Πέτρινοι πύργοι, ξερολιθιές, λίγοι ελαιώνες, μερικά αγριολούλουδα, απότομοι γκρεμοί, πέτρινοι όγκοι, βράχια και πιο πέρα το συνήθως αγριεμένο πέλαγος συνθέτουν το σκηνικό που προκαλεί δέος και ξεπερνάει την περιγραφή του «ωραίου τοπίου»!
Γνωριμία με την περιοχή
Στη γωνιά αυτή της Μάνης βρίσκεται ο Δήμος Οιτύλου, που από τους ντόπιους ονομάζεται «Αποσκερή Μέσα Μάνη». Αποσκερή γιατί, όπως απλώνεται στη δυτική πλευρά της Μάνης το πρωί έχει πάντα ίσκιο, και Μέσα Μάνη διότι βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της Μάνης.
Πρωτεύουσα είναι η Αρεόπολη. Παλιό εμπορικό κέντρο της Μέσα Μάνης, που πήρε το όνομά της από το θεό του πολέμου, τον Aρη. Περπατήστε στα στενά παλιά καλντερίμια του δυτικού οικισμού και προσκυνήστε στο Ναό των Ταξιαρχών, όπου έγινε και η λειτουργία του ξεσηκωμού.
Ενδιαφέρουσες εκκλησίες είναι επίσης των Αγίων Πάντων, του Αγίου Πολυκάρπου και της Παναγίας της Τσιπιώτισσας. Ύστερα επισκεφθείτε τους πύργους και τα πυργόσπιτα, ξεκινώντας από το σπίτι των Μαυρομιχαλέων και συνεχίζοντας με εκείνα των Πικουλάκη, Μπαρελάκου, Καπετανάκου. Δείτε τον ανδριάντα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Κοντά στο Βαχό επισκεφθείτε το Κάστρο της Κελεφάς του 17ου αιώνα, που «προστάτευε» το Οίτυλο. Η θέα από το δρόμο προς το Λιμένι, το Καραβοστάσι, το Νέο Οίτυλο και το ομηρικό Οίτυλο είναι μοναδική.
Το Οίτυλο είναι χτισμένο σε απόκρημνο ύψωμα στη θέση της αρχαίας πόλης, την οποία ανέφερε και ο Όμηρος. Θα επισκεφθείτε το Μοναστήρι των Ντεκούλων του 18ου αιώνα, με καταπληκτικές αγιογραφίες. Στο ψαροχώρι Λιμένι, πατρίδα του Πέτρου Μαυρομιχάλη, θα δείτε το παλάτι-πύργο που λειτουργεί ως Μουσείο.
Νότια της Αρεόπολης, στον οικισμό του Πύργου, αξίζει να δείτε το «τοιχισμένο συγκρότημα» και τον πύργο Σκλαβουνάκου. Προχωρήστε στο «Κάστρο της Ωριάς». Πιο κάτω θα συναντήσετε το γραφικό ψαροχώρι του Γερολιμένα. Από αυτό το σημείο και αφού περπατήσετε στο λιμανάκι, αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό Κοίτα (4 χλμ.) με παλιά σπίτια, πύργους και ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησιές.
Συνεχίζοντας -σε ένα σεληνιακό μα απόλυτα μανιάτικο τοπίο- θα φτάσετε στον υπέροχο οικισμό Βάθεια. Εδώ θα εντυπωσιαστείτε από τους πέτρινους πύργους που δεσπόζουν στην περιοχή. Πολλοί από αυτούς έχουν αναστηλωθεί και λειτουργούν ως ξενώνες. Λίγο πιο νότια (5,5 χλμ.) θα συναντήσετε το Πόρτο Κάγιο, ένα γραφικό οικισμό σε κλειστό όρμο.
Εκεί βρίσκεται και το ακρωτήριο Ταίναρο, που προκαλεί κάποια ρίγη αγριάδας, αλλά που αξίζει να περιπλεύσετε με πλοιαράκι -μόνο αν ο καιρός το επιτρέπει- για να αντιληφθείτε το μεγαλείο της αγριάδας αυτού του νοτιότερου άκρου της ηπειρωτικής Ευρώπης... Επισκεφθείτε τα περίφημα σπήλαια Αλεπότρυπα και Βλυχάδα στο Διρό (πληροφορίες: τηλ.: 27330-52222).
Πληροφορίες
Μετάβαση: Η Αρεόπολη απέχει 280 χλμ. από την Αθήνα. Μπορείτε να πάτε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-5124913). Για τις εσωτερικές διαδρομές θα πάρετε τα λεωφορεία των τοπικών ΚΤΕΛ Αρεόπολης (τηλ.: 51229) και Γερολιμένα (τηλ.: 54205). Διαμονή: Στην Αρεόπολη: Πύργος Καπετανάκου (τηλ.: 51233), Κάστρο Μαΐνη (τηλ.: 51238), Κουρής (τηλ.: 51340) και Μάνη (τηλ.: 51190). Στο Λιμένι: Λιμένι Βίλατζ (τηλ.: 51111). Στο Οίτυλο: Οίτυλο (τηλ.: 59222). Στο Καραβοστάσι: Πόρτο Βοίτυλο (τηλ.: 59210). Στο Γερολιμένα: Γερολιμένας (τηλ.: 54204), Ο Ακροταιναρίτης (τηλ.: 54205), Φάρος (τηλ.: 54227). Στη Βάθεια: στους παραδοσιακούς πύργους (τηλ.: 55244). Χρήσιμα: Κωδικός: 27330. Αστυνομία: 51209. Δήμος: 51239. Ταξί: 51382.
Φαγητό - Αγορές
Τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά καθώς και τα ντόπια κρέατα θα αποτελούν τα βασικά σας πιάτα. Στην Αρεόπολη καθίστε για θαυμάσια μαγειρευτά στον Μπάρμπα Πέτρο και στο Στέκι του Νικόλα. Στο Γερολιμένα προτιμήστε την ψαροταβέρνα Ακρογιάλι, αλλά και τα μεζεδοπωλεία Επίλεκτον και Νικ. Μαριόλη. Στο Λιμένι την ψαροταβέρνα του Τάκη. Στο Καραβοστάσι Οιτύλου καθίστε στο Φάρο και στο Νέο Οίτυλο, στο Μαύρο Πειρατή. Προμηθευτείτε πολύ καλό λάδι, ελιές και μέλι. Επίσης σύγκλινο (παστό χοιρινό) και θαυμάσια λουκάνικα. Από διακοσμητικά θα βρείτε μινιατούρες «πυργάκια».
(πηγή: www.7merestv.gr, 22/10/2004)
Μέσα Μάνη
Ετικέτες Νομός Λακωνίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου