Χίος

Μυροβόλος με τ' όνομα και το φθινόπωρο είναι από τις ωραιότερες εποχές για να την επισκεφτείτε...

Το «κέντημα» των μαστιχόδεντρων και το μάζεμα της μαστίχας πλησιάζει στο τέλος του. Η ικανοποίηση μεγάλη για τη σοδειά του μοναδικού αυτού δώρου. Οι λαλάδες (τουλίπες που φύονται στη Χίο και από εκεί μεταφέρθηκαν στη Β. Ευρώπη) ξεπετάχτηκαν και πάλι στητές και πολύχρωμες. Ο αγέρας ευωδιάζει ρίγανη και θυμάρι... Το μισό νησί νότια είναι καταπράσινο, γεμάτο από μεσαιωνικά χωριά και πύργους. Το βόρειο τμήμα του είναι ορεινό και βραχώδες.

Γνωριμία με την πόλη
Καταρχάς θαυμάστε τα λιγοστά αρχοντικά που απέμειναν μετά τους σεισμούς και φανταστείτε την όπως ήταν άλλοτε. Περπατήστε στο Κάστρο με το τούρκικο νεκροταφείο και πάρτε έναν καφέ με γλυκό του κουταλιού στην κεντρική πλατεία, κάτω από τα τεράστια πλατάνια. Επισκεφθείτε ύστερα τη Μητρόπολη και τη Βιβλιοθήκη του Κοραή, την τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, που στεγάζει και την Πινακοθήκη και το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη. Ενδιαφέροντα μουσεία είναι επίσης το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό μουσείο-τζαμί.

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε για τον Κάμπο, το νότιο προάστιο της Χώρας, που είναι γεμάτος με περιβόλια. Οι Γενοβέζοι έχτισαν εδώ τις εξοχικές κατοικίες τους, γέμισαν τον Κάμπο με καμάρες, ψηλά τείχη και επιβλητικές αυλόπορτες. Κοντά στη Χώρα θα δείτε τις Καρυές, ένα όμορφο χωριό με πλούσια βλάστηση και κρυστάλλινα νερά και λίγο πιο πάνω την ιστορική Νέα Μονή. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βυζαντινό μοναστήρι. Συνεχίζοντας θα συναντήσετε τα Αυγώνυμα, προμεσαιωνικό χωριό του 11ου αιώνα με μια ωραία παραλία. Από κει θα πάρετε το δρόμο που οδηγεί στο Μιστρά της Χίου, τον Ανάβατο. Ο Ανάβατος είναι γεμάτος πέτρινα πυργόσπιτα που μόλις ξεχωρίζουν από τα γρανιτένια βράχια.

Εκδρομές
Από τη Χώρα συνεχίστε βόρεια και σταθείτε στο Βροντάδο, την καταπράσινη κωμόπολη των ναυτικών. Εκεί θα δείτε τη Δασκαλόπετρα (πέτρα όπου καθόταν ο Όμηρος), τον τάφο του δημοτικιστή Ψυχάρη και τους τρεις γραφικούς ανεμόμυλους. Πιο πάνω σας περιμένουν τα Καρδάμυλα, το χωριό των εφοπλιστών με τις όμορφες εκκλησιές, και το επίνειό τους, το Μάρμαρο. Βορειότερα βρίσκονται μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού: ο Ναγός και ο Γιόσωνας με πεντακάθαρα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά.
Στη δυτική πλευρά της Χίου επισκεφθείτε τη Βολισό, μια γραφική κωμόπολη όπου θα δείτε το βυζαντινό κάστρο και το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας. Οι παραλίες είναι και εδώ εκπληκτικές. Εκπλήξεις όμως σας επιφυλάσσει και η νότια πλευρά της Χίου. Μετά τον Κάμπο θα συναντήσετε την περιοχή των Μαστιχοχωρίων. Μόνο στα 21 αυτά χωριά ευδοκιμεί ο μαστιχοφόρος σχίνος. Από τα πιο γραφικά είναι η Νένητα, τα Αρμόλια, που έχουν παράδοση στην αγγειοπλαστική, και το ξακουστό Πυργί (25 χλμ. από τη Χίο).
Στον παραδοσιακό αυτό οικισμό θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα πανέμορφα «ξυστά», που διακοσμούν τις προσόψεις των σπιτιών και των 50 περίπου εκκλησιών. Όπως επίσης και τις παραδοσιακές στέγες, τις λεγόμενες «τραβάκες», που έχουν σχήμα πυραμίδας. Επισκεφτείτε ακόμη το πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο. Από το Πυργί κατεβείτε στον Εμπορειό για να δείτε την πιο όμορφη παραλία της Χίου, που δεν είναι άλλη από τα εκπληκτικά Μαύρα Βόλια. Σειρά έχουν οι Ολύμποι και τα Μεστά, μεσαιωνικά χωριά-φρούρια, όπου οι τοίχοι των σπιτιών σχηματίζουν εξωτερικό τείχος. Καθίστε να ξαποστάσετε για λίγο στην πλατεία του και μετά περάστε από την εκκλησία του Μεγάλου Ταξιάρχη στα Μεστά, που είναι η μεγαλύτερη της Χίου.

Πού και τι θα φάτε
Ένας χώρος που τραβά κόσμο φέτος είναι το Μπούρτζι για φαγητό ή καφέ στην άκρη του λιμανιού. Παραδοσιακούς μεζέδες στη Χώρα θα φάτε στα ταβερνάκια Χότζα, Ιάκωβου και Θεοδοσίου. Καλή ταβέρνα και η Μουριά στο Βροντάδο. Στην κεντρική πλατεία δοκιμάστε θαυμάσια μπουγάτσα και λουκουμάδες. Αναζητήστε στην Απλωταριά (κεντρική αγορά) τα παγωτά Κρόνος με την παλιά σπιτική συνταγή. Στο Πιτυός θα φάτε νόστιμα μεζεδάκια και «χερίσια» μακαρόνια στου Μάκελλου. Λαγκάδα, Παντουκιός και Συκιάδα προσφέρονται για ψαροφαγία. Καλές οι ταβέρνες στα Μεστά και στο Λιθί.

Πού θα διασκεδάσετε
Στην προκυμαία προτιμήστε τα Ρεμέτζο, Εν Πλω και Avenue. Πολύ όμορφος πολυχώρος με πισίνα είναι το Island. Εάν επιθυμείτε ελληνάδικο, να πάτε στο Χάραμα.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Αγοράστε γλυκά του κουταλιού, μαστίχα, ούζο και νόστιμα τυριά.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Με πλοίο ή ταχύπλοο από τον Πειραιά (πρακτορείο, τηλ.: 210-4121172). Με αεροπλάνο (Ο.Α., τηλ.: 210-9666666).

Χρήσιμα:
Κωδικός: 22710.
Τουριστικές πληροφορίες: 44389.
Λιμεναρχείο: 44433.
Πρακτορείο γενικού τουρισμού στο λιμάνι: Χατζελένης, τηλ.: 27295.
ΚΤΕΛ: 27507.
Ταξί: 41111.

(πηγή: www.7merestv.gr, 24/9/2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια: