10 tips για ασφαλείς κρατήσεις μέσω internet

Φέτος το καλοκαίρι, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η πλοήγηση στο internet για να επιλέξετε τον προορισμό των διακοπών σας και να κάνετε κρατήσεις εισιτηρίων και ξενοδοχείων, ακολουθήστε τις συμβουλές της Business Software Alliance για να προστατευθείτε από τους κινδύνους που παραμονεύουν στον κυβερνοχώρο.

1. Προστατεύστε τον υπολογιστή σας. Εγκαταστήστε τις ενημερώσεις ασφαλείας (security updates) ώστε το λογισμικό του υπολογιστή σας να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιλέξτε ένα καλό anti-virus πρόγραμμα που θα σας παρέχει προστασία από ιούς και εγκαταστήστε ένα firewall που θα προστατεύσει τον υπολογιστή σας από την παράνομη πρόσβαση των hackers.

2. Να είστε ενημερωμένοι. Όταν πραγματοποιείτε κρατήσεις δωματίων, αεροπορικών/ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ή ενοικιάσεις αυτοκινήτων μέσω internet να επιβεβαιώνετε οτι ο προμηθευτής είναι αξιόπιστος. Αναζητήστε στην ιστοσελίδα το σήμα ενός διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού πιστοποίησης που επιβεβαιώνει τη φερεγγυότητά του. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με την ταυτότητα του προμηθευτή, πραγματοποιήστε μια εκτενή αναζήτηση στο internet για να συλλέξετε περισσότερες πληροφορίες.

3. Κατανοήστε τους όρους της συναλλαγής. Επιβεβαιώστε ότι έχετε κατανοήσει και ότι συμφωνείτε πλήρως με τους όρους συναλλαγής που θέτει ο προμηθευτής για να μην βρεθείτε εξ απροόπτου.

4. Εξετάστε τα επίπεδα προστασίας που προσφέρει η ιστοσελίδα. Βεβαιωθείτε ότι κατά τη διάρκεια της συναλλαγής εμφανίζεται μία κλειδαριά στο κάτω δεξιό μέρος του browser και ότι η διεύθυνση της ιστοσελίδας ξεκινάει με https, όπου το τελικό s συμβολίζει την ασφάλεια της ιστοσελίδας.

5. Διασφαλίστε ασφαλή πληρωμή. Προτού καταχωρήσετε τα προσωπικά στοιχεία πληρωμής (όνομα, διεύθυνση, αριθμό πιστωτικής κάρτας, κλπ) επιβεβαιώστε ότι η σύνδεση σας με το internet είναι ασφαλής.

6. Κρατάτε τις αποδείξεις. Να εκτυπώνετε και να κρατάτε τις αποδείξεις αγοράς ή τον κωδικό παραγγελίας.

7. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Ο,τι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό μάλλον δεν είναι! Αποφύγετε να δώσετε προσωπικά στοιχεία και χρήματα σε μια ιστοσελίδα που δεν σας εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

8. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα spam e-mail. Ένα e-mail που φθάνει στο γραμματοκιβώτιό σας και προέρχεται από άγνωστο αποστολέα, περιέχει ανορθογραφίες και οι τιμές που προσφέρει είναι εξαιρετικά χαμηλές, τότε πρόκειται σίγουρα για spam.

9. Μην απαντάτε σε spam. Ακόμα και εάν ένα spam e-mail σας προτρέπει να διαγραφείτε από την λίστα παραληπτών, αυτό μπορεί να είναι παγίδα. Απαντώντας στο εν λόγω e-mail επιβεβαιώνετε στον spammer ότι η ηλεκτρονική σας διεύθυνση είναι εν ενεργεία.

10. Να θυμάστε ότι τα προγράμματα λογισμικού είναι από τα πιο διαδεδομένα πειρατικά προϊόντα που προσφέρονται στο internet. Επιλέγετε πάντα νόμιμα προγράμματα λογισμικού για χρήση στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια στο internet επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της BSA.

Σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η Forrester για λογαριασμό της BSA σε τέσσερις χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, και Καναδά) βρέθηκε ότι το 96% των καταναλωτών ανησυχεί για την ασφάλεια στο internet και συμφωνεί ότι μια ιστοσελίδα αποκλειστικά αφιερωμένη σε θέματα προστασίας και ασφάλειας θα ήταν πραγματικά χρήσιμη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα 2/3 των χρηστών έχουν ήδη εγκαταστήσει τρία ή περισσότερα προγράμματα λογισμικού για προστασία του υπολογιστή τους. Ωστόσο, η ασφάλεια στο internet αποτελεί ευθύνη και των προμηθευτών οι οποίοι οφείλουν να παρέχουν πιστοποιημένη διαβεβαίωση στους χρήστες ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν ασφαλείς συναλλαγές.

Ο καταναλωτής που θα προστατεύσει τον υπολογιστή του με ένα αξιόπιστο προϊόν ασφάλειας λογισμικού και ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορεί να εξασφαλίσει μια ευχάριστη και πάνω απ’ όλα ασφαλή εμπειρία καλοκαιρινών αγορών στο internet.

(πηγή: www.in2life.gr, 22/6/2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: