Κούβα

Στο νησί της σάλσα, στην πατρίδα του κεφιού και του χορού θα ανακαλύψετε έναν κόσμο ξεχωριστής, σχεδόν μαγικής γοητείας.

Ένα νησί που βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές της κοσμικής Φλόριντα, την εξωτική Τζαμάικα, την ιστορική χερσόνησο του Γιουκατάν και τη μαγική Αϊτή δεν μπορεί παρά να ξεχωρίζει.
Το τροπικό κλίμα της, οι φανταστικές παραλίες με τα φοινικόδεντρα και τα σμαραγδένια νερά, οι γραφικές πολύχρωμες πόλεις της δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν ταξιδιώτη. Η Κούβα θεωρείται ένας παράδεισος γι' αυτούς που την επισκέπτονται. Το πιο μεγάλο νησί της Καραϊβικής προσφέρει μαγευτικές εναλλαγές τοπίων και χαρακτηρίζεται από ασύγκριτη φυσική ομορφιά. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για ένα ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο.
Ονειρικός προορισμός και για τους Έλληνες -όπως έχει φανεί τα τελευταία χρόνια αφού συρρέουμε κατά εκατοντάδες- θεωρείται το νησί του Φιντέλ Κάστρο. Ο παράδεισος της σάλσα, η χώρα που πνίγει μέσα στο ρούμι τα προβλήματά της, χορεύει και διασκεδάζει από το πρωί ως το βράδυ. Η Κούβα μπορεί να μην είναι ένας επίγειος παράδεισος για τους κατοίκους της, που συχνά ζουν μέσα σε μεγάλη φτώχεια, όμως σίγουρα είναι για τους τουρίστες, που γνωρίζουν (ή θέλουν να μάθουν) τι ακριβώς σημαίνει «έξω καρδιά» και απόλυτη διασκέδαση.
Το νησί ανακαλύφθηκε το 1492 από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Από τότε μέχρι σήμερα, οι Κουβανοί εξακολουθούν να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους, είναι όμως περήφανοι και επειδή μέσα στο πέρασμα των αιώνων ο τόπoς τους έγινε και τόπος προσέλευσης τουριστών απ' όλο τον κόσμο.

Γνωριμία με την πόλη
Φτάνετε στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, η οποία είναι χωρισμένη σε τρεις περιοχές: στη Χαμπάνα Βιέχα (την παλιά πόλη), το Βεδάδο (με τις μεγαλοπρεπείς επαύλεις και τους φοίνικες) και το Μιραμάρ (το μοντέρνο προάστιο με τα καλά εστιατόρια). Βρίσκεστε σε μια πραγματικά όμορφη πόλη η οποία όμως βρίσκεται σε μεγάλη παρακμή, λόγω του οικονομικού εμπάργκο των ΗΠΑ. Πολλά από τα κτίρια μοιάζουν ετοιμόρροπα, διατηρώντας ωστόσο το αρχιτεκτονικό τους στυλ και την αρχοντιά τους.
Αν θέλετε, νοικιάστε αυτοκίνητο ώστε να μπορέσετε να κάνετε έναν καλό γύρο. Μάλλον είναι η καλύτερη λύση, αφού οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες και η συγκοινωνία ανεπαρκής. Η μόνη περιοχή που μπορείτε να δείτε περπατώντας είναι η Χαμπάνα Βιέχα. Χαθείτε μέσα στα στενά δρομάκια της και γνωρίστε τους χαμογελαστούς ντόπιους που θα σας παρατηρούν μέσα από τα παράθυρά τους. Κάποιες φορές θα έχετε την αίσθηση πως βρίσκεστε στην Ισπανία ή την Ιταλία. Έντονα είναι τα κατάλοιπα της αποικιοκρατίας στην αρχιτεκτονική. Μην παραλείψετε να κάνετε μια επίσκεψη στο Μουσείο της Επανάστασης. Ένα ακόμη σημαντικό μουσείο, αυτό της πόλης της Αβάνας, βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς συνοικίας και στεγάζεται στο θαυμάσιο Captain's General's Palace. Θα διαπιστώσετε πως οι Κουβανοί λατρεύουν κάθε μορφή ελεύθερης έκφρασης. Έτσι, επιδίδονται με ζήλο σε όλα τα είδη τέχνης, με αποτέλεσμα σήμερα η Αβάνα να καμαρώνει για τα 250 μουσεία τέχνης που αριθμεί! Εντυπωσιακό είναι και το κτίριο του Καπιτώλιου με τις μαρμάρινες κολόνες και το θόλο. Θα δείτε πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα και θα ενημερωθείτε για την πλούσια ιστορία του τόπου.
Στη διάρκεια των περιπάτων σας στην παλιά Αβάνα θα περάσετε οπωσδήποτε από τους παράλληλους δρόμους Ομπίσμπο και Ο' Ράιλι για να φτάσετε στην επιβλητική Πλάσα ντε λα Κατεντράλ. Μια ωραία βόλτα θα κάνετε και στο αριστοκρατικό Βεδάδο, όλοι οι δρόμοι του οποίου οδηγούν στην πολυσύχναστη παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν.
Συνεχίστε τις βόλτες σας με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο. Κάθε γωνιά είναι και μια έκπληξη! Η γοητεία της Αβάνας σίγουρα θα σας κερδίσει, όσο δύσκολοι περιηγητές και αν είστε. Φυσικά, σε κάθε βήμα σας θα συναντάτε τις τεράστιες αφίσες με το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα, του εθνικού ήρωα της Κούβας.
Η Αβάνα, όμως, μοιάζει ατελείωτη! Σιγά σιγά φτάσατε στο Μιραμάρ, που θυμίζει έντονα αμερικανική μεγαλούπολη. Εδώ θα γνωρίσετε το σύγχρονο πρόσωπο της Κούβας.

Παραλίες
Για μπάνιο θα πάτε στη Σάντα Μαρία ντελ Μαρ, τη διάσημη πλαζ της Αβάνας είκοσι μόλις λεπτά από την πόλη. Είναι μεν πολυσύχναστη, δεν παύει όμως να είναι και πανέμορφη.

Οδοιπορικό
Αφήνοντας πίσω σας την Αβάνα μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Σαντιάγκο ντε Κούμπα, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νησιού. Θαυμάστε τα αξιοθέατά της και ειδικά το Κάστρο Σαν Πέντρο ντε λα Λούκα και το σπίτι του Βελάσκες. Φτάνοντας στο τουριστικό Βαραδέρο (130 χλμ. από την Αβάνα) θα εντυπωσιαστείτε με την ακρογιαλιά του με την ψιλή κάτασπρη άμμο, τα φοινικόδεντρα και τα ζαφειρένια πεντακάθαρα (αλλά πολύ ζεστά, όπως σε όλη την Κούβα) νερά. Μοιάζει στην κυριολεξία με παραμύθι!

Πληροφορίες
* Μετάβαση: Μόνοι σας να βρεθείτε στην Κούβα δεν είναι εύκολο και θα σας στοιχίσει περισσότερο. Το πρακτορείο Cel Tours (τηλ.: 210-3629082), που έχει βραβευθεί από τουριστικούς παράγοντες της Κούβας αρκετές φορές, έχει να σας προτείνει μερικά οικονομικά αλλά πλούσια σε ποικιλία και παροχές «πακέτα». Θα ταξιδέψετε αεροπορικώς μέσω Μαδρίτης (με την Iberia) ή μέσω Παρισιού (με την Air France).
* Χρήσιμα: Αυτόματο Κούβας: 0053, Αβάνας: 7 Ώρα: 7 ώρες πίσω Νόμισμα: Θα κινηθείτε με δολάρια Βίζα: απαραίτητη Πρεσβεία Κούβας: τηλ.: 210-6855550

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Εθνικό πιάτο της Κούβας θεωρείται το ajiaco (σούπα με χοιρινό κρέας και λαχανικά). Αλλες νοστιμότατες σπεσιαλιτέ είναι τα moros y cristianos (ρύζι με μαύρα φασόλια), congri oriental (ρύζι με κόκκινα φασόλια), chatinos or tostones (τηγανητές μπανάνες) και lecho* asado e* pua (σουβλιστό χοιρινό). Στο Μιραμάρ θα φάτε στα πολύ καλά εστιατόρια Σεσίλια και Ελ Αλχίμπε.
* Για να ακούσετε κουβανέζικη μουσική, χωρίς δεύτερη σκέψη να πάτε στο Παλάσιο ντε λα Σάλσα, στο υπόγειο του ξενοδοχείου Riviera, απ' όπου έχουν περάσει όλες οι διασημότητες. Αφθονο κέφι θα βρείτε και στα κλαμπ Χαβάνα Λίμπρε και Τροπικάνα.
* Στο Μιραμάρ θα αγοράσετε πολύ καλής ποιότητας πούρα Αβάνας. Πάρτε επίσης ρούμι και έθνικ αντικείμενα.

(πηγή: www.7merestv.gr, 31/3/2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: