Το «πριγκιπάτο της Αχαΐας»
ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ιστορική διαδρομή με ενετικό χρώμα στο Μοριά. Αλήθειες και μύθοι πλέκουν μια εκδρομή μέσα και έξω από το χρόνο. Το άλλοτε «πριγκιπάτο της Αχαΐας» αποτέλεσε κατά τα έτη της φραγκοκρατίας ένα φεουδαρχικό κρατίδιο διαιρεμένο σε 12 βαρονίες...
Ξεκίνημα λίγο έξω από την πόλη της Σπάρτης. Ο Μιστράς, προστατευμένος από τον Ταΰγετο στα ανατολικά, είχε υπό τον άμεσο έλεγχό του ολόκληρη την κοιλάδα του Ευρώτα. Η έρημη πολιτεία προκαλεί δέος με τα μνημεία, τους βυζαντινούς ναούς, όπως η Μητρόπολη του Αγ. Δημητρίου, η Αγ. Σοφία και η Μονή Περιβλέπτου. Αγέρωχα δεσπόζουν τα οικήματα των βυζαντινών αριστοκρατών και των πλούσιων οικογενειών.
Πολιορκημένη στο πέρασμα των χρόνων από επίδοξους κατακτητές, η Μονεμβάσια μοιάζει αιώνια. Το εσωτερικό του κάστρου με τα μοναδικά κτίσματα προσφέρεται για διαμονή. Μικρά γραφικά ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφενεδάκια αποτελούν μια διαφορετική πρόταση. Το σούρουπο όταν οι πυρσοί ανάβουν στα κεντρικά καλντερίμια δημιουργούν χρώματα και σκιές στους πέτρινους τείχους, δημιουργώντας στον επισκέπτη ένα μοναδικό συναίσθημα.
Συνέχεια στη μεσαιωνική περιπλάνηση με τη Μεθώνη. Πόλη με σημαντικό λιμάνι από την αρχαιότητα, κατελήφθη αρχικά από τους σταυροφόρους που συμμετείχαν στη Δ' σταυροφορία. Το κάστρο της σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι κυριολεκτικά χτισμένο πάνω στη θάλασσα. Με ισχυρή οχύρωση, αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο για τα εμπορικά και τα πολεμικά πλοία των Ενετών, καθώς και ασφαλές καταφύγιο από τους πειρατές.
Μεγάλη ναυτική παράδοση και πόλη-μνημείο για ολόκληρη την Ελλάδα, η Πύλος προσφέρει στον επισκέπτη της εικόνες από άλλες εποχές. Το παλιό Ναβαρίνο έχει να διηγηθεί θαλασσινές ιστορίες μεγάλης σημασίας που διαδραματίστηκαν με επίκεντρο τον ομώνυμο όρμο του. Στη μια άκρη της πόλης δεσπόζει το Νιόκαστρο, το φρούριο που έχτισαν οι Ενετοί. Μια όμορφη βόλτα στο λόφο που το περιβάλλει χαρίζει τη μαγευτική εικόνα του κόλπου.
Για τον περιηγητή η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος ξεχωριστός, γεμάτος ιδιαιτερότητες και συγκλονιστικές φυσικές ομορφιές. Με εναλλασσόμενο ορεινό τοπίο και θάλασσα, περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος, μοναδικούς από αρχιτεκτονική δομή παραδοσιακούς οικισμούς, βυζαντινά και θρησκευτικά μνημεία, είναι μια πρόκληση για τον επισκέπτη της, που τον καλεί να τη γνωρίζει.
Μονεμβάσια μιας άλλης εποχής
ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ξενώνες «Αρδάμης» βρίσκονται στο πιο σημαντικό κτίσμα του κάστρου της Μονεμβάσιας, που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Διαμορφώθηκε σε ένα εκπληκτικό συγκρότημα από δωμάτια, σουίτες και διαμερίσματα χωρίς καμία απολύτως αλλοίωση των χώρων. Γραφικά παραθυράκια με τους ρομαντικούς πέτρινους θόλους και τις βεράντες με θέα τη θάλασσα σε απόσταση 10 μέτρων κάνουν την παραμονή αξέχαστη. Το κτήριο αυτό ήταν το κυβερνείο του Κάστρου επί Ενετών και διοικητήριο επί Τουρκοκρατίας.
Εχει τρία στοιχεία που τον κάνουν μοναδικό: το μοναδικό Πύργο του Κάστρου, ένα δωμάτιο με 14 μέτρα ύψος και επτά παράθυρα. Στο σαλόνι μιας σουίτας υπάρχει ένα πηγάδι 800 περίπου χρόνων με μαρμάρινο στόμιο, διαμορφωμένο σε τραπεζάκι με τζάμι και φως, το δε ακριβές αντίγραφο του στομίου υπάρχει στο Μουσείο της Κωνσταντινούπολης και η φωτογραφία στο Μουσείο του Κάστρου. Μία εκπληκτική βεράντα 100 μ2 πάνω από τη θάλασσα με θέα το απέραντο γαλάζιο και όλο το κάστρο.
Τα λιθόστρωτα της Δημητσάνας
Η ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός που γοητεύει με τα πανύψηλα παλιά πετρόχτιστα σπίτια, την αρχοντιά της, τις εκκλησίες της και τα λιθόστρωτα δρομάκια. Κοσμήματα της πόλης, οι έξι μπαρουτόμυλοι, το υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης, καθώς και το ανοικτό θέατρο.
Η Δημητσάνα πλούσια σε βυζαντινές εκκλησίες του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα, αριστουργήματα αρχιτεκτονικής. Οι πιο αξιόλογες μεταξύ αυτών είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής απέναντι από τη Βιβλιοθήκη -μητροπολιτικός ναός της πόλης- του Αγίου Ευθυμίου, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννη και των Αγίων Ταξιαρχών. Η βιβλιοθήκη της πόλης περιέχει σπάνιες εκδόσεις, περίπου 20.000 τόμους, κώδικες και πλούσιο ιστορικό αρχείο.
Από τη Δημητσάνα μπορεί κανείς να κατευθυνθεί οδικά από τη μια κατεύθυνση προς τη Βυτίνα και τα Λαγκάδια και από την άλλη προς τη Στεμνίτσα και από εκεί έπειτα από μια όμορφη διαδρομή προς την Τρίπολη. Λίγο πριν μπούμε στην πόλη, ο δρόμος δεξιά οδηγεί στη Ζάτουνα και τα χωριά της Ηραίας Παλούμπα, Ράφτη και Λουτρά.
(πηγή: www.naftemporiki,gr, 7/6/2005)
Περιήγηση στα μεσαιωνικά κάστρα του Μοριά
Ετικέτες Νομός Αρκαδίας, Νομός Λακωνίας, Νομός Μεσσηνίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου