Καστανιά: Στολίδι στην Κορινθία

Περάστε ένα πολύ όμορφο, ρομαντικό και ξεχωριστό Σαββατοκύριακο κοντά στη φύση, απολαμβάνοντας υπέροχα τοπία και κάνοντας μοναδικές βόλτες.

Oλοι γνωρίζουμε και έχουμε επισκεφτεί τις μαγευτικές αμμουδιές της Κορινθίας. Όμως, ο νομός διαθέτει και ένα καταπράσινο βουνό, τη Ζήρια, που στολίζεται από γραφικά χωριουδάκια. Ένα από αυτά είναι και η Καστανιά –όνομα και πράγμα–, πανέμορφη και πνιγμένη στο πράσινο, αλλά πολύ συχνά ντύνεται και στα λευκά! Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πολλούς και πιστούς φίλους, που την επισκέπτονται συχνά για να απολαύσουν γραφικότητα και απλότητα. Το ίδιο ενδιαφέροντα είναι και τα γύρω χωριά.

Γνωριμία με το χωριό
Βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.000 μ. και βλέπετε μπροστά σας ένα πανέμορφο χωριό, με γραφικά σπίτια ανάμεσα στα δέντρα. Περπατήστε στα ήσυχα δρομάκια και απολαύστε τους ήρεμους ρυθμούς. Χαλαρώστε πίνοντας τον καφέ σας σε κάποιο από τα καφενεία της πλατείας και περιπλανηθείτε στα δασικά μονοπάτια που υπάρχουν γύρω από το χωριό. Περάστε από τη μακρόστενη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και δείτε τον ανδριάντα του Γεωργίου Παπανίκα. Αρκετά κοντά βρίσκεται και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που ιδρύθηκε το 1693 και πρόσφερε πολλά στον Αγώνα του ’21. Αξίζει να το επισκεφτείτε για να θαυμάσετε τις υπέροχες αγιογραφίες, το κρυφό σχολειό, την εκπληκτική θέα και τη νοστιμότατη ροδοζάχαρη – ένα γλυκό κουταλιού που φτιάχνουν οι μοναχοί από τα τριαντάφυλλα της αυλής τους!

Εκδρομές
Γύρω από το Ξενία της Καστανιάς θα βρείτε δρόμους που οδηγούν στο δάσος. Πάρτε έναν και προχωρήστε. Θα ευχαριστηθείτε τη βόλτα σας και θα αναπνεύσετε καθαρό αέρα. Έπειτα εξορμήστε στη γύρω περιοχή κάνοντας μια θαυμάσια διαδρομή –με το αυτοκίνητό σας αυτήν τη φορά– ως τη Στυμφαλία λίμνη με τις καλαμιές. Το τοπίο είναι μαγευτικό και θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, τότε που πηγαίνατε σχολείο και μαθαίνατε τους άθλους του Ηρακλή. Οι τερατώδεις όρνιθες, πάντως, δεν μένουν πια εκεί? τις εξολόθρευσε ο άνθρωπος μαζί με άλλα... τερατώδη ή μη πτηνά, και έτσι μπορείτε να κάνετε αμέριμνοι τη βόλτα σας...
Δίπλα στη λίμνη θα δείτε (ρωτήστε αν μπορείτε) ένα σπήλαιο με σταλακτίτες, που είναι όμως εγκαταλειμμένο. Περιηγηθείτε στα όμορφα και παραδοσιακά γύρω χωριά όπως είναι το Καρτέρι, τα Κιόνια, η Λαύκα και η Δροσοπηγή και συνεχίστε παίρνοντας το δρόμο για τον αρχαίο Φενεό.
Αφού διασχίσετε και τους κουκλίστικους οικισμούς της Ζήριας, τη Μοσιά, το Μεσινό, το Στενό και την Γκούρα –πατρίδα του οπλαρχηγού του ’21–, όλα τους παραδοσιακά χωριά με έντονη φυσιογνωμία, θα φτάσετε στον αξιολογότατο αρχαιολογικό χώρο του Φενεού. Επισκεφτείτε το μουσείο, που φιλοξενεί μια αρχαιολογική συλλογή, και έπειτα περιηγηθείτε στα ερείπια της αρχαίας πόλης, που ήταν πολύ σπουδαία κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Οι ανασκαφές, μάλιστα, έφεραν στο φως και ένα αρχαίο ιερό του Ασκληπιού.

Στα Τρίκαλα
Πολύ κοντά στον Φενεό υπάρχει και ένα πανέμορφο και ενδιαφέρον δάσος με οξιές και πλατάνια, όπου μπορείτε να εξορμήσετε για να ξεμουδιάσετε. Στο τέλος του οροπεδίου βρίσκονται οι καταβόθρες, όπου χύνονται τα νερά της πεδιάδας. Κατά την αρχαιότητα λέγεται ότι εκεί υπήρχε μία λίμνη που τελικά αποξηράνθηκε. Αξίζει, όμως, να περάσετε και από την άλλη μεριά του βουνού, όπου βρίσκονται τα πανέμορφα Τρίκαλα Κορινθίας. Από την Γκούρα θα βρεθείτε στο Στενό και θα ακολουθήσετε έναν αγροτικό δρόμο που θα σας βγάλει στην περιοχή.
Τα Τρίκαλα είναι ακόμα ένα χωριό της Ζήριας που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε χειμερινό θέρετρο. Προσκυνήστε στα όμορφα εκκλησάκια του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Γερασίμου, του Αγίου Δημητρίου και της Κοίμησης της Θεοτόκου, με ωραίες βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες, και ολοκληρώστε το θρησκευτικό σας καθήκον πηγαίνοντας στο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου. Στέκεται εντυπωσιακό σε μια μαγευτική περιοχή με πλούσια βλάστηση και σίγουρα θα σας μαγέψει.
Στο δρόμο της επιστροφής σας να σταματήσετε για λίγο στην αρχαία Σικυώνα προκειμένου να γνωρίσετε τα αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόκειται για μια ολόκληρη πόλη που διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Έχουν βρεθεί ερείπια ναών, λουτρά, βουλευτήριο, μέχρι και ένα γυμναστήριο! Αφού θα βρίσκεστε εκεί κοντά, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα και από το Κιάτο, αυτή την όμορφη παραλιακή πόλη, για να δείτε και λίγο θάλασσα. Και σε αυτήν τη διαδρομή θα συναντήσετε πολλά γραφικά χωριά, όπου μπορείτε να ξαποστάσετε για να πιείτε καφέ ή για να φάτε κανένα κοψιδάκι.

Πληροφορίες
* Μετάβαση: Πάρτε το αυτοκίνητό σας και βγείτε στην εθνική οδό Αθήνας - Πάτρας. Κοντά στο Κιάτο θα πάρετε τη διασταύρωση για την Καστανιά. Θα κάνετε ακόμα καμιά 50αριά χλμ. και φτάσατε στον προορισμό σας! Συνολικά, από την Αθήνα μέχρι την Καστανιά θα διανύσετε 155 χλμ. Αν δεν έχετε δικό σας αυτοκίνητο, πάρτε το ΚΤΕΛ από την Αθήνα για το Κιάτο (τηλ.: 210-5129233) ή το τρένο (τηλ.: 210-5131601) και από το Κιάτο θα ανεβείτε με το λεωφορείο του τοπικού ΚΤΕΛ.
* Χρήσιμα: Καστανιά: Κωδικός κλήσης: 27470, Δήμος Στυμφαλίας: 22710, Αστυνομία: 61211, Τρίκαλα: Κωδικός κλήσης: 27430, Αστυνομία: 91215

Φαγητό - Διασκέδαση – Αγορές
* Σε όλες τις ταβέρνες θα βρείτε καλό κρέας και πεντανόστιμα παραδοσιακά λουκάνικα. Μην παραλείψετε, όμως, να φάτε και υπέροχη φασολάδα. Στην Καστανιά καθίστε στον Πλάτανο, στο Στέκι και στο μαγαζί του Κοράκη. Για φίνες γεύσεις και εκλεκτά πιάτα επισκεφτείτε επίσης το εστιατόριο του Ξενία. Ταβερνάκια και ψησταριές θα βρείτε και στα μικρά χωριά, όπως είναι το Καρτέρι, η Λαύκα, η Στυμφαλία, αλλά και σε όλη τη διαδρομή από το Κιάτο και πάνω. Πρόχειρο φαγητό ετοιμάζουν και οι ταβερνούλες στους μικρούς οικισμούς του οροπεδίου, ενώ στα Τρίκαλα λειτουργεί εστιατόριο με καλά φαγητά και στα δύο ξενοδοχεία.
* Τα βράδια σας θα τα περάσετε στις ταβέρνες, τις ψησταριές και τα καφενεδάκια των χωριών και η ώρα θα περνά ευχάριστα με χαρτί, τάβλι και κονιακάκι.
* Φεύγοντας προμηθευτείτε προϊόντα της περιοχής, δηλαδή κάστανα, καρύδια και μήλα.

(πηγή: www.7merestv.gr, 24/3/2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: