Λάος: η χώρα των χιλίων ελεφάντων!

Μπορείτε να φανταστείτε μια ασιατική πρωτεύουσα χωρίς κίνηση, θόρυβο καυσαέρια και πολυκοσμία; Αυτή είναι η Βιεντιάνε που απλώνεται κατά μήκος της ανατολικής όχθης του Μεκόνγκ. Με 133.000 κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Λάος, αλλά αρκετά μικρή για να την βαδίσετε και μάλιστα αρκετά ευχάριστα, χάρις στα φαρδιά πεζοδρόμια (προσοχή, υπάρχουν αρκετές τρύπες, από έργα σε εξέλιξη) με σκιές από αιωνόβια δέντρα και μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής. Τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται σε ακτίνα μόλις 1 χιλιομέτρου από το κέντρο, όπως ο ναός Wat Si Saket, ένας από τους παλαιότερους στη Βιεντιάνε, ο Haw Pha Kaew που έχει μετατραπεί σε μουσείο και αρκετούς άλλους, στους οποίους πέρα από το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αξίζει να σταθείτε και να κουβεντιάσετε με τους νεαρούς καλόγερους -αρκετοί μιλάνε λίγα αγγλικά- που θα έρθουν όλο περιέργεια κοντά σας. Το χαρακτηριστικό όμως της πόλης, δεν είναι άλλο από τη μεγάλη χρυσή στούπα Pha That Luang, σύμβολο του Βουδισμού και εθνικό σύμβολο συνάμα. Απέχει περίπου 3,5 χιλιόμετρα από το κέντρο (45 λεπτά περπάτημα) και αν ενδιαφέρεστε για ξεχωριστές φωτογραφίες προτιμήστε τις απογευματινές ώρες, όταν η ζεστή απόχρωση του χρυσού από το κόκκινο φως του ήλιου κάνει αντίθεση με το γαλανό ουρανό. Θυμηθείτε ότι ο ναός κλείνει αρκετά νωρίς (16:30) ώστε να προλάβετε να τον απολαύσετε και από μέσα. Περίπου 24 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, βρίσκεται το Πάρκο του Βούδα, γνωστό σαν Xieng Khuan, με τεράστια ομοιώματα από τη Βουδιστική και Ινδουιστική μυθολογία. Σε ορισμένα από αυτά μπορείτε μάλιστα να ανέβετε ή να μπείτε μέσα τους, όπως κάνουν πολλά παιδάκια που επισκέπτονται το πάρκο με τις οικογένειές τους. Μπορείτε να πάτε με λεωφορείο, με jumbo (τρίκυκλο όχημα που μεταφέρει 8-10 επιβάτες σε καρότσα) ή με το ποδήλατό σας, δεν υπάρχουν ανηφόρες, το πάρκο είναι στις όχθες του Μεκόνγκ.

Vang Vieng
Το Vang Vieng είναι μια μικρή παραποτάμια πόλη στη διαδρομή προς Luang Prabang περίπου 160 χλμ. από τη Βιεντιάνε. Η ίδια η πόλη δεν έχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά στην απέναντι όχθη του Μεκόνγκ, υπάρχουν οι χαρακτηριστικοί για την περιοχή ασβεστολιθικοί κάθετοι βράχοι, που υψώνονται πάνω από τους ορυζώνες. Υπάρχουν μάλιστα και μερικές σπηλιές μέσα σε αυτούς, που εύκολα μπορείτε να επισκεφτείτε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να νοικιάσετε ένα ποδήλατο από το ξενοδοχείο σας, να το περάσετε απέναντι με τις μακρόστενες βάρκες που διασχίζουν το ποτάμι και να περιπλανηθείτε ανάμεσα στους βράχους, τους ορυζώνες και τα μικρά χωριά που είναι χαμένα μέσα σε πανέμορφα τοπία.

Luang Prabang
To Luang Prabang άρχισε να γίνεται γνωστό για τους 32 διατηρημένους ναούς του που χρονολογούνται πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία και για το καλοδιατηρημένο βασιλικό παλάτι που σήμερα είναι μουσείο. Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του Μεκόνγκ σε 700 μ. υψόμετρο και περικλείεται από βουνά και ορεινές ζούγκλες. Η ίδια η πόλη σου εμπνέει μια γαλήνη, ίσως γιατί υπάρχουν ελάχιστα αυτοκίνητα είναι πλημμυρισμένη από ποδήλατα οι δρόμοι είναι γεμάτοι από σπουδαστές - μοναχούς και σε κάθε γειτονιά υψώνονται οι οβελίσκοι από τους βουδιστικούς ναούς. Στις όχθες του Μεκόνγκ υπάρχουν αρκετά γραφικά ταβερνάκια, κουλτουριάρικα καφέ και γενικά μέρη που μπορεί να χαλαρώσει και να αποβάλλει όλο το δυτικό άγχος που κουβαλά μαζί του.

25 χιλιόμετρα ανεβαίνοντας το ποτάμι από το Luang Prabang βρίσκονται οι σπηλιές Pak Ou, η πρώτη έχει την είσοδό της από το ποτάμι και είναι γεμάτες με φιγούρες του Βούδα. Στην απέναντι όχθη υπάρχουν μικρά χωριά με ψαράδες και αγγειοπλάστες. Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε μια βάρκα να σας πάει στις σπηλιές και μετά να σας αφήσει να κάνετε μόνοι σας μια βόλτα στα παραποτάμια χωριά.
Τέλος, στο Luang Prabang υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονται σε δραστηριότητες για ξένους, όπως περίπατοι στη ζούγκλα, στο ποτάμι ή σε επισκέψεις των μειονοτικών χωριών στη γύρω περιοχή.

Phonsavan
Το Phonsavan (λέγεται και Xieng Khuan) είναι γνωστό για την "πεδιάδα με τα πιθάρια" (Plain of Jars), ένα από τα πιο αινιγματικά αξιοθέατα του Λάος, ένα πεδίο, διάσπαρτο με μεγάλα λίθινα πιθάρια. Σε μια τεράστια έκταση (14 σημεία είναι γνωστά με τα πιθάρια) υπάρχουν συνολικά 250 περίπου πιθάρια που ζυγίζουν από 600 - 1000 κιλά το καθένα. Με οδηγό και τζιπ που θα βρείτε σε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης είναι εύκολο να πάτε. Το Phonsavan είναι μια επίπονη μέρα ταξίδι από το Luang Prabang, εκτός και αν χρησιμοποιήσετε αεροπλάνο, ενώ είναι αμφίβολο αν είναι εφικτή η διαδρομή σε μια μέρα από / προς Βιεντιάνε.

(πηγή: www.eportal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: