Βαρκελώνη

Η πρωτεύουσα -πολλοί την αποκαλούν «βασίλισσα»- της Καταλονίας είναι μία πόλη που θα σας γοητεύσει με τον τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Η εκπληκτική θέση της -είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια σειρά λόφων μπροστά στη θάλασσα-, τα θαυμάσια κτίριά της (παλαιά, αλλά και μοντέρνα) και η ζωντάνια των κατοίκων της είναι τα τρία στοιχεία που την κάνουν πραγματικά ξεχωριστή!

Οδοιπορικό
Φτάνοντας στη Βαρκελώνη κατευθυνθείτε στον πιο διάσημο δρόμο της πόλης. Πρόκειται για την περίφημη Λα Ράμπλα, μια φαρδιά, πεζοδρομημένη λεωφόρο γεμάτη εστιατόρια και καφετέριες.
Επισκεφθείτε ύστερα τη μεγαλειώδη έπαυλη Παλάου ντε λα Βιρέινα, τη σκεπαστή αγορά των τροφίμων και το «πιπεράτο» Μουσείο του Έρωτα. Ξεναγηθείτε στη θαυμάσια όπερα, το Γκραν Τεάτρε ντε Λισέου, η οποία το 1994 είχε καταστραφεί από πυρκαγιά, αναδομήθηκε όμως με τέτοια τέχνη που τίποτα δεν θυμίζει σήμερα το θλιβερό εκείνο συμβάν. Αρκετά ενδιαφέρον είναι και το Μουσείο των Κέρινων Ομοιωμάτων. Επίσης, ανεβείτε (με ανελκυστήρα) στο μνημείο του Χριστόφορου Κολόμβου. Η θέα θα σας εντυπωσιάσει.
Ανατολικά της Λα Ράμπλα, η μεσαιωνική περιοχή της πόλης επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια της, ανακαλύψτε τις μικρές, γραφικές πλατείες και επισκεφθείτε το πιο εντυπωσιακό ιστορικό οικοδόμημα της πόλης, τον καθεδρικό της ναό. Παντού, θα συναντήσετε λαμπρά κτίρια, τα οποία φανερώνουν την αίγλη που γνώρισε κάποτε η πόλη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μεγαλόπρεπο παλάτι.
Η πλατεία Ρεγιάλ θα σας προσφέρει μια ευκαιρία για ξεκούραση σε κάποιο από τα καφέ της. Εκεί, δίπλα στο κεντρικό σιντριβάνι, θα δείτε και δύο φανοστάτες: είναι τα πρώτα έργα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Γκαουντί. Τα ιδιαίτερα κτίρια του ευφάνταστου αυτού δημιουργού (όπως η περίφημη Πεντρέρα και ο καθεδρικός ναός) μπορείτε να τα αναζητήσετε και να τα θαυμάσετε σε πολλές γωνίες της πόλης.
Το Μουσείο Πικάσο είναι άλλη μια απαραίτητη στάση στους περιπάτους σας.
Το ίδιο και η πανέμορφη γοτθική εκκλησία Σάντα Μαρία ντελ Μαρ, η οποία χτίστηκε το 14ο αιώνα. Αν βαρεθήκατε την πολυκοσμία, το Πάρκο ντε λα Κιουταντέλα θα σας βοηθήσει να αποδράσετε για λίγο από τους θορύβους της πόλης. Το πιο εντυπωσιακό μνημείο του είναι η Κασκάντα, ένα πολύ ιδιόμορφο γλυπτό του Josep Fontsere. Μέσα στο πάρκο θα βρείτε και έναν ιδιαίτερα φροντισμένο ζωολογικό κήπο. Τα αξιοθέατα της Βαρκελώνης είναι αναρίθμητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ακόμη τη συλλογή έργων του σπουδαίου Καταλανού ζωγράφου Antoni Tapies, το Παλάου ντελ Μπάρο ντε Κουάντρας, το λόφο Μοντζουίκ (με τα εκπληκτικά πάρκα, τους χώρους ψυχαγωγίας, τη θαυμάσια θέα του και τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας του 1992) και, πάνω απ? όλα, τον περίφημο Καθεδρικό Ναό της Εξιλέωσης της Αγίας Οικογένειας. Πρόκειται για ένα μαγικό δείγμα αρχιτεκτονικής του Γκαουντί, ο οποίος δυστυχώς δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει. Πάντως, η αρχιτεκτονική δομή του ναού ξεπερνά κάθε φαντασία!

Δείτε οπωσδήποτε
Να παρακολουθήσετε μια από τις εξαιρετικές παραγωγές της Όπερας Λισέου.

Τι και πού θα φάτε
Η Βαρκελώνη διαθέτει πάρα πολλά καλά εστιατόρια. Στα Los Caracalas, 7 Puortas, Santamonica, Bodega La Palma, Les Quinze Nits, El Cafeti, Centre Cultural Euskal Etxea, Cal Pep και Itati θα δοκιμάσετε νοστιμότατα τοπικά πιάτα καθώς και τάπας (τους περίφημους ισπανικούς μεζέδες). Νοστιμότατα θαλασσινά θα απολαύσετε στο Tinglado Moncho's.

Πού θα διασκεδάσετε
Οι Ισπανοί λατρεύουν τη νυχτερινή ζωή και πολύ συχνά διασκεδάζουν μέχρι... τελικής πτώσεως. Όπως καταλαβαίνετε, στη Βαρκελώνη δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα, αν αποφασίσετε να ξενυχτήσετε.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Ρούχα, ρούχα, ρούχα! Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης αγαπάνε το καλό ντύσιμο. Η πόλη είναι γεμάτη από μπουτίκ, όπου θα βρείτε είδη εξαιρετικής ποιότητας, σε τιμές για όλα τα βαλάντια.

(πηγή: www.7merestv.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια: