Ημαθία

Ο Νομός Ημαθίας αποτελεί το κέντρο του μακεδονικού πολιτισμού. Αλλά δεν είναι μόνο τα ιστορικά μνημεία, ολόκληρος ο νομός, με πανέμορφες εξοχές, γραφικές πόλεις και άριστη τουριστική υποδομή, σας προσκαλεί σε ένα αξέχαστο ταξίδι.

Γνωριμία με τη Βέροια
Ξεκινήστε το οδοιπορικό σας από την πρωτεύουσα του νομού, την όμορφη Βέροια. Η πόλη είναι αρχαιότατη, αφού η ύπαρξή της αναφέρεται από το 1000 π.Χ. Χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το παραδοσιακό της χρώμα και αυτό θα το διαπιστώσετε περνώντας από την πλατεία Ωρολογίου, τόπο συγκέντρωσης των Βεροιωτών, την εβραϊκή συνοικία Μπαρμπούτα, τις όχθες του Τριπόταμου και την Κυριώτισσα. Εκεί θα δείτε μερικά υπέροχα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Περάστε και από το ιστορικό κέντρο για να δείτε τη γραφική παλιά αγορά, δίπλα στη Μητρόπολη. Κατά την περιήγησή σας θα συναντήσετε 51 βυζαντινούς ναούς. Αξίζει να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο, καθώς και το κάστρο, στην είσοδο της πόλης, με την πανέμορφη θέα. Πανόραμα θα απολαύσετε και από το πάρκο της Ελιάς στην τοποθεσία Πασά Κιόσκι. Λίγο πιο έξω από την πόλη, στη γέφυρα του Αλιάκμονα, σώζεται και ένας μακεδονικός τάφος σε σχήμα ναού. Έξω από το χωριό Καστανιά, δείτε το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά με τη θαυματουργή εικόνα.

Στη Βεργίνα
Επιβάλλεται να κάνετε μία ξενάγηση στην ιστορική Βεργίνα, που απέχει 12 χλμ. από τη Βέροια. Η Βεργίνα είναι το κατεξοχήν αρχαιολογικό αξιοθέατο της Μακεδονίας. Περιηγηθείτε στους τεράστιους χώρους για να δείτε τα ανάκτορα των βασιλέων, την ακρόπολη, το θέατρο, το θρόνο, την αυλή, τα ψηφιδωτά καθώς και το βυθισμένο νεκροταφείο, όπου θα θαυμάσετε το λαμπρότερο εύρημα των ανασκαφών: το χρυσοστόλιστο τάφο του Φιλίππου.

Στην όμορφη Νάουσα
Φεύγοντας από τη Βεργίνα ανηφορίστε προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού, τη Νάουσα, η οποία διασχίζεται από το ποτάμι Αραπίτσα και είναι γεμάτη πράσινο. Το καλύτερο μέρος για να κάνετε τη γνωριμία σας μαζί της είναι το πανέμορφο πάρκο της, με τεχνητές λίμνες, παιδικές χαρές και ζωολογικό κήπο. Να πάτε και στις γραφικές συνοικίες Αλώνια και Μεταμόρφωση, όπου υπάρχουν παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά. Δείτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στο Λύκειο Ελληνίδων της πόλης, περάστε και από την πλατεία των Εθνομαρτύρων, όπου οι Τούρκοι έσφαξαν δεκάδες κατοίκους. Αξίζει να κάνετε και μία επίσκεψη στα οινοποιεία Μπουτάρη που ιδρύθηκαν το 1879. Θα σας ξεναγήσουν στο παλιό οινοποιείο και θα σας δώσουν να δοκιμάσετε μερικά από τα καλύτερα κρασιά!

Σπορ
Φυσικά να εξορμήσετε και στα δύο πολύ καλά χιονοδρομικά κέντρα του νομού πάνω στο Βέρμιο: το Σέλι και τα Τρία-Πέντε Πηγάδια. Το Σέλι είναι το μεγαλύτερο και απέχει 24 χλμ. από τη Βέροια, σε υψόμετρο 1.520 μ. Τα Τρία-Πέντε Πηγάδια βρίσκονται πιο κοντά στη Νάουσα, σε μαγευτική τοποθεσία με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Από την Αθήνα η Βέροια απέχει 510 χλμ. και η Νάουσα 528 χλμ. (ΚΤΕΛ Αθηνών, τηλ.: 210-5152548). Από τη Θεσσαλονίκη η Βέροια απέχει 68 χλμ. (ΚΤΕΛ Θεσ/νίκης, τηλ.: 2310-595432). Υπάρχει και η λύση του τρένου (ΟΣΕ Αθηνών, τηλ.: 210-5297777 και ΟΣΕ Θεσ/νίκης, τηλ.: 2310-517517).

Χρήσιμα: Βέροια: Κωδικός κλήσης: 23310. Δήμος: 59505. Αστυνομία: 76643. ΚΤΕΛ: 22342. Νάουσα: Κωδικός κλήσης: 23320. Δήμος: 53000. Αστυνομία: 52560. Χιονοδρομικά: Σέλι: 23310-49226 και 3-5 Πηγάδια: 23320-44464.

Φαγητό: Βεροιώτικες σπεσιαλιτέ: «προεδρικό», γκιουβέτσι, μοσχάρι με χυλοπίτες και φασουλονταβά. Για το περίφημο ραβανί περάστε από του Χουχλιούρου, στην παλιά αγορά. Στη Νάουσα δοκιμάστε πέστροφα, σαρμάδες, λαχανοσαρμάδες και φασολάδα. Θαυμάσιες κομπόστες, φρούτα και γλυκό σομλόι.

Διασκέδαση: Στο κέντρο της Βέροιας θα βρείτε ωραία μπαράκια. Στη Νάουσα τα καλά μαγαζιά βρίσκονται στον πεζόδρομο Μπιγκάνου.

Αγορές: Από την αγορά της Βέροιας θα ψωνίσετε τοπικά προϊόντα, ενώ από τη Νάουσα να πάρετε χαλιά, υφαντά και κουβέρτες καθώς και καλό κρασί, φρούτα και κομπόστες.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: