Μέτσοβο

Σκαρφαλωμένο σε μια απόκρημνη πλαγιά, χτισμένο μέσα σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο τοπίο, το Μέτσοβο γνώρισε στη μακραίωνη ιστορία του μεγάλες δόξες. Ακόμη «αντηχούν» στα γραφικά δρομάκια και τις πλατείες του, μαζί όμως με τις φωνές των επισκεπτών, αφού η θαυμάσια αυτή κωμόπολη έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Αιτία, όχι μόνο η μοναδικότητα του τοπίου, όχι μόνο η ξεχωριστή γοητεία του οικισμού, αλλά και τα σπορ που μπορεί κάποιος να κάνει στην περιοχή και υπόσχονται πολλές ώρες διασκέδασης και χαράς.

Tο Μέτσοβο είναι συνώνυμο της αρχοντιάς. Θα το διαπιστώσετε αυτό αμέσως μόλις πατήσετε το πόδι σας εκεί. Περπατήστε στις ανηφοριές του χωριού και θαυμάστε το ένα μετά το άλλο τα μοναδικά αρχοντικά του. Παρατηρήστε τους γέροντες που κάθονται στις πλατείες κρατώντας τις παραδοσιακές γκλίτσες. Κάποιοι από αυτούς φορούν τις παραδοσιακές στολές τους όχι για λόγους τουριστικούς, αλλά από άποψη, τρόπο ζωής, ως φόρο τιμής στο περήφανο παρελθόν τους. Σταματήστε οπωσδήποτε στην πολύ ενδιαφέρουσα Πινακοθήκη Αβέρωφ. Όπως πιθανώς θα γνωρίζετε, το Μέτσοβο είναι η πατρίδα του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ο οποίος και του κληροδότησε τη σπουδαία συλλογή του με έργα τέχνης (έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα). Μια συλλογή που στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Αβέρωφ. Περάστε οπωσδήποτε και από το αξιόλογο μουσείο της πόλης. Στην πλατεία θα κάνετε μια στάση στην όμορφη κρήνη. Προσπερνώντας την, λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Ένα άλλο σημαντικό θρησκευτικό μνημείο, λίγο πιο έξω από το Μέτσοβο, είναι και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1700 και διαθέτει ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο και μοναδικής αξίας τοιχογραφίες.

Εκδρομές
Το Μέτσοβο είναι τόσο όμορφο που δεν θα χορταίνετε να το περπατάτε. Και στην ευρύτερη περιοχή του όμως η ομορφιά περισσεύει! Οπότε αξίζει και με το παραπάνω να πάρετε το αυτοκίνητό σας και να κάνετε μια μεγάλη βόλτα. Τα γραφικά χωριουδάκια Ανήλιο, Ανθοχώρι, Χρυσοβίτσα και Μηλιά είναι μερικές μόνο από τις στάσεις που αξίζει να κάνετε. Μια εκδρομή στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου (απ' όπου πηγάζουν πέντε από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, ο Αώος, ο Αλιάκμονας, ο Πηνειός, ο Αχελώος και ο Άραχθος) μέσα από δάση με έλατα και οξιές θα σας φέρει στις μαγευτικές λίμνες Φλέγγα και το οροπέδιο Πολίτσες. Είναι μια καλή ευκαιρία για πεζοπορία στον καθαρό αέρα, στην πανέμορφη φύση.

Σπορ
Αν πάλι είστε φίλοι του σκι, να ξέρετε ότι βρεθήκατε σε ένα φυσικό παράδεισο. Όχι ένα, αλλά δύο χιονοδρομικά κέντρα σας περιμένουν να οργώσετε τις πίστες τους. Στα 5 χιλιόμετρα από το Μέτσοβο, στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας (1.400-1.600 μέτρα υψόμετρο), θα βρείτε το μικρό χιονοδρομικό κέντρο του δήμου με τέσσερις πίστες, τρεις αναβατήρες και ένα τουριστικό περίπτερο. Στην τοποθεσία Καρακόλι (1.320-1.550 μέτρα υψόμετρο) θα βρείτε το δεύτερο χιονοδρομικό κέντρο. Ανήκει στο Ίδρυμα Τοσίτσα και διαθέτει δύο πίστες, ένα αναβατόριο και κατάστημα ενοικίασης ειδών σκι. Εκεί λειτουργεί και σχολή, όπου μπορείτε, με τη βοήθεια έμπειρων δασκάλων, να μάθετε όλα τα μυστικά του σπορ.

Δείτε οπωσδήποτε
Να επισκεφθείτε το οινοποιείο του Αβέρωφ με τα καταπληκτικά κρασιά του.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Από τα Γιάννενα (445 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 370 από τη Θεσσαλονίκη) το Μέτσοβο απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα. Αν δεν πάτε με το αυτοκίνητό σας (που είναι και η ιδανική λύση) υπάρχει το λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλέφωνο Αθηνών: 210-5129363, τηλ. Θεσ/νίκης: 2310-512444 και 2310-517324). Ως τα Γιάννενα φτάνει και αεροπλάνο (Ολυμπιακή, 210-9666666). Από εκεί θα πάρετε το ΚΤΕΛ (ΚΤΕΛ Ιωαννίνων: 26510-26404 και 26510-25014).

Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 26560, Αστυνομία: 41233 Δήμος: 41207, Κέντρο Υγείας: 41111.

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει άριστα μαγειρεμένα και ψημένα κρέατα. Εδώ θα φάτε πεντανόστιμη γίδα βραστή, κοντοσούβλι, μοσχαράκι στη γάστρα... Στο Γαλαξία και στο Παραδοσιακό θα φάτε πολύ καλά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τραχανά και χυλοπίτες με τυρί. Τα τυριά του Μετσόβου είναι εξάλλου φημισμένα. Αναζητήστε το καπνιστό μετσοβόνε. Και φυσικά, συνοδέψτε το φαγητό σας με ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, το Κατώι. Όλες οι καφετέριες της πόλης συγκεντρώνουν κεφάτο κόσμο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Πολύ καλά μπαράκια λειτουργούν και σε όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της κωμόπολης. Το Μέτσοβο φημίζεται για την τέχνη της υφαντικής και του κεντήματος. Θα αγοράσετε λοιπόν εξαιρετικά χειροποίητα υφαντά και κεντήματα. Μεγάλη είναι η μετσοβίτικη παράδοση και στα ξυλόγλυπτα αντικείμενα - διακοσμητικά.

(πηγή: www.7merestv.gr, 24/1/2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια: