Μονεμβασιά

Τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, οι βυζαντινές εκκλησίες, το κάστρο, τα κανόνια στις άκρες του, τα ενετικά οικόσημα, τα πέτρινα διώροφα αρχοντικά δημιουργούν την αίσθηση ότι στο παραθαλάσσιο αυτό χωριό με τη ”μονή έμβαση” ο χρόνος έχει σταματήσει.

Στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου, περίπου 320 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 92 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη βρίσκεται η Μονεμβασιά. Η ”μονή έμβαση”, η μία και μόνη είσοδος δηλαδή, οδηγεί στο κάστρο, το οποίο είναι χτισμένο σε έναν βράχο ύψους 350 μέτρων που υψώνεται σε μικρή απόσταση από την ανατολική ακτή της Λακωνίας και συνδέεται με τη στεριά μέσω μιας γέφυρας.

Η ίδρυση του οικισμού έγινε από τους Λακεδαιμόνιους τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Ακολούθησε χαμηλότερα η δημιουργία ενός οικισμού όπου σταδιακά αναπτύχθηκε η πόλη που απέκτησε μεγάλη στρατηγική σημασία.

Μετά από σύντομη παπική κατοχή περιήλθε στην ενετική κυριαρχία το 1464, ενώ το 1540 ακολουθεί η περίοδος της Τουρκοκρατίας. Το 1690 η πόλη παραδίδεται στους Ενετούς, ενώ το 1715 οι Τούρκοι την ανακαταλαμβάνουν. Απελευθερώνεται το 1821, η πρώτη οχυρωμένη πόλη που απελευθερώνεται από τους Τούρκους.

Όλες αυτές οι επιρροές είναι ορατές ακόμη και σήμερα στην ”καστρόπολη” -όπως αποκαλείται από πολλούς– η οποία αποτελείται από δύο τμήματα. Το ένα είναι κτισμένο στο βράχο, όπου ακόμη και σήμερα υπάρχουν τα ερείπια κτισμάτων των βυζαντινών χρόνων. Το άλλο είναι η ”Κάτω Χώρα” όπου βρίσκεται ένα ”ζωντανό κάστρο”, καθώς οι κάτοικοι έχουν συντηρήσει τα σπίτια τους στην ίδια μορφή για τους τελευταίους 2-3 αιώνες.

Η θέα μέσα από το κάστρο είναι κυριολεκτικά μαγευτική. Από τη μια πλευρά απλώνεται το Μυρτώο Πέλαγος. Από την άλλη εκτείνεται η λακωνική γη. Πίσω από τα τείχη του κάστρου η πόλη... ζωντανεύει. Εκεί άλλωστε βρίσκεται ο πολιτισμός του σήμερα: εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ξενοδοχεία.

Περπατήστε στα λιθόστρωτα δρομάκια. Θαυμάστε τις βυζαντινές εκκλησίες. Απολαύστε τα αρχοντικά με τις αψίδες. Επισκεφτείτε το σπίτι του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, όπου βρίσκεται και η προτομή του.

Για τις γαστρονομικές απολαύσεις σας αρκεί να ξέρετε πως μέσα στο κάστρο ”κρύβονται” αρκετές γραφικές ταβέρνες (όχι απαραίτητα τουριστικές).

Εμείς ωστόσο θα σας προτείνουμε δύο μέρη εκτός Μονεμβασιάς. Τον ”Πιπινέλη” (στο συνοικισμό της Αγίας Παρασκευής φεύγοντας προς Νεάπολη, ο οποίος εξειδικεύεται στα κρέατα) και τον ”Άθα” με κατεύθυνση προς Μολάους, στο χωριό του Αϊ Γιάννη. Στο μενού του Άθα θα απολαύσετε δυο τοπικές σπεσιαλιτέ: τα καταπληκτικά σαΐτια τα οποία (πολύ λεπτά χορτοπιτάκια ψημένα στα κάρβουνα) και τις γκόγκες (χειροποίητα ζυμαρικά).

Για τη διαμονή σας, σας προτείνουμε το ”Byzantino” (τηλ. 27320.61254), το ”Lazareto” (τηλ. 27320.61991) ή τα ρομαντικά ”Κελιά” (τηλ. 27320.61520)

Τέλος, για το ποτό σας επιλέξτε (μέσα στο κάστρο) το ”Ενετικό” και τον ”Αρδάμη”.

(πηγή: www.in2life.gr, 8/3/2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: