Αίγινα

Στην ερώτηση ”πού θα πάμε το Σαββατοκύριακο;” η Αίγινα αποτελεί μία εκ των δημοφιλέστερων απαντήσεων για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Το κοντινότερο σε απόσταση νησί του Αργοσαρωνικού –μόλις μία ώρα και κάτι από το λιμάνι του Πειραιά με το ”συμβατικό” πλοίο και 45 λεπτά με το ταχύπλοο– συνδυάζει όμορφα τοπία, ενδιαφέροντα αξιοθέατα και έντονη νυχτερινή ζωή.

Το λιμάνι της Αίγινας, η πρώτη εικόνα που αντικρίζει από το καράβι ο επισκέπτης του νησιού, θεωρείται ένα από τα γραφικότερα της ευρύτερης περιοχής. Νεοκλασικά κτίρια πλαισιώνουν τον παραλιακό δρόμο που εκτείνεται πλάι στην προκυμαία, στην άκρη της οποίας δεσπόζει το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, συνθέτοντας μια εικόνα όλο χρώμα.

Μία βόλτα στην παραλιακή αυτή ζώνη, θα σας βάλει στο… κλίμα του νησιού και θα σας ”συστήσει” ορισμένες από τις ιδιαιτερότητες του –από τα παραδοσιακά αμαξάκια με τα άλογα που θα σας πάνε μια 20λεπτη βόλτα έναντι 15 περίπου ευρώ και τα καΐκια – μανάβικα που πωλούν φρούτα και λαχανικά μέχρι τα μαγαζάκια με τα είδη παραδοσιακής τέχνης και τα τοπικά προϊόντα.

Όπως, όμως, και στην περίπτωση των περισσότερων νησιών, η ομορφιά της Αίγινας δεν εξαντλείται στο λιμάνι της. Γραφικά χωριά, αρχαιολογικοί χώροι αλλά και τουριστικά θέρετρα συνθέτουν την εικόνα ενός νησιού που είναι κάθε άλλο παρά μονοδιάστατο.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς το νότιο τμήμα –ίσως η ομορφότερη διαδρομή του νησιού– καταλήγουμε στην Πέρδικα, το γραφικό ψαροχώρι που φημίζεται για τα ταβερνάκια και τα μεζεδοπωλεία του, τα οποία σερβίρουν φρεσκότατα θαλασσινά και ψάρια. Ακριβώς απέναντι από ην Πέρδικα, το νησάκι Μονή είναι ένας προστατευόμενος βιότοπος σπάνιων ειδών ζώων (μεταξύ των οποίων ένα είδος κρι κρι) και πουλιών. Πάρτε το καραβάκι από την Πέρδικα και περάστε απέναντι για μια βουτιά στα πιο κρυστάλλινα νερά του Σαρωνικού.

Στα δυτικά του νησιού, η Αγία Μαρίνα κερδίζει εμφανώς την προτίμηση των τουριστών, τόσο για την αμμουδερή παραλία της, όσο και για την ανεπτυγμένη όσο πουθενά αλλού στο νησί τουριστική βιομηχανία. Πληθώρα ξενοδοχείων, souvenir shops, ταβέρνες και bar που φέρουν έντονες τις επιρροές βρετανικών pub συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας. Αν βρεθείτε στην Αίγινα χειμώνα, αποφύγετε την επίσκεψη στην περιοχή –από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο θυμίζει εγκαταλελειμμένη πόλη, και το θέαμα είναι σχεδόν μελαγχολικό.

Πολύ κοντά στην Αγία Μαρίνα βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα, και πλέον δημοφιλή, αξιοθέατα της Αίγινας, ο Ναός της Αφαίας. Πρόκειται για έναν από τους πλέον καλοδιατηρημένους αρχαίους ναούς, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., και ο οποίος οφείλει μεγάλο μέρος της φήμης του στο γεγονός ότι αποτελεί, μαζί με το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον Παρθενώνα, μέρος του ”ιερού τριγώνου” της αρχαιότητας –οι τρεις ναοί αποτελούν τις κορυφές ενός ισοσκελούς τριγώνου.

Το δεύτερο λιμάνι του νησιού, η Σουβάλα, βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Αίγινας. Περισσότερο γνωστή μέχρι πρόσφατα για τα ιαματικά νερά της, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά, με πολλά καλά cafe, bar και ταβέρνες να κοσμούν την άλλοτε άχρωμη προκυμαία.

Γενικότερα, αν έχετε χρόνια να επισκεφθείτε το νησί, μία σύντομη απόδραση είναι περισσότερο από προτεινόμενη, καθώς θα διαπιστώσετε σημαντικές –θετικές– αλλαγές, όχι μόνο στο χάρτη της διασκέδασης αλλά και στην εν γένει εικόνα του τόπου. Σε αυτό έχει, βέβαια, συμβάλλει σημαντικά η ”εποίκηση” του νησιού από κατοίκους της πρωτεύουσας, οι οποίοι το επιλέγουν τα τελευταία χρόνια ως μόνιμο τόπο παραθερισμού ή ακόμη και εγκατάστασης –προσέξτε τα πολυτελή κτίσματα στα ορεινά χωριά που μέχρι πρότινος έτειναν στην εγκατάλειψη και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα ”παραλίες”, το αφήσαμε τελευταίο όχι διότι αυτές είναι ανάξιες λόγου, αλλά γιατί, όπως και αυτές των υπολοίπων νησιών του Αργοσαρωνικού, δεν αποτελούν το δυνατό σημείο της Αίγινας. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν έχετε απαιτήσεις κυκλαδίτικου επιπέδου, μπορείτε κάλλιστα να απολαύσετε τις βουτιές σας στις οργανωμένες παραλίες του Μαραθώνα, της Βαγίας, της Αγίας Μαρίνας και της Αιγινήτισσας, η οποία είναι και η πλέον προτεινόμενη εκ των ”οργανωμένων”.

Εξίσου καλές είναι οι παραλίες Κολώνα, κάτω από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, Σουβάλα, Τούρλος και Πόρτες. Μακράν η καλύτερη παραλία του νησιού είναι το Κλειδί –θα το βρείτε στρίβοντας αριστερά στο βενζινάδικο λίγο πριν φτάσετε στην Πέρδικα.

Φαγητό και διασκέδαση
Τόσο στην πόλη της Αίγινας όσο και στα χωριά του νησιού, υπάρχουν αρκετές επιλογές για φαγητό –ταβέρνες, ουζερί και μεζεδοπωλεία– αλλά και για τη νυχτερινή σας διασκέδαση.

Σε ό,τι αφορά το φαγητό, οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά σχετικά επίπεδα –για ένα πλήρες δείπνο δε θα ξοδέψετε περισσότερα από 25 ευρώ το άτομο. Εμείς ξεχωρίσαμε και προτείνουμε τα εξής.

Εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες και φρέσκο ψάρι θα δοκιμάσετε στο μεζεδοπωλείο ”Σκοτάδης” στην πόλη της Αίγινας, στο ουζερί ακριβώς πίσω από την υπαίθρια αγορά του λιμανιού και στον ”Αντώνη” στην Πέρδικα. Για μαγειρευτά και παραδοσιακά πιάτα, το μυστικό των ντόπιων ακούει στο όνομα ”Πέτρινο” και βρίσκεται στο χωριό Ανιτσαίου, στο δρόμο προς την Αγία Μαρίνα.

Στη Σουβάλα, το ολοκαίνουριο ”Άνασα” φιλοξενεί, στους τρεις ορόφους του, cafe, club και εστιατόριο με ποικιλία γεύσεων. Ο ”Βατζούλιας” στον Ασώματο αποτελεί, επίσης, ένα από τα αγαπημένα στέκια των ντόπιων, για σπιτικά μαγειρευτά και παραδοσιακές γεύσεις (δοκιμάστε οπωσδήποτε κόκορα κρασάτο).

Αξιόλογες επιλογές, επίσης, ο ”Φάρος” στην Αγία Μαρίνα, ακριβώς δίπλα στο κύμα, και ο ”Τάσος” στο Μαραθώνα για θαλασσινά αλλά και ”της ώρας”.

Για ποτό, πολύ καλές επιλογές στην πόλη της Αίγινας αποτελούν τα ”Inn on the Beach”, κυριολεκτικά επάνω στο κύμα, ”Belle Epoque” και ”Εν Αιγίνη”, με ζωντανή μουσική στο ατμοσφαιρικό υπόγειο και mainstream ήχους στον επάνω όροφο.

Το μεγαλύτερο club του νησιού ακούει στο όνομα ”Ελληνικόν Seaside” και βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της πόλης. Οι fans της ελληνικής μουσικής θα ανέβουν στον επάνω όροφο, για ζωντανή μουσική από γνωστά σχήματα. Τα καλύτερα cocktails θα δοκιμάσετε στις... ξαπλώστρες (!) του ”Aqua Loca”, του beach bar στο δρόμο προς Μαραθώνα, αγναντεύοντας τα αστέρια και στο ”Barracuda” στην Αγία Μαρίνα.

Αξίζει να δείτε:
* Το Ναό της Αφαίας Αθηνάς, έναν από τους πλέον καλοδιατηρημένους ναούς της αρχαιότητας, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.
* Την Κολώνα, το μοναδικό κίονα που σώζεται από το ναό του Απόλλωνα, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο, που στεγάζεται στους πρόποδες του λόφου.
* Τον Πύργο του Μαρκέλλου, μνημείο από την Ενετοκρατία του 16ου αιώνα.
* Τη Μονή Αγίου Νεκταρίου, όπου φυλάσσεται το λείψανο του πολιούχου του νησιού, καθώς και την επιβλητική εκκλησία που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων.
* Την Παλαιοχώρα, την ερειπωμένη μεσαιωνική πολιτεία, που κτίσθηκε ως καταφύγιο από τις επιδρομές των πειρατών. Στο χώρο σήμερα σώζονται 36 μικρές εκκλησίες.
* Το Μουσείο Καπράλου, με έργα του διάσημου γλύπτη από το 1963 έως το 1992.
* Τα ερείπια του Ναού του Ελλάνιου Δία, στην υψηλότερη κορυφή του νησιού που αποκαλείται –ευφάνταστα– Όρος.
* Τα ορεινά χωριά Ανιτσαίου, Παχιοράχη, Τζίκηδες και Σφεντούρι.

(πηγή: www.in2life.gr, 28/8/2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: