Μαγιόρκα

Κοσμοπολίτικη ζωή ή ήσυχες διακοπές; Ό,τι από τα δύο κι αν επιλέξετε, θα το βρείτε στη Μαγιόρκα. Αρκεί να το ψάξετε ανάμεσα στους δεκάδες μικρούς θησαυρούς που θα συναντήσετε στις περιπλανήσεις σας στο μικρό αυτόν παράδεισο των Βαλεαρίδων Νήσων, του νησιωτικού συγκροτήματος που λούζεται στα νερά της Μεσογείου και ανήκει στην Ισπανία.

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε τις περιηγήσεις σας από τα στενοσόκακα της παλιάς πόλης στη γοητευτική πρωτεύουσα του νησιού, την Πάλμα. Θα είναι μια μοναδική εμπειρία, μοιάζει σαν ταξίδι σε ένα πολύ ιδιαίτερο παρελθόν: η αραβική αρχιτεκτονική πολλών κτιρίων σε συνδυασμό με τα δείγματα αρχιτεκτονικής των Καταλανών κατακτητών θα σας κάνουν να αισθανθείτε ότι ξαφνικά βρεθήκατε στο Μεσαίωνα αλλά και στις «Χίλιες και μία νύχτες» ταυτόχρονα! Το κάστρο Μπέλβερ (13ος αιώνας) στέκεται μοναδικό και αγέρωχο στα μάτια του τουρίστα. Ο καθεδρικός ναός, ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα σε γοτθικό ρυθμό (η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1601), εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την κομψότητά του. Επισκεφθείτε ακόμη το Δημαρχείο και την εκκλησία της Αγίας Ευθαλίας (την πρώτη χριστιανική εκκλησία που χτίστηκε στην πόλη).
Αφήνοντας πίσω σας την Πάλμα δεν θα μείνετε παραπονεμένοι από εκείνα που σας παρέχει το υπόλοιπο νησί. Στο Αντράτ, δυτικά της Πάλμα, μια κωμόπολη που έχει συνδέσει το όνομά της με την ιστορία των πειρατών της Μεσογείου, θαυμάστε τη γοτθικού στυλ εκκλησία. Βορειότερα, στην Εστελένς -χτισμένη σε ένα λόφο- περπατήστε στους ανηφορικούς δρόμους και στα σκαλιά της και επισκεφθείτε τους ιστορικούς πύργους της. Στο γραφικό χωριό Ντέια θα γνωρίσετε τον τόπο όπου έζησε και ετάφη ένας σπουδαίος Aγγλος λογοτέχνης, ο Ρόμπερτ Γκρέιβς (κορυφαίο έργο του οποίου είναι οι «Ελληνικοί μύθοι»).
Η Βαλδεμόσα εκτός από πόλη γραφικότατη είναι και ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του νησιού. Εδώ έχουν ζήσει και έχουν εμπνευστεί κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Φρειδερίκος Σοπέν, η Γεωργία Σάνδη και ο Χουάν Μιρό. Όσο για το λιμάνι Σολέρ, θα σας γοητεύσει έτσι όπως είναι χτισμένο μπροστά στη θάλασσα, μέσα σε μια καταπράσινη πεδιάδα με ελιές και πορτοκαλιές. Ως εκεί μπορείτε να φτάσετε και με το γραφικό ξύλινο τρενάκι, ταξιδεύοντας μέσα σε μια θαυμάσια φύση με αμπελώνες και κάνοντας στάσεις -αν θέλετε- σε όμορφα χωριουδάκια.
Αν πάλι προτιμήσετε να επισκεφθείτε το Βορρά του νησιού, εκεί οι πόλεις Τίνκα, Πογιένκα, Αλκούδια θα σας προσφέρουν μαγικές ημέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης. Ανατολικότερα πάλι, η Σινέου είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του νησιού, η Aρτα έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ η Κάλα Ραχάδα αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.

Δείτε οπωσδήποτε
Επισκεφθείτε το Σαφάρι Παρκ με άγρια ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα! Πάρτε το τρενάκι και απολαύστε την υπέροχη διαδρομή μέχρι το Λιουκμαγιόρ, όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Μαύρης Παναγίας, προστάτιδας του νησιού. Επιβιβαστείτε σε κάποιο ψαροκάικο και γνωρίστε μερικές από τις μαγευτικές υποθαλάσσιες σπηλιές που «τριγυρίζουν» τη Μαγιόρκα.

Παραλίες
Θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε πεντακάθαρα νερά και θα κάνετε ηλιοθεραπεία σε θαυμάσιες αμμουδιές όπως: Εστρένκ, Σάντα Πόνσα, Μεσκουίντα, Αλκούδια κ.ά..

Πού και τι θα φάτε
Το νησί διαθέτει πλούσια και πεντανόστιμη κουζίνα. Οι πρώτες ύλες της είναι τα ολόφρεσκα θαλασσινά και κρέατα (ειδικά το χοιρινό), συνοδευμένα πάντα από υλικά της μεσογειακής γης, όπως πεντανόστιμες λιαστές ντομάτες, κάππαρη, μυρωδάτα κρεμμύδια... Φάτε οπωσδήποτε παέλια, ισπανική ομελέτα με καλαμάρια και μύδια. Από τα εστιατόρια της Πάλμα ξεχωρίζει το Ca'n Carlos με την αυθεντική τοπική κουζίνα.

Πού θα διασκεδάσετε
Η Μαγιόρκα είναι ένα νησί κοσμοπολίτικο. Οπότε, αν είστε φίλος της βραδινής διασκέδασης, βρίσκεστε σε ένα μικρό παράδεισο.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Ονομαστές είναι οι λευκές πέρλες. Θα βρείτε πλούσια ποικιλία καθώς και ποικιλία στις τιμές. Επίσης, θα αγοράσετε είδη παραδοσιακής χειροτεχνίας.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε ένα καλό ταξιδιωτικό γραφείο που γνωρίζει καλά το νησί, για να σας προσφέρει ένα πλήρες και σωστό πρόγραμμα. Τέτοιο γραφείο είναι το Superior Travel (Αθήνα, τηλ.: 210-3311541 και Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 74, τηλ.: 2310-256850 και Ερμού 57, τηλ.: 2310-253870). Θα σας προσφέρει πακέτα σε πολύ καλές τιμές που ξεκινούν από 449 ευρώ το άτομο για 8 ημέρες και με απευθείας πτήσεις.

Χρήσιμα
Κωδικός: 0034971.
Ώρα: 1 ώρα πίσω.
Νόμισμα: Ευρώ.
Τουριστικές πληροφορίες: Plaza de la Reina 2. Palma, τηλ.: 712216.

(πηγή: www.7merestv.gr, 2/7/2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια: