Στις παραλίες του Κίσαβου

Καθώς ο Κίσαβος κατηφορίζει για να συναντήσει το Αιγαίο, μας χαρίζει ένα μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, στολισμένο με γραφικούς οικισμούς.

Οι καλοκαιρινές ομορφιές δεν βρίσκονται μονάχα στα νησιά μας. Ο μοναδικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας συναντάται περισσότερο στα παράλια της ηπειρωτικής χώρας. Αν λοιπόν δεν έχετε ανακαλύψει την παράκτια πλευρά του Νομού Λαρίσης είναι καιρός να το κάνετε. Κατάφυτη περιοχή, απέραντες αμμουδιές, σημαντικά μνημεία και επληκτικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας.

Οδοιπορικό
Θα φτάσετε λοιπόν στην περιοχή (στο μεγαλύτερο κομμάτι της πρόκειται για το Δήμο Μελιβοίας) μέσα από μαγευτικές διαδρομές, από γραφικά τοπία και φανταστικές ακτογραμμές, τις οποίες -ευτυχώς- δεν τις έχουν ακόμα ανακαλύψει οι ορδές των τουριστών. Σε απόσταση 8 χλμ. από την Αγιά και σε μια περιοχή γεμάτη μνημεία βρίσκεται ο Αγιόκαμπος, ένα από τα πιο γνωστά παραθεριστικά κέντρα του νομού. Η σούπερ ατραξιόν του Αγιόκαμπου είναι η τεράστια παραλία του, μήκους 12 χλμ., χωρίς να είναι και η μοναδική. Κατεβαίνοντας στο λιμάνι θα δείτε ερείπια της αρχαίας πόλης, της Μελίβοιας, πατρίδας του Φιλοκτήτη, ενώ αν ανηφορίσετε προς το βουνό θα βρείτε το καταπράσινο δάσος Πολυδένδρι, που ενδείκνυται για βόλτες στη φύση ανάμεσα σε έλατα, οξιές και καστανιές. Εκεί βρίσκεται και το Μοναστήρι της Παναγίας, που «φρουρείται» από μια πελώρια βελανιδιά. Λίγο μετά τον Αγιόκαμπο, προχωρώντας βόρεια, θα συναντήσετε τη Βελίκα, ένα γραφικό παραλιακό οικισμό με μια εξίσου μαγευτική παραλία.
Στους πρόποδες του Κίσαβου το Στόμιο είναι ένα όμορφο χωριό κοντά στο Δέλτα του Πηνειού. Αξίζει να κάνετε μια εκδρομή στις εκβολές. Το τοπίο είναι καταπράσινο και μαγευτικό και οι πιο τολμηροί μπορούν ακόμη να κάνουν και μπάνιο. Στο Στόμιο, απέναντι από το γραφικό λιμάνι, θα δείτε και ένα μικρό φάρο, ενώ λίγο πιο έξω βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου με τα εντοιχισμένα γλυπτά των 5ου, 6ου και 11ου αιώνα. Κάντε μια παράκαμψη για να φτάσετε στη Μεσαγκάλα που διαθέτει μια χρυσή αμμουδερή παραλία και έπειτα συνεχίστε προς Καρίτσα. Ανεβείτε ψηλά στα 220 μέτρα για να θαυμάσετε το γραφικό χωριό που πνίγεται στο πράσινο και στα τρεχούμενα νερά. Να κάνετε μια βόλτα στο δάσος για να δείτε το πέτρινο γεφύρι με το πορσελάνινο στερέωμα και τα ερείπια φρουρίου στην ίδια περιοχή. Η παραλία της Καρίτσας ονομάζεται Κόκκινο Νερό και είναι όνομα και πράγμα, αφού εκεί υπάρχει μια πηγή που βγάζει ιαματικό κατακόκκινο νερό. Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο θα συναντήσετε τους δαντελωτούς κολπίσκους της Κουτσουπιάς με τα πλατάνια να φτάνουν μέχρι την αμμουδιά.

Παραλίες
Οι παραλίες του Αγιόκαμπου και της Βελίκας είναι οι πιο πολυσύχναστες. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι το Σκλήθρο για πιο ήσυχα. Από τη βόρεια πλευρά δεν θα ξέρετε ποια παραλία να πρωτοδιαλέξετε. Η Μεσαγκάλη, το Δέλτα Πηνειού και το Στόμιο είναι χρυσαφένιες αμμουδιές με κρυστάλλινα ποταμίσια νερά. Πιο δίπλα, το Κόκκινο Νερό διαθέτει βοτσαλάκι για όσους βαρέθηκαν την άμμο, ενώ η Πλατιά Αμμος και η Κουτσουπιά είναι ονειρεμένες.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα φτάσετε πρώτα στη Λάρισα (360 χλμ. από Αθήνα και 150 χλμ. από Θεσσαλονίκη). Έπειτα θα κατευθυνθείτε προς την Αγιά (37 χλμ.). Στη Λάρισα μπορείτε να πάτε και με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλ. Αθήνας: 210-8317109, Θεσ/νίκης: 2310-544133) ή με το τρένο (ΟΣΕ Αθήνας, τηλ.: 210-5297777, και Θεσ/νίκης: 2310-517517).
Διαμονή: Στον Αγιόκαμπο θα βρείτε τα καλά ξενοδοχεία Γκόλντεν Μπιτς (τηλ.: 51222) και Μαριλένα (τηλ.: 51292). Στην παραλία της Βελίκας θα μείνετε στο Μελιβοία Μπιτς (τηλ.: 51128) ή στο Χαβάη (τηλ.: 51265). Στην περιοχή λειτουργούν και τρία κάμπινγκ: το Αιγέας (τηλ.: 51580), το Φιλοξενία (τηλ.: 51549) και το Παλιούργια (τηλ.: 31350). Επίσης, θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.Χρήσιμα: Αυτόματο: 24940 Δήμος: 51139 Αστυνομία (Αγιάς): 22300 Λιμενικός Σταθμός: 52222

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Δοκιμάστε τις τοπικές σπεσιαλιτέ που είναι κοκορέτσι και κεμπάπ. Στον Αγιόκαμπο καθίστε στις ψαροταβέρνες: Γούλας, Περιγιάλι, Σκιάθας και Βαλάρας. Στη Βελίκα στις ταβέρνες: Αιγαίο και Μουράγιο και στο μεζεδοπωλείο Νούφαρο. Στο Κόκκινο Νερό να πάτε στο Ακρωτήρι και στην Έλενα. Στη Μελιβοία μπορείτε να φάτε στην Πλατεία. Στο Σκλήθρο θα βρείτε δυο καλές ψαροταβέρνες, το Μπαλκόνι στο Αιγαίο και τον Πηλέα. Τέλος αξίζει να ανεβείτε στην Παλαιά Σωτηρίτσα και να καθίσετε στην ταβέρνα του Δημήνικου.
Όσο για διασκέδαση, στον Αγιόκαμπο υπάρχουν τα Baby Bloom, Hokus-Pokus και Αμμος. Στη Βελίκα καθίστε στα: Εξέδρα, Spitaki, Ηλιάτορας, Mojo, La Plazza, La Piscina και Buca. Στο Κόκκινο Νερό πάτε στα Εν Πλω και Memories.
Φεύγοντας αξίζει να προμηθευτείτε μήλα και αχλάδια από τον Αγιόκαμπο.

(πηγή: www.7merestv.gr, 24/6/2005)

Δεν υπάρχουν σχόλια: