Κίνδυνος για ταξιδιώτες από το κουνούπι «τίγρης της Ασίας»

Ευρωπαίοι που επέστρεψαν από ταξίδι σε νησιά του Ινδικού ωκεανού εκδήλωσαν μία εξωτική αρρώστια, η οποία μπορεί να μεταδίδεται από τον «τίγρη της Ασίας» - το μεγαλόσωμο κουνούπι με τις χαρακτηριστικές ασπρόμαυρες ραβδώσεις στην κοιλιακή χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει εντοπισθεί και στην χώρα μας, προειδοποιεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε σε όλα τα νοσοκομεία στα τέλη Μαρτίου, η ασθένεια λέγεται πυρετός Chikungunya, οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους aedes στο οποίο ανήκει και ο «τίγρης» (επιστημονικά λέγεται aedes albopictus).

Chikungunya σημαίνει στα σουαχίλι «αυτός που βαδίζει σκυφτός» - και ο πυρετός πήρε την ονομασία του από τον τρόπο με τον οποίο περπατούν οι πάσχοντες, που πονούν φοβερά στις αρθρώσεις.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχει εκτεταμένη επιδημία πυρετού Chikungunya σε νησιά του Ινδικού Ωκεανού, με επίκεντρο τη νήσο Reunion όπου υπολογίζεται ότι έχει προσβληθεί το ένα τρίτο του πληθυσμού - περίπου 157.000 άνθρωποι, οι 22.000 από τους οποίους πιστεύεται ότι μολύνθηκαν μεταξύ 13 και 19 Φεβρουαρίου.

Ο ιός έχει επίσης μολύνει χιλιάδες ανθρώπους και στις Σεϋχέλλες, τη Μαδαγασκάρη, τον Μαυρίκιο και την Mayotte, ενώ εξαπλώθηκε και στην γειτονική Ινδία (στην πολιτεία Andhra Pradesh).

Στην πραγματικότητα, μέχρι τις 10 Μαρτίου είχαν αναφερθεί 2.406 κρούσματα στη Reunion, 4.650 κρούσματα στις Σεϋχέλλες, δύο στη Μαδαγασκάρη (μέσα σε μία εβδομάδα), 2.553 στον Μαυρίκιο, 924 στη Mayotte και 139 στην Andhra Pradesh.

Ωστόσο, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται κρούσματα και στην Ευρώπη, σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις παραπάνω περιοχές. Τέτοια κρούσματα έχουν έως τώρα αναφερθεί σε Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία και Νορβηγία.

Τι είναι ο πυρετός Chikungunya

Ο πυρετός Chikungunya είναι ένας αιμορραγικός πυρετός, εκδηλώνεται 4 έως 7 ημέρες μετά από το τσίμπημα και χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού που συνοδεύεται από έντονο πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς των άκρων (στους καρπούς, τους αστραγάλους και τα δάκτυλα), πρήξιμο, πονοκέφαλο και μερικές φορές δερματικό εξάνθημα. Στα παιδιά, εξάλλου, μπορεί να προκαλέσει και αιμορραγίες (λ.χ. στα ούλα).

Αν και σε παλαιότερες επιδημίες ο πυρετός Chikungunya δεν είχε αποβεί μοιραίος, στην διάρκεια της τρέχουσας έχουν αναφερθεί 73 κρούσματα με «βαριά κλινική εικόνα» (επιπλοκές από το νευρικό σύστημα, το ήπαρ κ.ά.) που χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική.

Έχουν επίσης αναφερθεί 33 κρούσματα σε νεογέννητα ηλικίας κάτω των 28 ημερών, ενώ 125 θάνατοι αποδόθηκαν σε αυτόν.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι η άμεση αναφορά των κρουσμάτων έχει μέγιστη σημασία για τη δημόσια υγεία, γι’ αυτό και ζητά με το έγγραφό του την άμεση ενημέρωση όλων των γιατρών, ώστε να αναγνωρίσουν αμέσως τυχόν ασθενείς – και να τους υποβάλλουν στην ενδεδειγμένη θεραπεία, λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Αναφέρει επίσης ότι τα τυχόν κρούσματα πρέπει να δηλωθούν αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Αναφέρει, τέλος, ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων οργανώνει μια ομάδα ειδικών, για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος που υπάρχει για τις ευρωπαϊκές χώρες.

(πηγή: health.ana.gr)