Σκύρος

Ένα νησί με μεγάλο ενδιαφέρον, ποικιλία τοπίου και ζωντανή παράδοση που προσφέρεται για ενδιαφέρουσες διακοπές.

Στο νότιο μέρος των Βόρειων Σποράδων, απέναντι από την Κύμη, βρίσκεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νησιά του Αιγαίου, η Σκύρος. Γνωστή για τις πεντακάθαρες παραλίες, τα καταπράσινα δάση, τους παραδοσιακούς οικισμούς με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναδικά στο είδος τους σκυριανά αλογάκια, η Σκύρος μοιάζει με ζωγραφιά φτιαγμένη από τα καλύτερα υλικά της ελληνικής φύσης. Το νησί, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία διάλεξε η Θέτις για να κρύψει το γιο της Αχιλλέα, ώστε να τον εμποδίσει να πολεμήσει στην Τροία, είναι ένας μοναδικός τόπος με αρμονικές αντιθέσεις.

Γνωριμία με την πόλη
Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σκύρος ή Χώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου του Κάστρου. Περπατώντας στα δαιδαλώδη στενά σοκάκια της, την προσοχή σας θα τραβήξει η αρχιτεκτονική των σκυριανών σπιτιών. Κατάλευκοι μικροί κύβοι με τα χαρακτηριστικά «φρύδια» στο τελείωμά τους, παραταγμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο γύρω από το Κάστρο, από το φόβο των πειρατικών επιδρομών στο παρελθόν, και διακοσμημένα με οροφές και δοκάρια, αποτελούν το καθένα ξεχωριστά ένα μικρό λαογραφικό μουσείο. Αν μπείτε σε κάποιο από αυτά, θα θαμπωθείτε από τον πλούσιο εσωτερικό τους διάκοσμο: ξυλόγλυπτα, κεραμικά, μπακίρια, κεντήματα και υφαντά, γνήσια δείγματα της σκυριανής λαϊκής τέχνης, που θα βρείτε και στα μαγαζιά και τα εργαστήρια ξυλογλυπτικής στον κεντρικό δρόμο της αγοράς αλλά και στο δημοτικό «Σκυριανό Σπίτι» που έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Ανηφορίζοντας προς το Κάστρο, θα συναντήσετε πολλές βυζαντινές εκκλησίες. Σταθείτε κυρίως στην Αρχοντοπαναγιά, την Αγία Τριάδα και την Παναγία την Ελεημονήτρα. Στην πλατεία Ελευθερίας θα δείτε το Αγαλμα της Αιώνιας Ποίησης, αφιερωμένο στον Αγγλο ποιητή Ρόμπερτ Μπρουκ, και ακριβώς δίπλα το θέατρο της πόλης που κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε πολύ κοντινή απόσταση θα συναντήσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο και στο άλσος των Σκυριτών το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Μάνου Φαλτάιτς, όπου θα δείτε αναπαράσταση σκυριανού σπιτιού με το αλώνι του, παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα, ιστορικά έγγραφα και βιβλία.
Τέλος, θα ανεβείτε στο Κάστρο όπου σώζονται τμήματα από τα τείχη των ιστορικών χρόνων και η είσοδος, που στολίζεται με μαρμάρινο λιοντάρι-δράκο. Όσο για τη θέα από εκεί πάνω, είναι υπέροχη! Πολύ κοντά στο Κάστρο θα δείτε την Επισκοπή, ερείπια του ναού της Παναγίας, ενώ μετά την είσοδο του φρουρίου θα βρεθείτε μπροστά στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που έφτιαξαν ο Νικηφόρος Φωκάς και ο Ιωάννης Τσιμισκής, με τις σπάνιες αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο χρυσοβαμμένο τέμπλο που του δίνει ξεχωριστή αρχοντιά.
Κάτω από τη Χώρα θα συναντήσετε το δεύτερο κέντρο ζωής του νησιού, την περιοχή του Μώλου και των Μαγαζιών, με το λιμανάκι γεμάτο βάρκες και σκάφη αναψυχής. Εκεί μπροστά απλώνεται και η μεγαλύτερη παραλία για να απολαύσετε το μπάνιο σας.

Οδοιπορικό
Το πλοίο της γραμμής θα σας αφήσει στο λιμάνι του νησιού, τα Λιναριά, ένα γραφικό οικισμό με τη δική του ζωή, που συνωστίζεται γύρω από τον κλειστό όρμο. Από πάνω δεσπόζει η μεγαλόπρεπη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αυτό που αξίζει να κάνετε είναι να πάρετε το καραβάκι που θα σας πάει στις περίφημες Σπηλιές. Η πιο εντυπωσιακή είναι η Πεντεκάλη με τους εκπληκτικούς σταλακτίτες και τον πράσινο βυθό που θα σας ανατριχιάσει! Κοντά στα Λιναριά θα κάνετε μπάνιο στις Αχερούνες και την Καλαμίτσα, μια πλατιά παραλία με βότσαλα, όπου θα δείτε και τη Δωρική Κολόνα, άλλο ένα αξιοθέατο. Οι αρχαιολογικοί θησαυροί του νησιού, που χρονολογούνται από το 2500 π.Χ., βρίσκονται στο Παλαμάρι, σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από τη Χώρα.
Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε την Ατσίτσα, μια θαυμάσια πευκόφυτη περιοχή με εντυπωσιακά βράχια και καταγάλανα νερά για κολύμπι, καθώς και τον παραθαλάσσιο οικισμό Ασπούς, με γραφικά σπίτια σκορπισμένα στον κάμπο με τα οπωροφόρα δέντρα. Πολύ κοντά θα δείτε τον ιστορικό όρμο Αχίλλι, όπου θρυλείται ότι ο Αχιλλέας έριξε τα πλοία του. Ο χαρακτήρας του τοπίου εδώ έχει αλλοιωθεί, αφού έχει μετατραπεί σε μαρίνα σκαφών αναψυχής.

Εκδρομές
Στο νότιο τμήμα του νησιού, στο Βουνό, απλώνεται ένας εκτεταμένος υπέροχος βοσκότοπος όπου ζουν τα σκυριανά αλογάκια, αυτά τα σπάνια κοντόσωμα που πολλοί συγχέουν με τα πόνι της Βόρειας Ευρώπης. Αξίζει, επίσης, να κάνετε βόλτες στο πανέμορφο πευκοδάσος, στη βόρεια πλευρά του νησιού, σε ένα μέρος ιδανικό για ξεκούραση, χαλάρωση, αλλά και εξερεύνηση στη φύση.

Πληροφορίες
* Μετάβαση: Μπορείτε να πάτε οδικώς μέχρι την Κύμη μέσω Χαλκίδας και Αλιβερίου και στη συνέχεια να περάσετε στο νησί με το φέρι. Αν δεν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο, μπορείτε να συνδυάσετε ΚΤΕΛ και πλοίο (τηλ. ΚΤΕΛ: 210-8317153, τηλ. Λιμεναρχείου Κύμης: 22220-22606). Πιο σύντομος τρόπος είναι να πάτε με αεροπλάνο (τηλ. ΟΑ: 210-9666666).
* Χρήσιμα τηλέφωνα: Κωδικός κλήσης: 22220, Λιμεναρχείο: 93475, Δήμος: 91929, Αστυνομία: 91274, Ταξί: 91666.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Τα must του νησιού είναι η αστακομακαρονάδα, το κατσικάκι του βουνού μαγειρεμένο παραδοσιακά, και, βεβαίως, τα φρέσκα ψάρια. Πολύ καλές ταβέρνες είναι η Γαλήνη ανάμεσα στη Χώρα και το λιμάνι, το Πέρασμα στο Τραχύ και ο Μπαρμπα-Μήτσος στο Πεύκο για μαγειρευτά. Στην Καλαμίτσα δοκιμάστε νόστιμα πιάτα στις Μουριές και στα Μαγαζιά καθίστε στον Στέφανο.
* Τα περιποιημένα, γραφικά μπαράκια που κοσμούν τον κεντρικό δρόμο της Χώρας είναι ιδανικά για να κλείσετε τη βραδιά σας.
* Στα καταστήματα λαογραφικής τέχνης θα βρείτε εκπληκτικά σκυριανά διακοσμητικά αντικείμενα, ποικιλία κεραμικών με τα γνωστά σκυριανά μοτίβα, τσεβρέδες, κεντήματα, υφαντά και βεβαίως καταπληκτικά σκυριανά σκαλιστά έπιπλα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: