Βερόνα

Η πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα και πιο γοητευτικά αστικά κέντρα της Ιταλίας.

Αν η Βενετία θεωρείται (όχι χωρίς λόγο) η βασίλισσα της Βόρειας Ιταλίας, η Βερόνα έχει κατακτήσει με το σπαθί της, ή μάλλον με τις ομορφιές της, τον τίτλο της... αναπληρωματικής βασίλισσας. Παρότι δεν είναι (ακόμη) ένας προορισμός ιδιαιτέρως δημοφιλής στους Έλληνες τουρίστες, αποτελεί μια πόλη σπάνιας γοητείας και φινέτσας. Η ιδιαίτερη πατρίδα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, το μέρος όπου οι Καπουλέτοι και οι Μοντέγοι «σφαγίασαν» άδικα έναν από τους μεγαλύτερους έρωτες, σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο της ιστορίας της Ιταλίας, αλλά και μια πόλη με εξαιρετικά υψηλό βιοτικό επίπεδο. Κι αυτό φαίνεται από το φινετσάτο ντύσιμο των κατοίκων της, από τις εξαιρετικές βιτρίνες των (ακριβών) καταστημάτων της, από τα προσεγμένα εστιατόριά της...

Γνωριμία με την πόλη
Ξεκινήστε από την τεράστια πλατεία Μπρα (από το γερμανικό breit, δηλαδή ευρύχωρο), όπου βρίσκεται και η περίφημη Αρένα -σήμα κατατεθέν της πόλης- με τις διάσημες καλοκαιρινές παραστάσεις όπερας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα αμφιθέατρα του ρωμαϊκού κόσμου, με χωρητικότητα 20.000 ατόμων! Ανεβείτε στο επάνω διάζωμά της και θαυμάστε από εκεί τη θέα στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς την οδό Mατσίνι με τα κομψά καταστήματά της. Περάστε από τη γραφική Πιάτσα ντελ Έρμπε με την πολύχρωμη τουριστική αγορά και τα μοναδικής ομορφιάς αναγεννησιακά σπίτια της καθώς και από την Πιάτσα ντέι Σινιόρι. Από την κορυφή του Πύργου των Λαμπέρτι θα απολαύσετε όλη τη Βερόνα να απλώνεται στα πόδια σας.
Στη Σάντα Μαρία Αντίκα, μια από τις δεκάδες πανέμορφες εκκλησίες της πόλης, θα δείτε τους φημισμένους τάφους της οικογένειας Σκαλίντζερι, σημαντικά γοτθικά ταφικά μνημεία. Εκεί κοντά θα βρείτε το σπίτι της Ιουλιέτας, όπου σήμερα χιλιάδες ερωτευμένοι από όλο τον κόσμο κολλάνε στους τοίχους του χειρόγραφα σημειώματα με όρκους αγάπης. Στην αυλή του δεσπόζει ένα καλόγουστο σκούρο μπρούντζινο άγαλμα της σαιξπηρικής ηρωίδας. Λένε μάλιστα ότι πρέπει να χαϊδέψει ο επισκέπτης το στήθος της Ιουλιέτας (δηλαδή του αγάλματος που έχει γίνει χρυσαφί στο συγκεκριμένο σημείο από το τρίψε-τρίψε!) για να του φέρει (ερωτικό;) γούρι! Ωραία όλα αυτά, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η τραγική ιστορία της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου είναι μάλλον δημιούργημα του Σαίξπηρ. Λέγεται δε ότι το υποτιθέμενο σπίτι της ηρωίδας δεν είναι παρά ένα πανδοχείο του 13ου αιώνα.
Συνεχίστε τη βόλτα σας με μια επίσκεψη στην Αγία Αναστασία, τη μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης, αλλά και τον καθεδρικό ναό της, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1120. Στο εσωτερικό του θα δείτε την «Κοίμηση», ένα θαυμάσιο έργο του Τιτσιάνο. Συνεχίστε προς την Πόντε Σκαλίτζερι, την ομορφότερη γέφυρα της Βερόνα (την πόλη διασχίζει ο ποταμός Αντίτζε). Δίπλα της δεσπόζει το Καστελβέκιο, ένα εντυπωσιακότατο φρούριο το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Χαθείτε στα στενά της πόλης. Όπου και να γυρίσετε τα μάτια σας η ομορφιά του άριστα συντηρημένου ιστορικού κέντρου της θα σας εντυπωσιάσει!

Δείτε οπωσδήποτε
Ο Σαν Τζένο Ματζόρε, με την εντυπωσιακή πρόσοψη στο χρώμα του ελεφαντόδοντου, θεωρείται η ομορφότερη ρωμανική εκκλησία της Βόρειας Ιταλίας. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζουν τα ανάγλυφα της κεντρικής εισόδου.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Αεροπορικώς μέσω Ρώμης (Alitalia τηλ.: 210-9988895). Μπορείτε επίσης να πάτε με τα πλοία της Superfast Ferries (τηλ.: 210-8919130) μέχρι την Ανκόνα και από εκεί ως τη Βερόνα με τρένο.

Φαγητό-Διασκέδαση
Θα βρεθείτε στον παράδεισο των ζυμαρικών και της πίτσας. Από τα εξαιρετικά κεντρικά εστιατόρια προτιμήστε το Antica Bottega del vino (τηλ.: 045-8004535) με τα χαρακτηριστικά βερονέζικα πιάτα του. Κάντε όμως κράτηση πριν, αφού είναι πολύ δύσκολο να βρείτε τραπέζι. Εξαιρετική ντόπια κουζίνα θα βρείτε και στο La Stueta (τηλ.: 045-8032462). Στη Βερόνα μην παραλείψετε επίσης να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά παγωτά-σπεσιαλιτέ ολόκληρης της Ιταλίας. Αντιθέτως, αποφύγετε τα γλυκά, τα οποία είναι άνοστα και χωρίς φαντασία.
Η Βερόνα είναι μια πόλη στην οποία μπορείτε να κυκλοφορήσετε άφοβα το βράδυ. Στο κέντρο θα βρείτε μπαράκια με μουσική και κρύα πιάτα. Σε γενικές γραμμές πάντως δεν φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της.

(πηγή: www.7merestv.gr, 29/10/2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια: