Φλώρινα

Του αγίου Βαλεντίνου πάρτε το ταίρι σας και εκδράμετε σε μια από τις πιο γραφικές και ρομαντικές πόλεις μας.

Ο ποταμός Σακουλέβας που τη διασχίζει, τα πάρκα, το πράσινο, οι γραφικοί της λόφοι και το χιόνι που «κάθεται» στις γραφικές κεραμοσκεπές των σπιτιών της πόλης δημιουργούν ένα ειδυλλιακό χειμωνιάτικο τοπίο!
Η Φλώρινα είναι μία αρχοντική πόλη, γεμάτη ιστορικές μνήμες και παραδόσεις, γεμάτη ζωντάνια και φιλόξενους κατοίκους. Οι καμινάδες της καπνίζουν και ο αέρας ευωδιάζει ξύλο και ζυμωτό ψωμί. Η εποχή είναι η πιο κατάλληλη για να συνδυάσετε μια επίσκεψη σε αυτή την αρχοντική πόλη και ταυτόχρονα να κάνετε πολλές εκδρομές τριγύρω και σκι σε ένα πολύ καλό χιονοδρομικό κέντρο, το Βίτσι.

Γνωριμία με την πόλη
Η Φλώρινα έγινε γνωστή την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο λόγω της καίριας θέσης της. Από το 18ο αιώνα εξελίχθηκε σε εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο με έντονη πολιτιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα. Φιλοξένησε τις πιο σημαντικές μορφές του Μακεδονικού Αγώνα.
Για να απολαύσετε την καλύτερη θέα στην πόλη πρέπει να ανεβείτε στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα. Ύστερα περπατήστε στο κέντρο, δίπλα στο Σακουλέβα. Εκεί γυρίστηκε και η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».
Συνεχίστε τη βόλτα σας με προσκύνημα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που είναι η προστάτιδα της πόλης. Περιπλανηθείτε μέσα στη γραφική αγορά και ψωνίστε αναμνηστικά δωράκια.
Επισκεφτείτε, επίσης, τα τρία μουσεία: Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Σύγχρονης Τέχνης. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα δείτε αγάλματα και εργαλεία. Θαυμάστε το άγαλμα της θεάς Αρτεμης, η λατρεία της οποίας ήταν ευρέως διαδεδομένη στην περιοχή. Το Λαογραφικό Μουσείο και το Σύγχρονης Τέχνης βρίσκονται απέναντι, στις όχθες του Σακουλέβα ποταμού. Αξίζει, όμως, να δείτε και την Πινακοθήκη, όπου παρουσιάζονται έργα σύγχρονων Φλωρινιωτών ζωγράφων. Πρόκειται για ένα μουσείο που σπάνια συναντά κανείς μακριά από μεγάλες πόλεις και που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Κάντε μία βόλτα και από το ζωολογικό κήπο της πόλης, που φιλοξενεί πολλά ζώα από την πανίδα της χώρας μας. Στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα θα δείτε και το εκτροφείο θηραμάτων, όπου εκτρέφονται και ζουν ελεύθερα για αναπαραγωγή ελάφια, αγριογούρουνα, ζαρκάδια και άλλα ζώα.

Εκδρομές
Αφήνοντας πίσω σας την πόλη, αρχίστε την ανακάλυψη της μαγευτικής φύσης της περιοχής.
Ξεκινήστε από το γραφικό Νυμφαίο στις πλαγιές του Βέρμιου, όπου θα εντυπωσιαστείτε από τον παραδοσιακό οικισμό και η θέα θα σας κόψει την ανάσα.
Το εκδρομικό ενδιαφέρον της περιοχής φυσικά εστιάζεται στις Πρέσπες, έναν από τους μεγαλύτερους, πιο σημαντικούς και πιο όμορφους υγροβιότοπους της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν πραγματικό παράδεισο, ο οποίος -ευτυχώς!- μέχρι σήμερα έχει παραμείνει σε μεγάλη έκτασή του ανέγγιχτος από τους καταστροφείς της φύσης (μια... φυλή που ευδοκιμεί στην υπερήφανη κατά τ' άλλα πατρίδα μας). Οι λίμνες απέχουν μόλις σαράντα χιλιόμετρα από τη Φλώρινα. Σύμφωνα με την ιστορία, στην αρχαιότητα, στη θέση τους βρισκόταν η λίμνη Δασσαρίτιδα. Σήμερα οι Πρέσπες εκτείνονται σε 300.000 στρέμματα. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το γραφικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Ανεβείτε στο λόφο Κούλα, απ? όπου θα έχετε θαυμάσια θέα. Μπροστά σας η Μικρή Πρέσπα και αριστερά, προς το βορρά, η Μεγάλη Πρέσπα. Τα νερά της Μεγάλης Πρέσπας έχουν μπλε χρώμα. Λίγο πιο πάνω από τη λίμνη θα συναντήσετε το γραφικό χωριό Αγιος Γερμανός ?το μεγαλύτερο της περιοχής? με τη θαυμάσια εκκλησία του που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.
Στη Μεγάλη Πρέσπα, αν είστε τυχεροί, θα παρατηρήσετε μερικά από τα πιο όμορφα και πιο σπάνια πτηνά της ελληνικής πανίδας. Απαραιτήτως θα επισκεφτείτε τα ασκηταριά και θα θαυμάσετε τις μοναδικές βραχογραφίες. Το πιο ενδιαφέρον από τα ασκηταριά είναι εκείνο της Παναγίας Ελεούσας. Στο ασκηταριό της Μικρής Ανάληψης θα δείτε βραχογραφίες της Παναγίας της Δεξιοκρατούσας, οι οποίες χρονολογούνται από το 15ο αιώνα. Ένα γραφικό ψαροχώρι επάνω στη Μεγάλη Πρέσπα είναι οι Ψαράδες, που θα το δείτε έτσι κι αλλιώς, γιατί από εκεί ξεκινούν όλες οι βόλτες σας στη λίμνη.

Σπορ
Τα βουνά Βαρνούντας, Βέρνος, Τρικλάριο και Βόρρας είναι ιδανικά όχι μόνο για πεζοπορία, αλλά και για αναρρίχηση, ποδηλασία βουνού, ορειβασία... Στο γραφείο «Συνοδοί Βουνού Φλώρινας» θα βρείτε έμπειρους εκπαιδευτές που θα σας γνωρίσουν με ασφάλεια τα μυστικά της φύσης της. Οι φαν του σκι πηγαίνουν λίγο πιο έξω από το Πισοδέρι, στη θέση Βίγλα. Εκεί λειτουργεί ένα πολύ καλό (σε υποδομές) χιονοδρομικό κέντρο. Διαθέτει τρεις κανονικές πίστες και μία πίστα αντοχής, δύο αναβατήρες και ένα μοντέρνο και με όλες τις ανέσεις σαλέ. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι αρκετά ήσυχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους λάτρεις του σκι.

Πληροφορίες
* Μετάβαση: H Φλώρινα απέχει 580 χλμ. από την Αθήνα και 160 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να πάτε με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλ. Αθήνας: 210-5130427 και Θεσ/νίκης: 2310-522161) ή με το τρένο (ΟΣΕ τηλ. Αθήνας: 210-5297777 και Θεσ/νίκης: 2310-517517). Αν όμως βιάζεστε, μπορείτε να πάτε με το αεροπλάνο μέχρι την Καστοριά. Η Φλώρινα απέχει από εκεί μόλις 55 χλμ. Θα χρησιμοποιήσετε ταξί ή τοπικό λεωφορείο.
* Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 23850 Αστυνομία: 22222 Δήμος: 28400

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Δοκιμάστε μοναδικές πικάντικες γεύσεις: σούπες, κεμπάπ, σουτζουκάκια, σουτζούκι, κόκκινες πιπεριές, λουκάνικα και λιμνίσια ψάρια από τις Πρέσπες. Γευτείτε ντόπια πιάτα σε δύο καλές ταβέρνες της πόλης: τον Όλυμπο και την Πρέσπα. Γευτείτε και τα υπέροχα φλωρινιώτικα γλυκά.
* Η νυχτερινή μεταμόρφωση της πόλης είναι εντυπωσιακή. Περάστε απ? όλα τα στέκια στο κέντρο και κοντά στο ποτάμι, για να έχετε μία πλήρη εικόνα...
* Θα βρείτε πολύ όμορφα υφαντά, κιλίμια και φλοκάτες. Αγοράστε τα καλάθια που φτιάχνουν εκεί, πήλινα και ξύλινα διακοσμητικά αντικείμενα. Από τρόφιμα να πάρετε φασόλια ξερά, γίγαντες και κόκκινες πιπεριές, φρούτα και γλυκά του κουταλιού. Θα βρείτε και πολύ καλά κρασιά από το Αμύνταιο.

(πηγή: www.7merestv.gr, 13/2/2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: