Λέρος

Θα φτάσετε στο Λακκί, γεμάτο με καταπράσινα πάρκα και υπέροχα κτίρια που χτίστηκαν από τους Ιταλούς. Ακριβώς στο λιμάνι βρίσκονται δύο συμβολικά μνημεία, το ένα για να θυμίζει τη βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» και το άλλο για τα θύματα του πολέμου.

Γνωριμία με το νησί
Δείτε την εκκλησία του Αϊ -Γιάννη του Θεολόγου και τα όμορφα εκκλησάκια στην είσοδο του κόλπου και συνεχίστε νότια για να γνωρίσετε τον Ξηρόκαμπο. Κατεβείτε την πέτρινη σκάλα που θα σας οδηγήσει στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καβουράδαινας, χτισμένο σε μία σχισμή του βράχου δίπλα στη θάλασσα. Επισκεφτείτε έπειτα τους τρεις -ενωμένους πλέον- οικισμούς του νησιού: Πλάτανο, Αγία Μαρίνα και Παντέλι. Στην είσοδο του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται το Μπούρτζι. Η πόλη κοσμείται από θαυμάσια αρχοντικά, ενώ αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη και στο αρχαιολογικό μουσείο.
Περάστε από τον παλαιοχριστιανικό ναό με τα αξιόλογα ψηφιδωτά και δείτε τον Αλευρόμυλο, ένα από τα μνημεία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Από τον Πλάτανο θα ανεβείτε τα 300 σκαλιά που βγάζουν στο Κάστρο, το οποίο ανοικοδομήθηκε από Ιωαννίτες ιππότες. Η θέα από κει πάνω είναι μοναδική! Στο εσωτερικό του Κάστρου σώζεται το μοναστήρι της Κυράς, με όμορφες τοιχογραφίες, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και μια βυζαντινή εκκλησιαστική συλλογή.
Θαυμάστε επίσης τα απίθανα αρχοντικά που στολίζουν τον Πλάτανο, όπως εκείνα του Κανδιόγλου, με αντικείμενα του περασμένου αιώνα και του Αντωνέλλου. Γνωρίστε μετά το Παντέλι και τα καταπράσινα Αλιντα. Δείτε τα δύο γραφικά μοναστήρια, την εκκλησία της Παναγίας της Γουρλομάτας και απαραιτήτως, το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα αρχοντικά της χώρας μας, τον Πύργο του Μπελένη. Τέλος, στο Παρθένι δείτε την εκκλησία της Αγίας Κιούρας, που έχει αγιογραφηθεί από τους πολιτικούς κρατουμένους.

Κολύμπι
Στο Λακκί να κολυμπήσετε στις αμμουδιές Κουλούκι και Μερικιά, στην Αγία Μαρίνα στις Πλάκες, στο Παντέλι και στο Βρωμόλιθο. Από τα Αλιντα να πάτε στο Κριθώνι, όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας στις Γούρνες, στο Διαλισκάρι και στην Κόκκαλη. Επισκεφτείτε ακόμη το Δρυμώνα. Στην παραλία του Κρυφού θα δείτε μια όμορφη σπηλιά, ενώ στο Παρθένι είναι υπέροχες οι παραλίες του Αγίου Στεφάνου, του Μπελεφούτη και της Ρήνας.

Δείτε οπωσδήποτε
Βρείτε ένα καΐκι και κάντε το γύρο του νησιού για να ανακαλύψετε μοναδικές παραλίες και άλλες ομορφιές.

Πού και τι θα φάτε
Ζητήστε να σας φέρουν χταπόδι στη θράκα, ψάρια μαρινάτα με δενδρολίβανο, μυζήθρα και διασόγαλο, ποτό που μοιάζει με σουμάδα. Δοκιμάστε ακόμη «φούσκες» και αχινούς. Στο Λακκί καθίστε στο Πέτρινο και στο Κουλούκι. Στο Κριθώνι να φάτε στη Λητώ, τις Εσπερίδες και την Τσιάγκρα. Στην Αγία Μαρίνα προτιμήστε το Νερόμυλο και τα Κιούπια. Αν βρεθείτε στο Παντέλι επισκεφτείτε τον Ζορμπά και την Ψαροπούλα. Στα Αλιντα σας περιμένει το Στέκι. Για επιδόρπιο αναζητήστε τα φρούτα γκαβάφες και τα ντόπια γλυκά πουγκάκια.

Πού θα διασκεδάσετε
Τα περισσότερα μπαράκια βρίσκονται στην Αγία Μαρίνα. Να πάτε στο Αποθήκη και στο Μελτέμι. Στο Λακκί περάστε από το Γλάρο και το Φοίνικα. Στις αρχές Αυγούστου γίνονται τα Μπουλαφέντεια.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Αγοράστε είδη λαϊκής τέχνης, σερβίτσια και κεραμικά, ψωνίστε μυζήθρα, σουμάδα, μέλι, ποτά και παξιμάδια εφτάζυμα.

Πληροφορίες
Μετάβαση:
Με το πλοίο από τον Πειραιά το ταξίδι διαρκεί περίπου 10 ώρες. Με ταχύπλοο λιγότερο. (Λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ.: 210-4226000, Πρακτορεία, τηλ.: 210-4124800 και 210-4121172). Μπορείτε να πάτε και με αεροπλάνο (Ο.Α. τηλ.: 210-9666666).

Χρήσιμα:
Αυτόματο: 22470.
Δημαρχείο: 23711.
Λιμεναρχείο: 22224.
Aστυνομία: 22223.

(πηγή: www.7merestv.gr, 30/7/2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια: