιας ζωής: απαγχονισμοί, δημόσιες δίκες, ενθρονίσεις βασιλιάδων, μεγάλα πανηγύρια...
Πάρτε την Κόγιε (οδό) Μαγιόρ, που ξεκινά από την Πουέρτα ντελ Σολ, και κατευθυνθείτε στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης. Στη διαδρομή θα συναντήσετε την Πλάθα ντε λα Βίγια^ στα κτίρια που την περιβάλλουν, όπως ο Τόρε ντε λος Λουγάνες, η Κάσα ντε Θισνέρος και το δημαρχείο σε στυλ μπαρόκ, θα εντοπίσετε αρκετά στοιχεία ισπανικής κλασικής αρχιτεκτονικής τριών αιώνων.
Στη συνέχεια θα επισκεφτείτε το Παλάθιο Ρεάλ - το βασιλικό παλάτι, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας ζει στα προάστια της πόλης. Περπατήστε στον κήπο Κόμπο ντελ Μόρο και στη συνέχεια διασχίστε την Πλάθα ντελ Οριέντε με τα ευχάριστα καφέ και το πρόσφατα ανακαινισμένο Τεάτρο Ρεάλ, την Όπερα της Μαδρίτης. Στην πλατεία υπάρχουν 44 αγάλματα βασιλιάδων της Ισπανίας. Κοντά στο Παλάτι βρίσκεται και η Αλμουντένα, ο νεογοτθικός καθεδρικός ναός της πόλης.

Πάρκα και μουσεία
Αλλά και από πράσινο άλλο τίποτα! Κυκλοφορώντας στην πόλη θα βρείτε ένα σωρό πάρκα για να ξαποστάσετε. Το μεγαλύτερο και το πιο πλούσιο είναι το Ελ Ρετίρο, ένα ξεχωριστό μείγμα πολύχρωμων κήπων και ανοιχτών χώρων, όπου θα ευχαριστηθείτε τον περίπατό σας. Τα κυριακάτικα πρωινά εδώ μαζεύονται πλανόδιοι καλλιτέχνες, μίμοι και κουκλοπαίκτες που στήνουν απολαυστικά αυτοσχέδια σόου. Αλλα δύο όμορφα πάρκα είναι τα: Κάσα ντελ Κάμπο και Πάρκουε ντελ Οέστε, αγγλικού τύπου το τελευταίο.
Αξίζει φυσικά να επισκεφτείτε και τα πιο σημαντικά μουσεία της Μαδρίτης. Το Πράδο, με τη μεγαλύτερη συλλογή Ισπανών ζωγράφων, όπως του Βελάσκεθ, του Γκόγια, του Ελ Γκρέκο, του Ριμπέρα και άλλων. Απέναντι βρίσκεται το Παλάθιο ντε Μπορνεμίζα με τις εντυπωσιακές συλλογές έργων τέχνης της οικογένειας Φον Τίσεν από το 14ο έως τον 20ό αιώνα. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το «ναό» της ισπανικής σύγχρονης τέχνης «Ρέινα Σοφία», όπου θα δείτε τη διάσημη «Γκερνίκα» και άλλα έργα του Πάμπλο Πικάσο, καθώς και μερικά από τα πιο γνωστά έργα του Σαλβαδόρ Νταλί.

Οι ταυρομαχίες
Αν δεν σας προκαλούν αισθήματα αγανάκτησης και διαμαρτυρίας, τότε μη χάσετε τους αγώνες που γίνονται κάθε Κυριακή στην αρένα, στην πλατεία Λας Βέντας. Εκεί εμφανίζονται οι καλύτεροι ταυρομάχοι της χώρας και χαρίζουν ένα μοναδικό θέαμα σε όσους σπεύδουν να το παρακολουθήσουν από κοντά. Οι Μαδριλένοι τρελαίνονται γι αυτούς τους αγώνες και εκφράζονται με όσο περισσότερο ενθουσιασμό γίνεται. Γι αυτό προσέξτε μην τους θίξετε... το αγώνισμα!

Εκδρομές
Φυσικά, οφείλετε να επισκεφτείτε το περίφημο Μοναστήρι του Εσκοριάλ (μια θαυμάσια εκδρομή έξω από τη Μαδρίτη, την οποία μπορείτε να απολαύσετε οργανωμένα και με ξενάγηση), ένα αναγεννησιακό κτίσμα που χαρακτηρίστηκε ως το 8ο θαύμα του κόσμου! Κατά την περιήγησή σας εκεί θα δείτε καταπληκτικές ταπισερί, έργα τέχνης, τάφους βασιλέων και πολλά άλλα.
Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε εξορμήσεις και σε κοντινά μέρη. Να πάτε οπωσδήποτε στο Τολέδο, που ήταν η πόλη του Ελ Γκρέκο, στη γραφική Σεγκόβια και στο Αρανχουέθ. Πρόκειται για παραμυθένια τοπία και σε απόσταση μόλις μιας ανάσας από τη Μαδρίτη!

Πληροφορίες
Μετάβαση: Καθημερινά πραγματοποιούνται 2 πτήσεις για Μαδρίτη με την Iberia, μια καλή εταιρεία που θα σας βάλει γρήγορα στο κλίμα (τηλ.: 210-3536004). Το ταξίδι διαρκεί 4 ώρες. Μέσα στη Μαδρίτη θα κινηθείτε με μετρό ή με λεωφορεία. Τα ταξί είναι πολλά και κοστίζουν πολύ φτηνά. Σας συμφέρει, ωστόσο, να αγοράσετε την «Κάρτα Μαδρίτη» για τις μετακινήσεις σας, που σας προσφέρει τη δυνατότητα να έχετε δωρεάν είσοδο στα μουσεία και συγχρόνως ενδιαφέρουσες εκπτώσεις σε μεγάλα καταστήματα για τα ψώνια σας.
Διαμονή: Φυσικά, θα βρείτε ξενοδοχεία όπως τα: Ritz, Palas, Plaza και Santo Mauro, που όμως -για να κυριολεκτούμε- πρόκειται για παλάτια! Υπάρχουν, πάντως, και πιο οικονομικά και εξίσου πολυτελή, όπως τα: Hotel Villa Magna (τηλ.: 5871240), ιδανικό για όσους θέλουν να βρίσκονται κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, Hotel Santo Domingo (τηλ.: 5479800), κομψό και άνετο, Grand Hotel Conde Duque (τηλ.: 4477000), υπερσύγχρονο, και Hotel Villa Real (τηλ.: 4203767), σε κλασικό στυλ. Στα γραφεία Tourespana θα σας βοηθήσουν να βρείτε αυτό που είναι στα μέτρα σας.
Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 00349 1 Ώρα: 1 ώρα πίσω Νόμισμα: ευρώΏρες καταστημάτων: 09.00 - 13.30 και 17.00 - 20.30 Τουριστικές πληροφορίες: Πλάθα Μαγιόρ 3, τηλ.: 5881636

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
*Όταν πεινάσετε, πάρτε στο χέρι ένα μποκαντίγιο, το ισπανικό σάντουιτς. Πολύ καλά εστιατόρια είναι τα: Posada de la villa, Botin και Alabardero Madrid. Για μεγάλη ποικιλία μεζέδων και όμορφη ατμόσφαιρα να πάτε στα tapas: La Taperia, Casa Labra, El Abuelo, Casa Ricardo, Los Gabrieles κ.ά.
*Για διασκέδαση, κατευθυνθείτε στην περιοχή Paseo de la Castellana. Γνωστά είναι τα μπαρ: El Calentito, Hanoi, Chicote και Torito και οι ντίσκο: Pasa και Madrid. Το καλύτερο φλαμένκο της πόλης θα απολαύσετε στο Tablao Corral de la Moreria.
*Για φτηνές αγορές περάστε από το παζάρι Ελ Ράστρο. Ένα μεγάλο πολυκατάστημα είναι το El Corte Ingles. Θαυμάσια εμπορικά κέντρα είναι τα: Puerta del Mercado και De San Miguel.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: