Δήμος Ελυμνίων

Η ηπειρωτική και η νησιωτική Ελλάδα παντρεύονται με τρόπο μαγικό σε αυτόν τον υπέροχο τόπο της Βόρειας Εύβοιας.

Ο Δήμος
Ελυμνίων βρίσκεται στον Βόρειο Ευβοϊκό και είναι μια καταπράσινη, πανέμορφη περιοχή με κρυστάλλινες θάλασσες, η οποία σας περιμένει για να σας χαρίσει αξέχαστες διακοπές!

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τη Λίμνη, πρωτεύουσα του δήμου και μια από τις ομορφότερες παραθαλάσσιες πόλεις της Εύβοιας. Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια της και θαυμάστε τη νεοκλασική αρχιτεκτονική των περισσότερων σπιτιών. Ανάμεσά τους παρατηρήστε τα αρχοντικά με το έντονο ναυτικό στοιχείο, τα οποία θυμίζουν την αίγλη των παλιών καραβοκύρηδων. Επισκεφθείτε το μικρό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένο επάνω σε ερείπια προγενέστερης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής. Κατευθυνθείτε στο ασκηταριό και στο ναό του Οσίου Χριστοδούλου, στο δυτικότερο άκρο της προκυμαίας της Λίμνης, ακολουθώντας το στενό πλακόστρωτο δρόμο.
Αξίζει τον κόπο να κάνετε και μια στάση στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, το οποίο στεγάζεται σε ένα μοναδικής ομορφιάς αρχοντικό του 1860. Στους δύο ορόφους του θα ξεναγηθείτε στην πλούσια ιστορία της περιοχής. Η περιήγηση στη χαριτωμένη αυτή πόλη μπορεί να συνεχιστεί με έναν περίπατο στα Κατούνια (με το τρεχούμενο νερό να κυλάει μέχρι τη θάλασσα) και στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Η Παναγιά η Λιμνιά είναι μια ακόμα απαραίτητη στάση: έτσι αποκαλείται ο Ιερός Ναός της Θεοτόκου, ο οποίος έχει χτιστεί σε ρυθμό τρίκλιτης Βασιλικής. Θαυμάστε το καμπαναριό του ναού, μια ξεχωριστή δημιουργία του Τηνιακού γλύπτη Μαστρολούκα.
Συνεχίζοντας το οδοιπορικό σας στην καρδιά μιας καταπράσινης έκτασης, επάνω από το χωριό Καλαμούδη, θα βρείτε το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ όπου φυλάσσονται τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του οσίου. Λίγο πιο πέρα, διανύοντας με τα πόδια μια μικρή απόσταση, θα φτάσετε στη σπηλιά όπου ασκήτεψε η εξέχουσα αυτή μορφή της Ορθοδοξίας. Ένα άλλο όμορφο μοναστήρι, η μονή Γαλατάκη, βρίσκεται χτισμένο σε μια μαγική τοποθεσία με θαυμάσια θέα προς τη θάλασσα. Διαθέτει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη. Συνεχίζοντας το ταξίδι σας, κοντά στο χωριό Δρυμώνας θα συναντήσετε και τους καταρράκτες του ποταμού Σηπιά, όπου συχνά τουρίστες αλλά και ντόπιοι απολαμβάνουν τα κρυστάλλινα νερά του.
Στη Δάφνη ξεχωρίζουν το εκκλησάκι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, αλλά και τα... μοναδικά παϊδάκια σε λαδόκολλα που σερβίρουν τα παραδοσιακά εξοχικά κέντρα! Στους Κουρκουλούς θα εντυπωσιαστείτε από τη μοναδική θέα, ενώ στη Σκεπαστή θα συναντήσετε μερικές από τις πιο ειδυλλιακές τοποθεσίες της περιοχής. Οι Ροβιές, τέλος, είναι από τις ομορφότερες παραθαλάσσιες κοινότητες της Εύβοιας. Η ατελείωτη παραλία τους και τα πεντακάθαρα, βαθυγάλανα νερά θα σας ενθουσιάσουν. Τα περιποιημένα σπίτια με τους ανθισμένους κήπους τους θα κλέψουν την καρδιά σας. Ανάμεσα στα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε ξεχωρίζει η γυναικεία μονή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Παραλίες
Στη Λίμνη, θα δροσιστείτε στα Κατούνια, τη Μαράτζα και το Κάτεργο. Μόνο με σκάφος μπορείτε να φτάσετε στις πανέμορφες ακτές Πηγαδάκι και Βρυσούλα. Το Κοχύλι είναι μια κοσμική παραλία με χρυσή άμμο, ιδανική για θαλάσσια σπορ. Στη Σπιάδα θα βρείτε πανέμορφες παραλίες με βότσαλο και άμμο. Στις Ροβιές, ο Ηρακλής με το ψιλό χαλικάκι του θα σας χαρίσει ένα αξέχαστο μπάνιο.

Πού και τι θα φάτε
Δοκιμάστε τα ντόπια κρέατα, το χωριάτικο κόκορα με χυλοπίτες, τα σπιτικά λουκάνικα και τα ολόφρεσκα θαλασσινά. Συνοδέψτε τα με ντόπια κρασιά και τσίπουρα. Στη Λίμνη επιλέξτε τον Πλάτανο, το Πυροφάνι, το Φύκι και το Οι Επτά Aνεμοι, μέσα σε ένα γραφικό σοκάκι με «ψαγμένη» κουζίνα. Στις Ροβιές καθίστε στις ταβέρνες της πλατείας. Στη διαδρομή Λίμνη-Ροβιές σταθείτε στην Όστρια και στη Bella Vista για απίθανη μακαρονάδα θαλασσινών. Στα Κατούνια να φάτε οπωσδήποτε στο Aστρο και στον Λάμπρο.

Πού θα διασκεδάσετε
Στη Λίμνη καθίστε στο Pekenio, από το πρωί μέχρι... το άλλο πρωί. Επίσης στα: Ρεμέτζο, De Pientra και Όσιρις. Για κλάμπινγκ να πάτε στο Κυμό και στο Γιοτ. Στις Ροβιές θα διασκεδάσετε στο West Beach Club και στο μπαρ B-52.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Τις διάσημες νοστιμότατες ελιές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροβιών - ο ελαιώνας της περιοχής είναι ξακουστός!

Πληροφορίες
Μετάβαση: Με το αυτοκίνητό σας, διανύοντας μια πολύ όμορφη διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο. Η Χαλκίδα απέχει 80 χλμ. από την Αθήνα. Η Λίμνη απέχει 87 χλμ. από τη Χαλκίδα και οι Ροβιές 97 χλμ.. Για να φτάσετε με λεωφορείο, επικοινωνήστε με το ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-8317153).

Χρήσιμα:
Κωδικός: 22270.
Δημαρχείο: 31603.
Τουριστικές Πληροφορίες: 31215.
Αστυνομία Λίμνης: 32111.
Αστυνομία Ροβιών: 71111.
Δασαρχείο: 31218.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου Ελυμνίων http://www.elimnion.gr/

(πηγή: www.7merestv.gr, 17/9/2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια: