Νάξος

Το μεγαλύτερο από τα κυκλαδίτικα νησιά μας προσφέρεται για ήσυχες και οικογενειακές διακοπές. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία τοπίων, απέραντες αμμουδιές και πλούσια παράδοση.

Tο πρώτο πράγμα που θα δείτε μπαίνοντας με το πλοίο στο λιμάνι του νησιού είναι η εντυπωσιακή Πορτάρα. Μόλις κατεβείτε λοιπόν, τρέξτε εκεί για την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία. Σκαρφαλώστε ύστερα ως το γοητευτικό Κάστρο, που κρύβει στο εσωτερικό του όμορφες εκκλησούλες και σημαντικά μνημεία. Στα γραφικά του δρομάκια θα δείτε βενετσιάνικα οικόσημα πάνω στους τοίχους των σπιτιών και το Ανάκτορο του Μάρκου Σανούδου. Εκεί βρίσκεται το κτίριο της Σχολής των Ουρσουλίνων, η Μητρόπολη των καθολικών και η κατοικία του επισκόπου, αλλά και το αρχοντικό Δελαρόκα-Μπαρότσι, που λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Από το κάστρο η θέα είναι θαυμάσια! Η Χώρα της Νάξου είναι πολύ γραφική και αξίζει να την περπατήσετε για να δείτε και τα υπόλοιπα αξιοθέατα. Ξεχωρίζει η βρύση του Αγά, το μοναδικό τουρκικό μνημείο του νησιού. Όπως επίσης και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, του 17ου αιώνα. Ο πύργος του Μπελόνια ήταν η κατοικία του Ενετού άρχοντα και χτίστηκε το 16ο αιώνα.

Οι εκκλησίες
Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε την Παναγιά τη Βλαχερνιώτισσα με το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις εικόνες του ζωγράφου Αγγέλου, μαθητή του Ελ Γκρέκο. Το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στο λιμάνι και φυσικά τη Μητρόπολη (Ζωοδόχος Πηγή) με το εξαιρετικό μαρμάρινο τέμπλο. Ενδιαφέρον έχει και το Αρχαιολογικό Μουσείο, με αξιόλογα εκθέματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα μαρμάρινα κυκλαδίτικα ειδώλια, οι κούροι και τα κιονόκρανα.

Τα μνημεία
Γενικά όλο το νησί είναι γεμάτο από πάμπολλα αρχαία και βυζαντινά μνημεία. Τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά θα τα συναντήσετε στο παραδοσιακό Φιλότι, στο Σαγκρί και στην Τραγαία. Στον Απόλλωνα θα δείτε έναν τεράστιο Κούρο ν αναπαύεται! Έχει ύψος 10 μέτρα και 45 εκατοστά και είναι ξαπλωμένος, αφού δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ώστε να αποκολληθεί από το έδαφος. Αποδίδεται στο θεό Απόλλωνα και είναι του 6ου αιώνα π.Χ.
Στην καρδιά της Νάξου βρίσκεται και η γραφική Απείραθος, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, από τα πιο χαρακτηριστικά όλων των Κυκλάδων, με μαρμάρινα καλντερίμια, εντυπωσιακά αρχοντικά, πύργους, καμάρες και ξωκλήσια. Και εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κάμποσα μουσεία, όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν το Λαογραφικό και εκείνο της Φυσικής Ιστορίας.

Οι παραλίες
Κοντά στη Χώρα βρίσκονται οι απέραντες αμμουδιές της Αγίας Αννας, του Αγίου Προκοπίου -που τις προτιμούν και όσοι κάνουν σερφ- και βεβαίως η διάσημη παραλία του Αγίου Γεωργίου. Πανέμορφες ακρογιαλιές θα βρείτε επίσης στο Πυργάκι, το Καστράκι και τη Μικρή Βίγλα, ακτές με άμμο και πολύ πράσινο. Να πάτε ακόμη στον Απόλλωνα, στην παραλία με τα ολόλευκα βότσαλα, και στον Αγιο Μάμα.

Πληροφορίες
Για να μετακινηθείτε στο νησί ενημερωθείτε για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, τηλ.: 22291.
Χρήσιμα: Αυτόματο: 22850, Δήμος: 22717, Αστυνομία: 22100, Λιμεναρχείο: 22300, Ταξί: 22444.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Φρέσκο ψαράκι στη Χώρα θα φάτε στο Καρνάγιο ή στα Παλάτια. Στη Χώρα θα βρείτε επίσης ιταλική κουζίνα (Classico), μεξικάνικη (El Mirador) και γερμανική (The Old Inn). Στην Ποταμιά να φάτε στην Πηγή. Στην Απείραθο, στου Λευτέρη. Στον Αγιο Προκόπιο, στην Αβάλη και στην Αγία Αννα, στη Γοργόνα. Δοκιμάστε ναξιώτικο κατσικάκι, γίδα, κόκορα κρασάτο, κυνήγι και τυριά, συνοδεία γλυκού ναξιώτικου κρασιού.
Το βραδάκι βολτάρετε στη Χώρα χαζεύοντας τα γραφικά μαγαζάκια στα στενά. Πιείτε τον καφέ σας στην παραλία και μετά το ποτό σας στα μπαράκια. Η νυχτερινή διασκέδαση είναι πλούσια και έντονη. Μην παραλείψετε όμως να ενημερωθείτε για τα πανηγύρια και τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις που γίνονται το καλοκαίρι όπως: Τα «Διονύσια», τα πανηγύρια του Αγίου Προκοπίου (8 Ιουλίου), του Αγίου Νικόδημου (14 Ιουλίου) και της Αγίας Αννας (25 Ιουλίου). Στις 15 Αυγούστου να πάτε στην Απείραθο.
Φεύγοντας να αγοράσετε τοπικά τυριά και κρέατα, κρασί αλλά και όμορφα υφαντά και κεντήματα.

(πηγή: www.7merestv.gr, 1/7/2005)

Δεν υπάρχουν σχόλια: