Μαδέιρα

Το εξωτικό στολίδι του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού είναι γεμάτο από αξιοθέατα και σίγουρα θα σας κατακτήσει!

H Μαδέιρα είναι το ένα -και πιο διάσημο- από ομάδα νησιών που βρίσκονται στη μέση σχεδόν του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και ανήκουν στην Πορτογαλία. Δημοφιλής τουριστικός προορισμός σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, φημίζεται για το ομώνυμο, παγκοσμίως διάσημο, κρασί της.

Η Μαδέιρα ήταν αρχικά γνωστή στους Ρωμαίους ως Πορφυρά Νήσος. Μαζί με το Πόρτο Σάντο είναι τα μόνα κατοικημένα νησιά του αυτόνομου πορτογαλικού αρχιπελάγους στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, η Μαδέιρα αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Διάσημη για τα πολύχρωμα και σπάνια λουλούδια της, τα εξωτικά φρούτα που παράγει, το ήπιο κλίμα και το κρασί της, είναι ένας μικρός παράδεισος όπου είναι βέβαιο ότι θα ζήσετε ξεχωριστές εμπειρίες!

Το 1419 ο Πορτογάλος εξερευνητής Γιοχάο Γκονκάλβες και το πλήρωμά του, επιστρέφοντας από την Ακτή της Γουινέας στη χώρα τους, διέκριναν στον ορίζοντα μια μάζα από συμπυκνωμένα σύννεφα και αποφάσισαν να τα πλησιάσουν, παραβλέποντας τις διαμαρτυρίες εκείνων που ισχυρίζονταν ότι αυτά τα σύννεφα σχημάτιζαν το τέλος του κόσμου και το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να πλεύσουν εκεί όπου ξεκινάει το... χάος. Κάτω από αυτά τα σύννεφα όμως, ανακάλυψαν ένα ακατοίκητο νησί καλυμμένο με δέντρα και το ονόμασαν Μαδέιρα, που στα πορτογαλικά σημαίνει δέντρο.

Στα εδάφη του άγνωστου αυτού νησιού συνέρρευσαν αργότερα και άλλοι εξερευνητές όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Κάπτεν Κουκ και ένας νεαρός Σκοτσέζος ονόματι Γουίλιαμ Ρέιντ, ο οποίος θέλησε να χτίσει εκεί ένα ξενοδοχείο, που θα γινόταν γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Το ξενοδοχείο αυτό είναι το διάσημο πλέον Reid's Palace Hotel, που είναι χτισμένο σε ένα λόφο πάνω από το Φουνχάλ, την πρωτεύουσα του νησιού, και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατά του. Εκεί έγραψε τα απομνημονεύματά του ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, εκεί κατέφθασε η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ για να πνίξει τον πόνο της μετά την αυτοκτονία του μονάκριβου γιου της, εκεί έμειναν ο Τζον Χιούστον και ο Γκρέγκορι Πεκ όταν γύριζαν την ταινία «Μόμπι Ντικ», εκεί κάνουν κράτηση σήμερα οι σταρ που σκοπεύουν να περάσουν τις διακοπές τους στο νησί. Η Μαδέιρα διεκδικεί δικαίως τον τίτλο του νησιού που προτιμούν οι εκλεκτοί.

Γνωριμία με την πόλη
Μια συγκλονιστική εμπειρία είναι να φτάσετε στο Φουνχάλ με το τομπογκάν, ένα παραδοσιακό μέσο μεταφοράς που μοιάζει με άμαξα, μόνο που κινείται από ανθρώπους. Παλιά οι κάτοικοι του νησιού το χρησιμοποιούσαν για όλες τις μετακινήσεις τους, σήμερα όμως χρησιμοποιείται μόνο για τη διαδρομή από το λόφο του Μόντε έως το Φουνχάλ. Εάν μάλιστα ταξιδεύετε με το ταίρι σας, θα είναι μια μοναδική ρομαντική βόλτα που θα σας μείνει αξέχαστη. Κατηφορίζοντας το λόφο θα απλωθεί μπροστά στα μάτια σας το γραφικό λιμάνι του Φουνχάλ με τη μαρίνα, όπου αγκυροβολούν πολυτελή γιοτ. Μέσα στην πόλη θα δείτε τον καθεδρικό ναό του 16ου αιώνα και θα περιπλανηθείτε στους πανέμορφους κήπους και τα πάρκα, όπως το Κουίντα Ντεάο, το Κουίντα ντα Βίτσια και το Κουίντα Μπιάνκι. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στην υπαίθρια αγορά, όπου γυναίκες με παραδοσιακά κόκκινα φορέματα πουλούν σπάνια είδη λουλουδιών και φρούτων, τα οποία μάλιστα μπορείτε να δοκιμάσετε επιτόπου.

Εκδρομές
Στην ενδοχώρα η βλάστηση οργιάζει! Μια από τις πιο χαρακτηριστικές δραστηριότητες των τουριστών, που πρέπει κι εσείς να κάνετε, είναι οι εκδρομές στα «λεβάντα». Έτσι λέγονται τα ρυάκια και τα ποτάμια που μεταφέρουν το νερό της βροχής από τα βουνά στα καλλιεργημένα εδάφη και διασχίζουν όλο το εσωτερικό του νησιού. Τα πιο όμορφα «λεβάντα» βρίσκονται κοντά στο χωριό Ριμπέιρο Φρίο. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι ο γύρος του νησιού με το πλοίο «Σάντα Μαρία», το οποίο αποτελεί αντίγραφο του ιστορικού καραβιού που ανήκε στον Χριστόφορο Κολόμβο. Το πλοίο φεύγει από τη μαρίνα του Φουνχάλ δύο φορές την εβδομάδα και το θέαμα που προσφέρει είναι συγκλονιστικό! Αφού γνωρίσετε τη Μαδέιρα είτε διά ξηράς είτε διά θαλάσσης, αξίζει να επισκεφθείτε στη συνέχεια το κοντινό νησάκι Πόρτο Σάντο. Eκεί θα δείτε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης -πέντε χιλιόμετρα σχεδόν ανέγγιχτη αμμουδιά- και το σπίτι όπου έμενε ο Χριστόφορος Κολόμβος, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: