Αμοργός

Η Αμοργός είναι ένας τόπος που θα σας χαρίσει ήρεμες, απολαυστικές διακοπές. Αυτό θα το καταλάβετε αμέσως μόλις αποβιβαστείτε από το πλοίο στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, τα Κατάπολα. Είναι φημισμένη ακόμα για την απαράμιλλη γραφικότητα των οικισμών της, αλλά και ως ένα σημαντικό κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού κατά την αρχαιότητα. Απομεινάρια της πλούσιας ιστορίας της θα βρείτε σε κάθε γωνιά της.

Οδοιπορικό
Το λιμάνι αποτελείται από τρεις διαφορετικούς οικισμούς: τα Κατάπολα, το Ραχίδι και το Ξυλοκερατίδι. Περπατήστε ανάμεσα στα κάτασπρα σπιτάκια με τους μικρούς κήπους που σκαρφαλώνουν στους γύρω λόφους. Το περιβάλλον θα σας ενθουσιάσει! Αμέσως μετά ξεκινήστε για τη γραφική Χώρα του νησιού, η οποία απέχει από το λιμάνι μόλις έξι χιλιόμετρα.
Η Αμοργός ή Χώρα, όπως τη λένε οι ντόπιοι, κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη. Πρόκειται για ένα βράχο στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ένα εντυπωσιακό κάστρο. Στη ρίζα του, κολλημένα το ένα με το άλλο, τα μικρά κάτασπρα σπίτια δημιουργούν ένα συμπαγές σύνολο μοναδικής ομορφιάς. Περπατήστε στα γραφικά στενά. Στην κεντρική πλατεία επισκεφθείτε τη Μητρόπολη και θαυμάστε τα κτίρια, με τις ενεπίγραφες αρχαίες πλάκες να ξεχωρίζουν, εντοιχισμένες στις προσόψεις τους. Ανεβαίνοντας στην κορυφή του λόφου, μέσα σε ένα περιβάλλον που θα σας θυμίζει σκηνικό ταινίας χάρη στη γοητευτική ιδιαιτερότητά του, θα συναντήσετε και κάποιους μισοερειπωμένους ανεμόμυλους, υποδείγματα λιθοδομής παλαιών εποχών.
Aλλα πολύ σημαντικά αξιοθέατα είναι το τείχος με τις πολεμίστρες (13ος αιώνας), ο Πύργος του Γαβρά (μουσείο σήμερα, στο οποίο εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί), οι εκκλησίες της Κεράς Λεούσας, του Αγίου Θωμά, των Αγίων Πάντων και της Μεταμόρφωσης-Αγίου Στεφάνου, το πρώτο Γυμνάσιο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821 και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Βαρσαμίτη (μία ώρα απόσταση από τη Χώρα).
Κοντά στη Χώρα θα συναντήσετε και το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Πρόκειται για το περίφημο μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, το οποίο δεσπόζει σε έναν απόκρημνο βράχο 300 μέτρα επάνω από τη θάλασσα. Είναι ένα μοναστήρι μοναδικό στις Κυκλάδες, ένα πάλλευκο πολυώροφο κτίσμα το οποίο ίδρυσε, σύμφωνα με μια από τις εκδοχές που έχουν επικρατήσει, ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός το 1088. Μια άλλη εκδοχή θέλει να το έχουν ιδρύσει τον 9ο αιώνα μοναχοί από την Παλαιστίνη. Στο μοναστήρι, εκτός από την εικόνα της Παναγίας (η οποία αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά), φυλάσσονται και εκκλησιαστικά κειμήλια μοναδικής αξίας. Αφιερώστε αρκετό χρόνο στο θαυμάσιο αυτό τόπο της χριστιανικής λατρείας. Και μην παραλείψετε να μάθετε το γοητευτικό μύθο για το πώς έφτασε ως εκεί η εικόνα.
Η Αμοργός μπορεί να μην είναι ένα νησί μεγάλο, είναι όμως γεμάτη ομορφιές. Γι' αυτό συνεχίστε τις βόλτες σας. Η Αιγιάλη, στο βορειοανατολικό τμήμα, αποτελείται από τρία γραφικά χωριουδάκια, τη Λαγκάδα, τα Θολάρια και τον Ποταμό, καθώς και από το λιμάνι Όρμος. Γνωρίστε την Ακρόπολη της περιοχής στο ύψωμα Βίγλα και τις εκκλησίες της Ανάληψης, της Αγίας Τριάδας και της Παναγιάς της Πανωχωριανής. Τέλος, η Αρκεσίνη στα νότια της Αμοργού, είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού. Εδώ, στη θέση Καστρί, θα δείτε τα ερείπια της Αρχαίας Αρκεσίνης, ενώ κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας θα συναντήσετε τα απομεινάρια ενός ελληνιστικού πύργου.

Παραλίες
Οι περιηγήσεις σας θα σας φέρουν σε όμορφες παραλίες, όπου το απέραντο γαλάζιο (εδώ γυρίστηκε και η ομότιτλη ταινία) σας περιμένει για να σας τυλίξει με τη μοναδική διαύγεια και τη δροσιά του. Βόρεια θα απολαύσετε το μπάνιο σας στην Ψιλή Aμμο, στον Χόχλακα και στον Χάλαρα (όπου θα πάτε με καΐκι). Με καΐκι θα φτάσετε και στο νησάκι Νικουριά για να απολαύσετε άλλη μια δροσιστική βουτιά. Το Κάτω Ακρωτήρι, ο Aγιος Παντελεήμονας, η Μαύρη Μύτη, οι Φοίνικες και οι Aγιοι Σαράντα είναι μερικές καλές επιλογές.

Δείτε οπωσδήποτε
Γυρίστε με καΐκι τα γύρω νησάκια. Στη Γραμβούσα θα κολυμπήσετε σε μια υπέροχη παραλία.

Πού και τι θα φάτε
Στη Χώρα καθίστε στο «Λιοτρίβι» και στη «Θέα». Φημισμένοι είναι οι μεζέδες του Νίκου στη Λαγκάδα. Για ψαροφαγία προτιμήστε την «Ψαροπούλα» και το «Μουράγιο» στα Κατάπολα και τον «Μπαρμπα-Γιάννη» στον Aγιο Παύλο. Αναζητήστε το πατατάτο και το ξιδάτο ανάμεσα στις τοπικές λιχουδιές.

Πού θα διασκεδάσετε
Στο «Μπλε Καφέ», αλλά και στην «Καλλιστώ» για το φημισμένο ρακόμελό της.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Μέλι, γαλακτοκομικά προϊόντα και παξιμάδια.

Χρήσιμα:
Κωδικός κλήσης: 22850
Αστυνομία: 71210 Δήμος: 74155
Λιμεναρχείο (Κατάπολα): 71259

(πηγή: www.7merestv.gr, 3/9/2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια: