Πάσχα στην Αμφίκλεια

Συνήθως τους τουρίστες και το νεανικό πλήθος μαγνητίζουν οι Δελφοί και η Αράχοβα, δηλαδή η δυτική πλευρά του Παρνασσού. Παρόλα αυτά, αξίζει να βρεθείτε και από την «άλλη πλευρά», στις βορειοανατολικές πλαγιές του βουνού, όπου θα γνωρίσετε πιο ήσυχα μέρη. Κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό και πάνω στην παλιά Εθνική οδό θα συναντήσετε την Αμφίκλεια, τη μεγαλύτερη κωμόπολη της περιοχής, με 3.500 κατοίκους.

Οδοιπορικό
Ριζωμένη στην πλαγιά του Παρνασσού εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, διατηρεί το όνομά της από την αρχαιότητα, ενώ κατά τη Φραγκοκρατία ονομάστηκε Δαδί. Οι κάτοικοί της λάτρευαν το θεό Διόνυσο, και μάλιστα υπήρχε μαντείο που... Διόνυσος οίδε τι χρησμούς έδινε! Αργότερα, ο Φίλιππος της Μακεδονίας, κατεβαίνοντας νοτιότερα, τα σάρωσε όλα, καθώς και την Αμφίκλεια. Πέρασαν Φράγκοι, Τούρκοι, και το 1863 ξημέρωσε η άσπρη -ελεύθερη- μέρα... Μπορείτε να δείτε το μεσαιωνικό πύργο (Παλαιόπυργο) στην ακρόπολη της αρχαίας Αμφίκλειας. Η θέα στην κοιλάδα, απ' όπου περνά ο Κηφισός ποταμός, είναι φανταστική! Ξεκινήστε τον περίπατό σας από τον παλιό οικισμό ψηλά στο βουνό, με τα παλιά αρχοντικά, τις θολωτές αυλόπορτες, τις πετρόχτιστες βρύσες, τις λουλουδιασμένες αυλές και τα στενά σοκάκια. Χαζέψτε τα όμορφα αρχοντικά που συνυπάρχουν αρμονικά με τα πιο σύγχρονα σπίτια, τα οποία βρίσκονται στην κάτω πλευρά της πόλης. Ξαποστάστε στην πλακόστρωτη κάτω πλατεία πίνοντας το καφεδάκι σας. Ύστερα επισκεφτείτε το Μουσείο Aρτου. Θα μάθετε τα πάντα για την παρασκευή του ψωμιού: από τη σπορά μέχρι να φτάσει έτοιμο στο τραπέζι μας. Δείτε επίσης τη Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Επαγγελμάτων, την Πινακοθήκη και την οπλοθήκη του Αθανασίου Ευταξία που χρημάτισε πρωθυπουργός το 1926.

Εκδρομές
* Στην ανατολική είσοδο της πόλης βρίσκεται μια χαράδρα στην οποία θα κατεβείτε με τα πόδια για να δείτε το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ, χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά. Το τοπίο και το περιβάλλον εκεί είναι μαγευτικά!
* Στην περιοχή Περδικόβρυση αξίζει να πάτε για να δείτε ένα άλλο εκκλησάκι, του Αϊ-Γιάννη του Ριγανά, του 12ου αιώνα, με σπάνιες τοιχογραφίες. Γύρω του το τοπίο είναι εκθαμβωτικά όμορφο και παντού μοσχοβολά ρίγανη. Καθίστε στο διαμορφωμένο χώρο με τα ξύλινα τραπέζια και δροσιστείτε πίνοντας το κρυστάλλινο νερό της βρύσης.
* Ανηφορίζοντας έπειτα με το αυτοκίνητο στον Παρνασσό, και μόλις 5 χλμ. από την πόλη, θα συναντήσετε το μοναστήρι της Γαυριώτισσας, που ιδρύθηκε στα βυζαντινά χρόνια. Κατά την Τουρκοκρατία λειτουργούσε εκεί Κρυφό Σχολειό, ενώ στον ξεσηκωμό αποτέλεσε κέντρο και ορμητήριο των αγωνιστών. Είναι, λοιπόν, ιστορικό μοναστήρι και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επίσκεψη. Αν, μάλιστα, θελήσετε να μείνετε, λειτουργεί ξενώνας (τηλ.: 22340-22203).
* Aλλες ενδιαφέρουσες κοντινές εκδρομές που μπορείτε να κάνετε είναι στην πανέμορφη Αγόριανη -το μπαλκόνι του Παρνασσού, μέσα στο πράσινο-, στην ιστορική και γραφική Γραβιά και στα άλλα γραφικά χωριουδάκια που υπάρχουν τριγύρω.
* Η διαδρομή από την Αμφίκλεια στη Φτερόλακα (17 χλμ.) είναι θαυμάσια και περνά μέσα από δάση με πεύκα και έλατα. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε να εκδράμετε και μέχρι τους Δελφούς ή την Αράχοβα, αφού είστε τόσο κοντά.

Σπορ
Εκτός από το σκι που μπορεί κανείς να απολαύσει, αν βέβαια υπάρχει ακόμα χιόνι, υπάρχουν και άλλα σπορ έχετε τη δυνατότητα να κάνετε. Όπως ιππασία, με τα άλογα που διαθέτει το αγροτοτουριστικό κτήμα «Αμφίκαια». Ακόμη, να παίξετε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, να πετάξετε με αλεξίπτωτο πλαγιάς, να κάνετε ορειβασία και αναρρίχηση.

Παράδοση
Αυτοί που ξέρουν αποκαλούν την Αμφίκλεια «μικρό θησαυροφυλάκιο παράδοσης και λαογραφίας». Χάρη στον τοπικό λαογραφικό σύλλογο συντηρούνται πολλά από τα ήθη και έθιμα του τόπου. Ένας σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1982, έχει καταφέρει να καταγράψει πολλά τραγούδια, χορούς και έθιμα της περιοχής, να δημιουργήσει 5 χορευτικά συγκροτήματα με επιτυχείς εμφανίσεις καθώς και να συγκεντρώσει 120 στολές, πιστά αντίγραφα των παραδοσιακών. Το Πάσχα όλες οι γειτονιές μοσχομυρίζουν από τα αρνιά που σουβλίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Τη Δευτέρα του Πάσχα ακολουθεί πανηγύρι με χορούς στην απάνω πλατεία. Τις απόκριες γίνεται καρναβάλι με τρικούβερτο γλέντι, χορούς και φωτιές. Την Καθαρή Δευτέρα, φασολάδα, σαρακοστιανά και χορός με τύμπανα και καραμούζες. Το Σεπτέμβριο διοργανώνεται εμποροπανήγυρη, ενώ το Νοέμβριο έκθεση ψωμιού και άλλων παραδοσιακών παρασκευασμάτων.

Πληροφορίες
* Μετάβαση: Για να πάτε από την Αθήνα στην Αμφίκλεια με το αυτοκίνητό σας θα πάρετε την Εθνική οδό με προορισμό τη Λιβαδειά (164 χλμ.). Από εκεί η Αμφίκλεια απέχει 43 και 50 χλμ. από τη Λαμία μέσω Γραβιάς, για όσους φτάνουν από τη Βόρεια Ελλάδα. Μπορείτε να φτάσετε στην Αμφίκλεια από Αθήνα και με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-8317147) ή με το τρένο του ΟΣΕ (τηλ.: 210-5131601) και από Θεσσαλονίκη με ΚΤΕΛ (τηλ.: 2310-595439) και ΟΣΕ (τηλ.: 2310-517517).
* Διαμονή: Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά τα ξενοδοχεία της Αμφίκλειας θα σας εξυπηρετήσουν σωστά. Σας προτείνουμε τον παραδοσιακό ξενώνα Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού (τηλ.: 29040). Επίσης, πολύ καλός είναι και ο παραδοσιακός ξενώνας Κυριακή (τηλ.: 29011). Άλλες λύσεις: Λεωνίδας (τηλ.: 22544), Πανόραμα (τηλ.: 22111), Ανδρέας (τηλ.: 22696). Δείτε ακόμη και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα Αμφίκαια (τηλ.: 48860). Στην πόλη θα βρείτε και κάποιες πανσιόν.
* Χρήσιμα τηλέφωνα: Αυτόματο: 22340, Δήμος: 22216, Λαογραφικός Σύλλογος: 22226 & 23413, Αστυνομία: 22223, Φτερόλακα: 22689, Ορειβατικός: 22640, ΟΣΕ: 22205

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Δεν θα προβληματιστείτε καθόλου, γιατί στον κεντρικό δρόμο της Αμφίκλειας υπάρχουν ταβέρνες και εστιατόρια όπως τα: Δαδί, Ανδρέας, Οβελιστήριο, Καλιφόρνια, Μερεντίτης καθώς και το μεζεδοπωλείο Λυκώρεια, όπου θα φάτε καλά και φτηνά γνήσιους ρουμελιώτικους μεζέδες. Σπεσιαλιτέ είναι το καλό ψητό κρέας, τα λουκάνικα, τα τυριά, ο τραχανάς και οι πίτες.
* Το Πάσχα σάς προτείνουμε να το ζήσετε στην Αμφίκλεια με τον πιο παραδοσιακό ρουμελιώτικο τρόπο: με οβελίες, κρασί, δημοτικά τραγούδια και χορούς.
* Στην πόλη θα βρείτε καφετέριες και συμπαθητικά μπαράκια όπως τα: Oldies και Μύθος. Αν δεν αντέχετε χωρίς κλάμπινγκ, πεταχτείτε μέχρι την κοντινή Αράχοβα.
* Φεύγοντας από την Αμφίκλεια να αγοράσετε ντόπια προϊόντα όπως: τυριά, χυλοπίτες, τραχανά, κρασιά, ρίγανη, τσάι, πίτες και τοπικά γλυκά.

(πηγή: www.7merestv.gr, 20/4/2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: