Πάρος

Διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων. Κι αν είστε σέρφερ; Ιδού ο παράδεισός σας!

Kατέχει εξέχουσα θέση στην οικογένεια των αιγαιοπελαγίτικων νησιών σε ό,τι αφορά την προσέλευση κόσμου. Παραθεριστές από όλα τα μέρη του κόσμου επισκέπτονται την Πάρο ξανά και ξανά, μαγεμένοι από τη φύση, τις θάλασσες, τα γραφικά χωριά και τη φιλοξενία των κατοίκων της. Όχι άδικα, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς μόλις πατήσετε το πόδι σας στην προκυμαία της πρωτεύουσάς της, της Παροικιάς, αφού το νησί είναι ένας τόπος ιδανικός για διακοπές.

Οδοιπορικό
Πολύβουο και πολυσύχναστο, το λιμάνι της Παροικιάς με τους παραδοσιακούς μύλους του σας τυλίγει με ένα εκτυφλωτικό νησιώτικο λευκό όταν ακόμη το πρωτοαντικρίζετε από το πλοίο. Πάλλευκα σπίτια, πάλλευκες εκκλησιές, ασπρισμένα γραφικά δρομάκια και γλάστρες ή τενεκέδες γεμάτοι πολύχρωμα γεράνια και άλλα καλοκαιρινά λουλούδια συνθέτουν ένα σκηνικό ομορφιάς και αρμονίας. Περπατήστε στους δρόμους της μικρής πόλης για μια πρώτη γνωριμία με την ηλιόλουστη Πάρο. Και φυσικά, αξίζει να επισκεφτείτε το κυριότερο αξιοθέατο του νησιού. Την εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, ένα από τα πρώτα παλαιοχριστιανικά μνημεία της χώρας μας. Είναι ένας ναός ξεχωριστής αρχιτεκτονικής δομής και κάλλους. Αν μάλιστα βρεθείτε στην Πάρο το Δεκαπενταύγουστο, θα παραστείτε και στο λαμπρό πανηγύρι που οργανώνεται για τη γιορτή της εκκλησίας και το οποίο συγκεντρώνει χιλιάδες προσκυνητές.
Δέκα μόλις χιλιόμετρα από την Παροικιά βρίσκεται το δεύτερο σημαντικότερο αξιοθέατο της Πάρου. Ο λόγος για την πανέμορφη Νάουσα, έναν από τους γραφικότερους οικισμούς του Αιγαίου. Είναι ένα χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο ψαροχώρι, το οποίο όμως με το πέρασμα του χρόνου μετατράπηκε σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα και κοσμικά σημεία του Αιγαίου. Εδώ θα βρείτε μερικά από τα ομορφότερα μπαράκια του νησιού και θα διασκεδάσετε χορεύοντας μέχρι πρωίας. Από τη Νάουσα οδικώς ή με βάρκα θα φτάσετε στο τρίτο σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού, τις Κολυμπήθρες, τη διάσημη σε όλο τον κόσμο παραλία με τα τόσο ιδιαίτερα βράχια της. Εδώ θα απολαύσετε ένα μπάνιο που θα σας μείνει κυριολεκτικά αξέχαστο!
Πηγαίνοντας προς το λιμανάκι της Αλυκής σταματήστε οπωσδήποτε για μπάνιο στον Παρασπόρο. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες και πιο κοσμικές παραλίες της Πάρου. Πολύ όμορφη και η παραλία της Αλυκής. Το Πίσω Λιβάδι, η Σάντα Μαρία, το Μοναστήρι, η Αγία Ειρήνη, ο Αμπελάς, η Πλατιά Άμμος και η Χρυσή Ακτή είναι μερικές ακόμη από τις απαραίτητες στάσεις σας για μια καλή γνωριμία με τη φημισμένη θάλασσα του νησιού. Από την Πούντα θα περάσετε με πλοιαράκι στη γραφική Αντίπαρο, το διπλανό νησάκι. Πρόκειται για μια μίνι εκδρομή που αξίζει και με το παραπάνω να κάνετε. Βεβαίως, όπου κι αν πηγαίνετε μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας το μαγιό σας. Η θάλασσα είναι τόσο λαχταριστή που θα θέλετε κάθε λίγο και λιγάκι να βουτάτε!

Δείτε οπωσδήποτε
Πάρος όμως δεν είναι μόνο οι λαχταριστές ακροθαλασσιές. Στην ενδοχώρα οι Λεύκες ξεχωρίζουν με την απλότητα και τη γραφικότητά τους. Πρόκειται για ένα πανέμορφο και ήσυχο χωριό, μακριά από τις κοσμικότητες της Νάουσας και της Παροικιάς. Εδώ θα πιείτε το καφεδάκι σας, θα φάτε νόστιμο σπιτικό φαγητό και θα ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας την απόλυτη ησυχία. Αν όμως επιμένετε στις κοσμικότητες κι άρχισε να βραδιάζει, γρήγορα πίσω! Και η Νάουσα και η Παροικιά με το που πέφτει ο ήλιος γεμίζουν ζωή και κέφι. Ένα κέφι που θα το μεταδώσουν και σε εσάς!

Πού και τι θα φάτε
Στην Πάρο θα ευχαριστηθείτε φρέσκο ψάρι, νόστιμη κυκλαδίτικη αλλά και διεθνή κουζίνα. Για τοπική κουζίνα σάς προτείνουμε τον Αργοναύτη στην Παροικιά, όπως επίσης τον Τάκη και τον Παπαδάκη στη Νάουσα. Πολύ νόστιμο και προσεγμένο φαγητό θα βρείτε και στη Θέα, στην Πούντα.

Πού θα διασκεδάσετε
Ο Πειρατής, ένα από τα πιο παλιά μπαρ του νησιού, θα σας διασκεδάσει με εξαιρετικής ποιότητας τζαζ μουσική. Οι φίλοι της ροκ θα ενθουσιαστούν με το Rock Cafe, οι φίλοι των κοκτέιλ θα διασκεδάσουν στο Cool (και πάλι στην Παροικιά). Στη Νάουσα ξεχωρίζουν τα Shark, Privilege και αν ψηφίζετε ελληνική διασκέδαση, το Barbarossa. Τα Punta Beach και Χρυσή Ακτή Club στις αντίστοιχες παραλίες θα σας μεθύσουν ευχάριστα αμέσως μετά από το μπάνιο σας.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Πολύ καλά είναι τα ντόπια τυριά καθώς και τα κρασιά από το συνεταιρισμό οινοποιών της Πάρου.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Με πλοίο από τον Πειραιά (τηλ. Λιμεναρχείου: 210-4226000 και Πρακτορείου: 210-4121172), με ταχύπλοο (τηλ.: 210-4199000), με αεροπλάνο (τηλ.: 210-9666666).

Χρήσιμα
Κωδικός κλήσης: 22840.
Γραφείο Τουρισμού Δήμου: 24772.
Αστυνομία Παροικιάς: 23333.
Αστυνομία Νάουσας: 51202.
Τουριστική Αστυνομία: 21673.
Λιμεναρχείο: 21240

(πηγή: www.7merestv.gr, 9/7/2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια: