Στα markets του Λονδίνου

Ξεχάστε για λίγο την Oxford Street και τα διάσημα πολυκαταστήματα του Knightsbridge και ανακαλύψτε το άλλο ?πρόσωπο? των αγορών της βρετανικής πρωτεύουσας. Τα παζάρια - επισήμως υπαίθριες αγορές- του Λονδίνου, είναι τα διασημότερα του κόσμου.
Φορέστε μαλακά παπούτσια και περπατήστε ανάμεσα στους χιλιάδες πάγκους τους. Ακόμη κι αν δεν βρείτε-μάλλον απίθανο- κάποια εκπληκτική ευκαιρία, είναι βέβαιο ότι θα έχετε βιώσει λίγες στιγμές από τη καθημερινή και αυθεντική ζωής της πόλης. Ανάμεσα στις δεκάδες αγορές, εμείς σας προτείνουμε να επισκεφθείτε?

Covent Garden
Κάποτε εκεί χτυπούσε η καρδιά της κεντρικής αγοράς των φρούτων και των λαχανικών του Λονδίνου. Από εκείνη τη λαμπρή εποχή απέμεινε μόνο το όνομα 'Apple market', δηλαδή η αγορά του μήλου. Στα καταστήματα της σκεπαστής αγοράς θα βρείτε από ρούχα μέχρι εξαιρετικά κεριά και τις γνωστές βρετανικές πορσελάνες. Επίσης, θα ανακαλύψετε ξεχωριστά χειροποίητα κοσμήματα σε συνδυασμούς πρωτότυπων υλικών. Φυσικά, θα ολοκληρώσετε την επίσκεψη σας απολαμβάνοντας με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι στα καφέ, που βρίσκονται στο αίθριο της αγοράς. Προετοιμαστείτε να πληρώσετε κάτι παραπάνω αλλά θυμηθείτε ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τουριστική ατραξιόν. Αξίζει να έρθετε τη Κυριακή πρωί, όπου διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα είναι πάντα σε εξέλιξη. Είναι ανοιχτή κάθε μέρα από τις 10:00 έως 7:00μμ.
Σε απόσταση αναπνοή βρίσκεται η αγορά Jubilee. Το Σαββατοκύριακο θα βρείτε δεκάδες πάγκους με εξαιρετικά χειροτεχνήματα, είδη λαϊκής τέχνης, τσάντες και ρούχα ενώ τη Δευτέρα, ανάμεσα στα άλλα, θα ανακαλύψετε ενδιαφέρουσες αντίκες.
Θα πάτε
Μετρό στάση:στάση Covent Garden(γραμμή Piccadilly),

CamdenMarket

Πρόκειται για το αγαπημένο παζάρι των νέων. Για την ακρίβεια υπάρχουν διάσπαρτες αγορές στη περιοχή. Ρούχα καινούργια και μεταχειρισμένα, βιβλία, δίσκοι, χαλιά, έθνικ διακοσμητικά, έπιπλα, κλασικές βρετανικές πορσελάνες, κεριά και γενικά ότι μπορείτε να φανταστείτε. Νέες σχεδιαστές μόδας εκθέτουν τις δημιουργίες τους. Μην προσπεράσετε βιαστικά, ίσως ένας από αυτούς να είναι ο μελλοντικός Αλεξάντερ Μακ Κουίν. Μετά από αρκετό ψάξιμο μπορείτε να βρείτε καλές τιμές, αφού αν και είναι το αγαπημένο στέκι των νεαρών Λονδρέζων, δεν αποτελεί ακόμη τουριστική ατραξιόν. Αφιερώστε παραπάνω χρόνο στη αγορά που στεγάζεται στο χώρο που άλλοτε βρίσκονταν οι στάβλοι του Κάμπτν Τάουν. Θα ανακαλύψετε εξαιρετικά παλιά κομμάτια, καλόγουστα χαλιά, όμορφα διακοσμητικά για το σπίτι και αρωματικά κεριά. Ολοκληρώστε τη μέρα σας με μια βόλτα στο κανάλι που διασχίζει την περιοχή. Οι αγορές είναι ανοιχτές το Σαββατοκύριακο από τις 9:30πμ ως 5:30μμ.
Θα πάτε
Μετρό: στάση Camden ή Chalk Farm ( Northern Line)
Λεωφορείο: Camden Town

Portobello Road Market
Είναι μια από τις διασημότερες αγορές του κόσμου. Αρκετές χιλιάδες πάγκοι με αντίκες και σπάνια παλιά κομμάτια στήνονται κάθε Κυριακή από τις 6 π.μ μέχρι τις 5:30 μ.μ. Οι κυνηγοί των ευκαιριών και οι συλλέκτες φροντίζουν να βρίσκονται εκεί πολύ νωρίς το πρωί. Οι τιμές είναι ανεβασμένες αλλά υπάρχει πάντα περιθώριο για διαπραγμάτευση. Η ατμόσφαιρα τυλίγεται από μουσική ενώ δεν λείπουν τα happeningsαπό 'πλανόδιους καλλιτέχνες'. Ενώ τις καθημερινές πάγκοι με τρόφιμα βιολογικής-και όχι μόνο- παραγωγής, μοντέρνα ρούχα αλλά και μεταχειρισμένα καθώς και μικρά έθνικ διακοσμητικά από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής θα σας ενθουσιάσουν. Η ατμόσφαιρα της αγοράς του Νοτινγκ Χίλ εξακολουθεί να διατηρεί τη μαγεία της.
Θα πάτε
Μετρό: στάση Notting Hill Gate (γραμμές Central, Circle), Ladbroke Grove (Hammersmith & City)
Λεωφορείο: Notting Hill

Spitalfields
Πίσω από το σταθμό της Liverpool Streetβρίσκεται η σκεπαστή αγορά, βικτοριανού στυλ, Spitalfields. Εκτός από τα χειροτεχνήματα, τα βιβλία, τα υφάσματα, οι πελάτες όμως σπεύδουν εδώ για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βιολογικής καλλιέργειας. Η περιοχή διαθέτει καλλιτεχνική ατμόσφαιρα αφού στους γύρω δρόμους γλύπτες και ζωγράφοι έχουν τα ατελιέ του. Αν και η αγορά λειτουργεί και τις καθημερινές, επιλέξτε να την επισκεφθείτε τη Κυριακή, αφού τότε στήνονται οι πάγκοι με τα οργανικά προϊόντα. Οι τιμές της είναι λογικές και η ποιότητα άριστη
Θα πάτε
Μετρό: στάση Liverpool Street

Bermondsey Market
Θα την ακούσετε και ως New Caledonian Market. Θεωρείται μια από τις καλύτερες αγορές για ιδιαίτερα αντικείμενα. Αντίκες, έπιπλα περασμένων δεκαετιών, διακοσμητικά από ασήμι, ξύλο, γυαλί, πορσελάνες, έργα τέχνης, κοσμήματα και χιλιάδες είδη που είναι ή απλώς φαίνονται παλιά. Οι αντικέρ από ολόκληρη την Ευρώπη, την επισκέπτονται πολύ συχνά και πάντα νωρίς το πρωί, αναζητώντας τη μεγάλη ευκαιρία. Το μάτι του ειδικού όμως γνωρίζει να ξεχωρίζει το αυθεντικό από την απομίμηση. Γι? αυτό προσέξτε, οι επιτήδειοι καραδοκούν.
Θα πάτε
Μετρό: στάση London Bridge(γραμμή Northern-Jubilee)
Λεωφορείο: Tower Bridge Road

GreenwichMarket
Αν και βρίσκεται λίγο έξω από τη καρδιά του Λονδίνου, αξίζει το κόπο μια βόλτα μέχρι εδώ. Στη διάσημη σκεπαστή αγορά θα βρείτε βιβλία, αντίκες, νομίσματα, μετάλλια, σπάνιους δίσκους, ρούχα νέων σχεδιαστών, χειροτεχνήματα, ξύλινα παιχνίδια αλλά και έργα τέχνης. Το μεγάλο ατού της συγκεκριμένης αγορά είναι οι καλές τιμές της και η ευκαιρία που σας δίνει να επισκεφθείτε αξιοθέατα της περιοχής όπως το Αστεροσκοπείο, το Ναυτικό Μουσείο ή το γνωστό Cutty Sark.
Θα πάτε
Λεωφορείο:Greenwich Town Hall
Καραβάκι: για Greenwich Pier

(πηγή: www.eone.gr, 24/3/2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια: