Στον εξωτικό Άγιο Δομίνικο

Ανάμεσα στις Αντίλες ξεχωρίζει ένας μικρός παράδεισος, που έχει ξετρελάνει τους απανταχού τουρίστες!

Πρόκειται για έναν εξωτικό παράδεισο που συγχρόνως έχει ζωή, έθιμα, παραδόσεις και δεν είναι μόνο μια απλή τουριστική καρτ ποστάλ. Ο Χριστόφορος Κολόμβος, που ανακάλυψε την Hispaniola (όπως το ονόμασε τότε), είπε: «Aυτή η γη είναι τόσο όμορφη και τόσο γόνιμη, που δεν μπορεί κανείς να το πιστέψει παρά μονάχα όταν τη δει με τα μάτια του!». Έκτοτε πέρασαν πάνω από 500 χρόνια, το νησί κόπηκε -για πολιτικούς λόγους- στα δύο (δημιουργήθηκε η Αϊτή κολλητά στον Άγιο Δομίνικο), το τοπίο όμως δεν άλλαξε και τη συμβουλή του μεγάλου θαλασσοπόρου ακολούθησαν εκατομμύρια τουρίστες! Η Δομινικανή Δημοκρατία, όπως είναι το επίσημο όνομα του κράτους, είναι πλημμυρισμένη από ρέγκε ρυθμούς και η χώρα που «εξάγει» τους μεγαλύτερους champions του μπέιζμπολ!

Γνωριμία με την πόλη
Η πρωτεύουσα Άγιος Δομίνικος (Santo Domingo), όπου θα προσγειωθείτε, είναι ιδιαίτερα θορυβώδης και με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Όμως, η απίστευτη πολυχρωμία -σε ρούχα, σπίτια και αυτοκίνητα-, οι πραμάτειες των πλανόδιων πωλητών και η κίνηση του πλήθους κάτω από τον καυτό ήλιο θα σας βάλουν αμέσως στο κλίμα και τη φρενίτιδα της πόλης, που τελικά θα τη βρείτε και αρκετά γραφική! Επισκεφτείτε το ιστορικό κέντρο που διατηρεί το αποικιοκρατικό ύφος και έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στην πλατεία των Όπλων θα δείτε το άγαλμα του αρχιτέκτονα Nicolas de Ovando, ο οποίος φρόντισε να αντικατοπτριστεί στο Νέο Κόσμο όλο το μεγαλείο και η δύναμη του βασιλείου της Ισπανίας. Έτσι, η μικρή αυτή πόλη έγινε η πιο όμορφη και η πιο μεγαλόπρεπη απ' όσες δημιούργησαν οι Ισπανοί στις αποικίες τους στις Αντίλες. Βολτάρετε στο πλακόστρωτο δρομάκι Calle de las Damas (Ο Δρόμος των Κυριών), που ονομάστηκε έτσι γιατί περνούσαν από αυτόν οι κυρίες της αυλής. Στην Calle Hostos θα δείτε μερικά γραφικά, στυλ Creole, ξύλινα χρωματιστά σπίτια. Περπατήστε, τέλος, κατά μήκος των τειχών Ozamea που χτίστηκαν (1502-1507) για να προστατέψουν την πόλη από τους πειρατές. Μέσα από τις βαριές ξύλινες πόρτες τους κρύβουν πλούσιους και όμορφους κήπους.

Οδοιπορικό
Βασικό αξιοθέατο είναι τα εθνικά πάρκα. Κινούμενοι στους επαρχιακούς δρόμους προς την ακτή Bani και το San Jose, θα ανακαλύψετε ότι όλο το νησί είναι ένας απέραντος κήπος. Σταματήστε όπου θέλετε και απολαύστε την τροπική εξωτική φύση. Από το San Jose θα πάρετε το δρόμο για το βουνό Duarte, με την υψηλότερη κορυφή πασών των Αντιλών (3.175 μ.). Εκεί σας περιμένουν γραφικά χωριά, τεράστιες φυτείες καφέ, πανέμορφοι καταρράκτες και ποτάμια για ράφτινγκ. Η περιοχή ανήκει στο εθνικό πάρκο Armando Bermudez. Σε ένα άλλο εθνικό πάρκο, το Valle Nuevo, θα θαυμάσετε πάνω από 250 είδη φυτών και 65 είδη πουλιών. Από την κοιλάδα Cibao θα κατεβείτε προς τις παραλίες του Ατλαντικού, στην περιοχή που αποκαλούν «το μέλι της χώρας», αφού εκεί βρίσκονται οι φυτείες του ρυζιού και του καπνού, στις οποίες εκτός από τον τουρισμό βασίζεται η οικονομία της χώρας. Οι παραλίες του νησιού, βέβαια, δεν χρειάζονται περιγραφή με λόγια. Οι φωτογραφίες μιλούν καλύτερα. Η λευκή ψιλή άμμος στολίζεται από κοκκοφοίνικες μέχρι εκεί που φτάνει το γαλαζοπράσινο νερό του ωκεανού. Θα ευχαριστηθείτε μπάνια, αλλά... στα ρηχά! Μην απομακρύνεστε. Η πιο διάσημη παραλία είναι η Punta Cana. Μην παραλείψετε, όμως, να πάτε και μέχρι το «σχεδόν νησί» Samana, όπου θα κάνετε το μπάνιο σας, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάπου εκεί στα ανοιχτά καταφτάνουν οι φάλαινες για την αναπαραγωγή τους... Με καταμαράν θα φτάσετε στο νησάκι Saona, όπου βρίσκεται το εθνικό πάρκο Este. Το Mano Juan είναι το μοναδικό ψαροχώρι του νησιού με λίγους ψαράδες. Έτσι, η επίσκεψη εκεί είναι -υποχρεωτικά- ημερήσια: δεν μπορείτε να μείνετε περισσότερο. Βλέπετε, μόνο έτσι διατηρούνται οι παράδεισοι!

Ταξιδιωτικά tips
* Αποφύγετε τις πολύ τουριστικές περιόδους (π.χ. Χριστούγεννα) γιατί θα εκνευριστείτε από την πολυκοσμία. n Προσοχή στο πορτοφόλι σας στις παραλίες, σε κάποιες γειτονιές των πόλεων και στα ερημικά σοκάκια το βράδυ.
* Θα ενοχληθείτε από την αυξημένη πορνεία.

Πληροφορίες
* Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 001809. Τουριστική Αστυνομία: 12003500. Ώρες: 5 ώρες πίσω.
* Νόμισμα: Οι συναλλαγές σας γίνονται με δολάρια ή ευρώ. Ρεύμα: 110 βολτ.
* Κλίμα: Τροπικό. Διάστημα χωρίς βροχές: Νοέμβριο - Μάιο.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Τα μενού των εστιατορίων περιλαμβάνουν κυρίως ψάρια και θαλασσινά με διάφορες σάλτσες που συχνά περιέχουν φρούτα. Πρόκειται για την κουζίνα που ονομάζεται Creole. Θα βρείτε πολλές παραθαλάσσιες ταβέρνες, αλλά αν δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να σας σερβίρουν παράξενες γεύσεις, καλύτερα να γευματίζετε στα εστιατόρια των ξενοδοχείων.
* Δεν χρειάζεται να πάτε κάπου συγκεκριμένα για να χορέψετε. Κυκλοφορώντας στους δρόμους, παντού ακούγονται μουσικές και οι κρεολοί και οι κρεολές λικνίζονται. Κάντε και εσείς το ίδιο. Από hot μπαράκια στις παραλίες, άλλο τίποτα!
* Φεύγοντας αξίζει να πάρετε μαζί σας: ρούμι, πούρα, καφέ αλλά και κοσμήματα από κεχριμπάρι και μαύρο κοράλλι.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: