Το μεσαιωνικό Κίτζμπιελ στο Τιρόλο

ΜΟΙΑΖΕΙ με το χωριό που περιγράφουν τα παιδικά παραμύθια. Η ιστορία του χάνεται στο μεσαίωνα, ενώ σήμερα η φήμη για την ομορφιά και τη γοητεία αυτού του μικρού αυστριακού χωριού στην πλαγιά των τιρολέζικων Άλπεων φτάνει ως στα πέρατα της γης. Το μόνο δύσκολο…είναι τ' όνομα του: Κίτζμπιελ (Kitzbϋhel)!

Το Κιτζμπιελ είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα θέρετρα σκι στον κόσμο. Βρίσκεται ανάμεσα στα εξίσου διάσημα χωριά του Κίρχμπεργκ, Γιόρχμπεργκ, και Μίτερζιλ, 80 χιλιόμετρα μακριά από το Ζάλτσμπουργκ. Πίσω στο Κίτζμπιελ. Ατμόσφαιρα μοναδική και ρυθμός ζωής μιας άλλης εποχής. Η τιρολέζικη αρχιτεκτονική του παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Πολύχρωμα γραφικά κτήρια, μικρά καταστήματα, πλακόστρωτα στενά, παραδοσιακά εστιατόρια, πολυτελή ξενοδοχεία, καφέ, ακόμα και καζίνο προκαλούν τον επισκέπτη να τα εξερευνήσει. Ο καθεδρικός ναός δεσπόζει σε ένα μικρό λόφο στο κέντρο του χωριού, προσφέροντας πανοραμική θέα. Οι κάτοικοι του φιλόξενοι και χαμογελαστοί, συνηθισμένοι πια στις εισβολές των χιλιάδων τουριστών. Για τους επισκέπτες του καλοκαιριού, της άνοιξης και του φθινοπώρου το Κίτζμπιελ προσφέρει αμέτρητες επιλογές. Γήπεδα γκολφ, τένις, ποδηλασία, ιππασία, αναρρίχηση, είναι μόνο λίγες από αυτές.

Το χιονοδρομικό κέντρο του χωριού αποτελεί πόλο έλξης για επίδοξους σκιέρ και όχι μόνο. Από το κέντρο του Κίτζμπιελ το ολοκαίνουργιο τελεφερίκ κόβει την ανάσα με τη θέα που προσφέρει σε αυτή την απερίγραπτα εκθαμβωτική «ανηφόρα» που οδηγεί στο βουνό. Το υψηλότερο σημείο βρίσκεται στα 2.004 μέτρα. Οι πίστες του μετρούν 145 χιλιόμετρα και αναλύονται σε 21 μπλε, 25 κόκκινες, 13 μαύρες και 53 lifts. Για τους αρχάριους λειτουργεί σχολή σκι.

Διάσπαρτα σε πολλά σημεία του βουνού συναντά κανείς μικρά εστιατόρια, όπου σερβίρονται τοπικές σπεσιαλιτέ και φυσικά μπίρα. Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο από μονοπάτια 200 μιλίων, «χαράζουν» το βουνό απ' άκρη σε άκρη.

Αν ο ήχος μιας τρομπέτας σκίζει τον αέρα, κάπου κοντά στο μεσημέρι, τότε σημαίνει ότι κάποιοι έχουν πάρει τα αερόστατα τους και κατεβαίνουν στο χωριό πετώντας. Το θέαμα είναι καταπληκτικό.

Τα Χριστούγεννα στο Κίτζμπιελ είναι μια εμπειρία ζωής. Τη νύχτα της 25ης Δεκεμβρίου, το κατάλευκο χωριό βυθίζεται στο σκοτάδι, κάτοικοι και επισκέπτες γίνονται μια παρέα και κρατώντας στα χέρια μικρά φαναράκια, ανηφορίζουν προς την εκκλησία.

Μετά την τελετή της γέννησης, οι πολύχρωμες σάλες των ξενοδοχείων και των εστιατορίων υποδέχονται τον κόσμο για μια αξέχαστη βραδιά που το κέφι κρατά ως το επόμενο πρωί. Ο ιδανικός τρόπος να φτάσει κανείς σύντομα και ξεκούραστα στο Κίτζμπιελ είναι μέσω Μονάχου, με τα φτερά της Lufthansa, αφού η απολαυστική διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το χωριό δεν διαρκεί περισσότερο από 1,5 ώρα. Για την οργάνωση του ταξιδιού, οι σπεσιαλίστες των διακοπών σκι στο Mayfair Travel, επιλέγουν ό,τι καλύτερο, ικανό να ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση.

Λευκό κάστρο

Το ξενοδοχείο Schloss Lebenderg, δέκα λεπτά από το κέντρο του χωριού, ήταν κάποτε κάστρο, κατοικία αριστοκρατών και ευγενών. Το πρώτο όνομα της κατοικίας ήταν «Pfaffenberg», που σημαίνει «ο λόφος των καλόγερων» και άνηκε στο Αβαείο Banberg. Ατενίζοντας το Κίτζμπιελ από ψηλά και την διάσημη πίστα σκι Hahnenkamm, το ξενοδοχείο μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Μια πτέρυγα του κάστρου που διασώζεται ακόμα και σήμερα, έχει διαμορφωθεί σε έντεκα διαμερίσματα γεμάτα ρομαντισμό και μυστήριο. Οι πόρτες - αντίκα, τα ξύλινα ταβάνια καθώς και οι γεροί τοίχοι είναι απόδειξη της καλλιτεχνικής τεχνοτροπίας του Μεσαίωνα. Στη νέα πτέρυγα η ατμόσφαιρα είναι εξίσου ειδυλλιακή. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται εσωτερική πισίνα, jaccuzi, ατμόλουτρο και σάουνα, αλλά και ολοκληρωμένο κέντρο ομορφιάς και ευεξίας.

Πληροφορίες για το Kitzbϋehel
www.kitzbuehel.com

(πηγή: www.naftemporiki.gr, 18/3/2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: