Ρώμη, η αιώνια... εντυπωσιακή πόλη

Η πόλη που δημιουργήθηκε μέσα από ένα παραμύθι, το κέντρο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και η σημερινή πρωτεύουσα της Ιταλίας, αποτελούν τρεις ξεχωριστούς λόγους για να επισκεφτεί κάποιος τη Ρώμη. Πόσο μάλλον, εάν συνειδητοποιήσει την ιστορική της διαδρομή ανά τους αιώνες και το ξεχωριστό ρόλο που έπαιξε στην πολιτική, θρησκευτική, οικονομική και πολιτιστική πορεία της Ευρώπης.

Ο επισκέπτης της Ρώμης, αρχικά μένει εντυπωσιασμένος με την ομοιομορφία που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Σπίτια που φαίνεται να έχουν "ξεχαστεί" στο πέρασμα του χρόνου - ασφαλώς πολύ καλά συντηρημένα - με τις μεγάλες πόρτες και τις ανύπαρκτες βεράντες, συνθέτουν μια ξεχωριστή εικόνα αρμονίας, που συμπληρώνεται από τα επιβλητικά αγάλματα που είναι διάσπαρτα στους δρόμους.

Περπατώντας στην πόλη, συνειδητοποιεί κανείς ότι η Ρώμη στηρίζεται στον εντυπωσιασμό, στη δημιουργία δηλαδή "ποσότητας", στην κατασκευή μεγάλων σε όγκο έργων που επιβάλουν το δέος στο θεατή τους. Ίσως εκεί να βρίσκεται και η διαφορά του ελληνικού στοιχείου με το ρωμαϊκό. Οι πρόγονοί μας - και αυτό ας μη θεωρηθεί ότι "ευλογούμε τα γένια μας" - ήταν λάτρεις του λιτού, του ωραίου μέσω της ποιότητας και της απλότητας. Αντίθετα, οι λατίνοι έδειξαν από την αρχή της ιστορικής τους διαδρομής ότι επιζητούν να εντυπωσιάσουν με την εικόνα τους.

Δεν είναι λοιπόν τυχαία η κατασκευή του Κολοσσαίου, του μεγαλόπρεπου σταδίου που ήταν προορισμένο για να πραγματοποιηθούν οι πιο αιματηροί "αγώνες" στην ιστορία της ανθρωπότητας: ένα μέρος που αξίζει της προσοχής μας. Παράλληλα, ο ναός του `Αγιου Πέτρου, επιβλητικός τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, είναι από τα μέρη που θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί ο ταξιδιώτης της Ρώμης.

Το Βατικανό, το κράτος του πάπα, μια άλλη πόλη μέσα στην πόλη, ξεχωρίζει για τις δημιουργίες της καλλιτεχνών της αναγέννησης - και όχι μόνο - ενώ οι κατακόμβες αποτυπώνουν ανάγλυφα την "υπόγεια" ζωή που έζησαν οι χριστιανοί στην "πρωτεύουσα" της ειδωλολατρίας. Παράλληλα, η Φοντάντα ντι Τρέβι, με το σιντριβάνι των "ευχών" και η Πιάτσα ντι Σπάνια, όπου γίνεται το... απαραίτητο "νυφοπάζαρο", με τα διεθνούς φήμης εμπορικά μαγαζιά, είναι τα μέρη που σίγουρα θα επισκεφτεί ο μέσος τουρίστας.

Πολλά ακόμα θα μπορούσαν να γραφούν για την πόλη της Ρώμης, σχετικά με το πλήθος των αξιοθέατών της, με τα παραδοσιακά της φαγητά, με την ποικιλία της νυχτερινής της διασκέδασης. Συμπέρασμα; Η Ρώμη δεν θα αφήσει παραπονούμενο κανέναν επισκέπτη της, καθώς είναι η πόλη του μεγάλου, του εντυπωσιακού, του "αιώνιου"...

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: