Βενετία

Η διαχρονική ομορφιά της Βενετίας «πλέει» πάνω από τα κανάλια, περνά κάτω από τις γέφυρες και διεισδύει μέσα στα παλάτια.

Η Βενετία, όπως ίσως θα θυμάστε από τα σχολικά βιβλία, ήταν παλαιότερα μια από τις ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο και συνδέθηκε στενά με το Βυζάντιο. Λίγο αργότερα έκανε εκεί αισθητή την παρουσία της μια νέα τάξη, αυτή των ευγενών, που έδωσε ιδιαίτερη αίγλη στην πόλη και ανέπτυξε το εμπόριο. Στην πορεία της ιστορίας η Βενετία έγινε μήλον της Έριδος και πολλοί τσακώθηκαν για το ποιος θα την πρωτοπάρει. Ανάμεσά τους και ο Μέγας Ναπολέων, ο οποίος κατόρθωσε τελικά να την κατακτήσει, ενώ αργότερα παραδόθηκε στους Αυστριακούς και εντέλει ενώθηκε με το τότε ιταλικό βασίλειο. Σήμερα αποτελεί μια πόλη-μουσείο, ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα, καθώς είναι το μόνο μέρος της Γης όπου τα σπίτια αντί για κήπους έχουν κανάλια!

Η πρώτη εντύπωση
Φτάνοντας στη Βενετία θα διαπιστώσετε ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στην εποχή της Αναγέννησης. Τα παλάτια, οι ωραίες πλατείες, οι γόνδολες δημιουργούν μια νοσταλγική και ρομαντική ατμόσφαιρα, ενώ στον αέρα πλανάται το διακριτικό άρωμα μιας περασμένης εποχής.

Όλοι οι δρόμοι ξεκινούν από το κατεξοχήν αξιοθέατο και σημείο συνάντησης της πόλης, την πλατεία του Αγίου Μάρκου, που έχει χαρακτηριστεί -και όχι άδικα- ως «το πιο ωραίο σαλόνι του κόσμου». Εκεί θα δείτε τον ομώνυμο καθεδρικό ναό (βυζαντινού ρυθμού), επιβλητικότατο και μεγαλοπρεπή, το πανέμορφο παλάτι των δόγηδων καθώς και το υπέροχο ρολόι. Ανεβείτε στο καμπαναριό του μεγάλου ναού, που είναι το παλαιότερο της Βενετίας, για να απολαύσετε φανταστική θέα της πόλης. Περπατώντας και γνωρίζοντας καλύτερα την πόλη, είναι σίγουρο ότι θα την ερωτευτείτε - και παράλληλα θα νιώσετε την ανάγκη να ερωτευτείτε...

Από την πλατεία του Αγίου Μάρκου ξεκινά και το Μεγάλο Κανάλι, η κεντρική αρτηρία, όπου επικρατεί συνωστισμός από γόνδολες! Επιβιβαστείτε σε μια από αυτές (η βόλτα κοστίζει βέβαια κάτι παραπάνω, αλλά αξίζει τον κόπο να φανείτε γενναιόδωροι) για να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία. Θα περάσετε κάτω από την περίφημη Γέφυρα των Στεναγμών αλλά και του Ριάλτο, ενώ διασχίζοντας το Μεγάλο Κανάλι θα δείτε μερικά από τα πιο σπουδαία μνημεία της πόλης καθώς και τα αριστοκρατικά παλάτια που κοσμούν τις όχθες του. Επίσης, τη γέφυρα του Ριάλτο αξίζει να την περάσετε και περπατώντας για να δείτε τα δεκάδες μαγαζάκια με τα πολύτιμα κοσμήματα και τα φημισμένα κρύσταλλα Μουράνο.

Μουσεία και δρώμενα
Όμως η Βενετία, εκτός από πόλη του αιώνιου ρομάντζου, είναι και μεγάλο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο. Έτσι, κατά την περιήγησή σας θα συναντήσετε πολλά μουσεία, από τα οποία πιο σημαντικά είναι το αρχαιολογικό, με ελληνορωμαϊκές συλλογές, και το Κορρέρ, με ζωγραφικούς πίνακες και γλυπτά. Το ιστορικό κέντρο είναι επίσης γεμάτο θέατρα, αίθουσες εκθέσεων και συναυλιών. Την εποχή του Καρναβαλιού διοργανώνονται πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε βίλες, ακαδημίες και στις περίφημες βενετσιάνικες σκουόλε. Μην τις χάσετε!
Ακόμη, πρέπει να επισκεφτείτε και μερικές πολύ αξιόλογες εκκλησίες όπως τη Σάντα Μαρία ντελά Σαλούτε, την Πιετά, με έκθεση μουσικών οργάνων που ανήκαν στο συνθέτη Αντόνιο Βιβάλντι, τον Σαν Τζόρτζο ντέι Γκρέκι (ορθόδοξη) και βέβαια την πιο γνωστή εκκλησία της πόλης μετά τον Σαν Μάρκο, τη Σάντα Μαρία Γκλοριόζα ντε Φράρι.

Με καραβάκια μπορείτε να κάνετε τον περίπλου της Βενετίας, η οποία απαρτίζεται από 118 νησάκια! Θα περάσετε και από το νησί Ριάλτο, και βέβαια το περίφημο Μουράνο, διάσημο ανά τον κόσμο για τα πολύχρωμα κρύσταλλά του. Θα κάνετε μία στάση εκεί και θα επισκεφτείτε το Μουσείο Μουράνο, όπου θα σας κάνουν μια μικρή επίδειξη για το πώς φτιάχνονται τα περίφημα κρύσταλλα από φυσητό γυαλί, και θα συνεχίσετε την περιήγησή σας στα όμορφα κανάλια. Θα πάτε και στο νησάκι Μπουράνο που φημίζεται για τις χειροποίητες δαντέλες.

Το βενετσιάνικο καρναβάλι
Κατά τη διάρκειά του η πόλη ζει σε μια ατμόσφαιρα μπαρόκ γιορτής, ενώ οι διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνονται προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες απ? όλο τον κόσμο. Ο θεσμός του καρναβαλιού ξεκινά από πολύ παλιά και έχει βαθιά τις ρίζες του στη λαϊκή φαντασία. Όλοι συγκεντρώνονταν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπως άλλωστε και σήμερα, για να δουν θεατρικές παραστάσεις και τους «’θλους του Ηρακλή», ένα χάπενινγκ που κρατάει από το 13ο αιώνα!

Σήμερα το εορταστικό πνεύμα
έχει επιστρέψει για τα καλά στο καρναβάλι. Οι παλιές παραδόσεις έχουν εξελιχθεί, όπως επίσης η φαντασία και η πρωτοτυπία στις στολές και τις μάσκες. Τα στενάκια και τα κανάλια γεμίζουν από πολύχρωμες φορεσιές εμπνευσμένες κυρίως από χαρακτήρες της commedia dell? arte. Οι πιο παράξενες επινοήσεις αποκριάτικων κοστουμιών στροβιλίζονται σε μια δίνη κεφιού, η πόλη γίνεται ένα ανοιχτό θέατρο, στο οποίο πρωταγωνιστεί όλος ο κόσμος, με σκηνικό τα κανάλια και τις πλατείες.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Στην πλατεία Σαν Μάρκο θα βρείτε το πολύ καλό Al Graspo de Va με εντυπωσιακά εδέσματα, ενώ πολύ καλή κουζίνα έχουν και τα Al Angelo, Da Alfredo και Da Raffaele. Στο La Fenice να παραγγείλετε κρέας, ενώ να περάσετε απαραιτήτως από το Antico Pignolo και το La Colomb.

Απολαύστε τον καφέ σας στο κλασικό Cafe Florian, στο Harry?s Bar, όπου σύχναζαν ο Έρνεστ Χέμινγκουεϊ και ο Όρσον Γουέλς, και στο Quadri. Πολύ καλά μπαράκια για ποτό είναι τα Rosa Salva, Haig?s και Al Cherubin. Vibes θα βρείτε στην ντίσκο Alla Maddalena, ενώ για ζωντανή μουσική στο Martini Scala.

Αγοράστε δαντέλες Μπουράνο και κρύσταλλα Μουράνο. Για μάσκες να πάτε στο κατάστημα Αρτιτζιάνο Μάτσερε.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: