Διακοπές στο Αφγανιστάν

Μήπως έχετε βαρεθεί τις διακοπές σε γνωστά τουριστικά θέρετρα;

Αν αισθάνεστε ότι έχετε κάνει τα πάντα και ότι τα έχετε δει όλα, αν πλέον ούτε τα extreme games δεν μπορούν να σας προσφέρουν την απαιτούμενη συγκίνηση, αλλά έχουν καταντήσει ρουτίνα, αν μάλιστα ακόμη και οι ιστορίες των reality shows της τηλεόρασης σας μοιάζουν τετριμμένες και συνηθισμένες, τότε δεν έχετε παρά να πάρετε μια γέυση από τους νέους τρόπους διακοπών: το extreme tourism ή τα reality tours.

Παρά τις αντίθετες συμβουλές του Φόρεϊν Οφις και τις απειλές για απαγωγή και ναρκοπέδια, δύο βρετανικά τουριστικά γραφεία προσφέρουν διακοπές στο Αφγανιστάν. Τα δύο όμως βρετανικά γραφεία δεν είναι τα μόνα ανά τον κόσμο που προσελκύουν πελάτες με προτάσεις για "διακοπές κακουχίας", τη νέα μόδα στον οργανωμένο τουρισμό. Ανάλογους προορισμούς με αυτού του επίκαιρου Αφγανιστάν προσφέρουν επίσης ένα ρωσικό γραφείο που προτείνει διακοπές στο Τσερνομπίλ, καθώς και ένα αμερικανικό γραφείο το οποίο προωθεί διακοπές στην Παλαιστίνη και το Μπέλφαστ

Πάντως, παρά τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, οι διοργανωτές των ταξιδιών στο Αφγανιστάν επιμένουν ότι οι τουρίστες που συμμετέχουν στις εκδρομές δεν ενδιαφέρονται να δουν σαν αξιοθέατο μια πολεμική ζώνη, αλλά να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της χώρας και να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους της. Το πρώτο γκρουπ που απαρτίζεται από εφτά τουρίστες ηλικίας από 33 έως 65 ετών, εκ των οποίων ένας δικηγόρος, ένας συνταξιούχος τραπεζικός, μία πρώην αστυνομικός και ένας ταχυδρόμος, φεύγει για το Αφγανιστάν στις 23 Αυγούστου. Θα παραμείνει στη χώρα για δέκα ημέρες και θα επισκεφθεί την Καμπούλ, τη Χεράτ, την Μπαμιάν (όπου βρίσκονται οι γιγάντιοι πέτρινοι Βούδες που κατέστρεψαν οι Ταλιμπάν) και το Μαζάρ Ι Σαρίφ. Και ενώ το πρώτο γκρουπ θα μεταβεί σε όλες τις πόλεις με εσωτερικές πτήσεις, το δεύτερο γκρουπ, που θα φτάσει στην αφγανική πρωτεύουσα στις 17 Απριλίου και το οποίο αποτελείται από 20 άτομα, θα μετακινείται μέσα στη χώρα με λεωφορείο. Πάντως και τα δύο γραφεία υποστηρίζουν ότι με τις γνώσεις που διαθέτουν για την περιοχή οι κίδυνοι περιορίζονται στο ελάχιστο. "Είναι προφανές ότι πηγαίνουμε ενάντια στις συμβουλές του Φόρεϊν Οφις, αλλά ενημερώνουμε τους πελάτες μας πολύ αναλυτικά και από αυτούς εξαρτάται αν θα ταξιδέψουν", δήλωσε ο Τζέοφ Χαν, ιδρυτής της εταιρείας που θα πάει στο Αφγανιστάν τον επόμενο μήνα. Προσθέτει βέβαια ότι: "Μάλλον θα έχουμε πρόβλημα να βρούμε ταξιδιωτική ασφάλιση"

Η άποψη του Φόρεϊν Οφις είναι σαφής, αφού η πάγια θέση του είναι ότι Βρετανοί τουρίστες δεν πρέπει να μεταβούν στο Αφγανιστάν. Σε επίσημη ανακοίνωσή του δηλώνεται μάλιστα ότι: "Οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι ξένοι (και οι Βρετανοί υπήκοοι) από την τρομοκρατική/ εγκληματική βία παραμένουν υψηλοί. Η δραστηριότητα από ομάδες ενόπλων εξακολουθεί σε πολλές περιοχές". Οσο για το Ιράκ, η επίσημη συμβουλή του περιορίζεται σε μια κοφτή δήλωση: "Οι Βρετανοί υπήκοοι δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να επισκεφθούν το Ιράκ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: