Τα 24 συνολικά χωριά του Πηλίου αποτελούν την ανθρώπινη παρέμβαση που προσδίδει την τελική πινελιά, καθιστώντας τη φυσική ομορφιά του τοπίου ακόμη πιο ζωντανή. Παραδοσιακά κτισμένα, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του βουνού, όλα διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα και την πλούσια ιστορία του τόπου.
Το Πήλιο είναι καταπράσινο, όλες τις εποχές του χρόνου. Βασικός λόγος για το γεγονός αυτό είναι οι πολυάριθμες πηγές που αναβλύζουν στο βουνό, και καταλήγουν σε περίτεχνα διακοσμημένες πέτρινες κρήνες.
Πίνοντας νερό σε μία από τις δεκάδες που θα συναντήσετε στο δρόμο σας, θα διαπιστώσετε ότι είναι από τα καθαρότερα που υπάρχουν. Αυτό, βέβαια, είναι εμφανές και στα ρυάκια που διασχίζουν το βουνό, τα κρυστάλλινα νερά των οποίων σχηματίζουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, μικρούς καταρράκτες, πέφτοντας από βράχια και δημιουργώντας έτσι ένα ακόμη πιο παραμυθένιο σκηνικό.
Ο ιδανικότερος τρόπος για να γνωρίσετε την περιοχή είναι να επιλέξετε ως ”ορμητήριο” κάποιο από τα μεγαλύτερα χωριά, όπως την Πορταριά, τη Ζαγορά ή την Τσαγκαράδα, τόσο για εύκολη πρόσβαση στα υπόλοιπα χωριά όσο και για περισσότερες επιλογές νυχτερινής διασκέδασης, όταν θα επιστρέφετε από τις καθημερινές σας περιηγήσεις.
Καθώς τα καλύτερα σημεία των χωριών του Πηλίου βρίσκονται ”κρυμμένα”, αθέατα στην πλειοψηφία τους από τους κεντρικούς, ασφαλτοστρωμένους δρόμους, καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι για περπάτημα.
Διασχίζοντας τα λιθόκτιστα δρομάκια που οδηγούν στα ”ενδότερα” των χωριών θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε και να θαυμάσετε σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα, όπως την πλατεία της Μακρινίτσας, και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου που βρίσκεται κοντά σε αυτήν, τη βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, με σπάνια βιβλία και ιστορικά ντοκουμέντα, και τα ερείπια του Θεοξένεια, του πολυτελέστερου ξενοδοχείου των Βαλκανίων της προπολεμικής περιόδου, στην Πορταριά.
Περπατώντας στα καλντερίμια θα φτάσετε και στην πλατεία, που αποτελεί το κέντρο κάθε χωριού και περιλαμβάνει, σχεδόν πάντα, έναν επιβλητικό υπεραιωνόβιο πλάτανο (του οποίου η ηλικία μπορεί να αγγίζει και τη χιλιετία, όπως στην περίπτωση αυτού της Τσαγκαράδας), μία μαρμάρινη ή πέτρινη κρήνη και μία πετρόκτιστη εκκλησία με λιθόστρωτη στέγη και περίτεχνο διάκοσμο. Λόγω του ότι η πλατεία αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής ζωής του χωριού, γύρω της βρίσκονται οι ταβέρνες του χωριού, καφενεία, καφετέριες, μαγαζιά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπαράκια.
Αν και το μοτίβο φαίνεται να είναι σχεδόν το ίδιο σε όλα τα χωριά (πλακόστρωτη πλατεία, από την οποία ξεκινούν όλα τα δρομάκια, καλντερίμια και μονοπάτια, που οδηγούν μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι του χωριού) ωστόσο η διαφορετικότητά τους, ο ξεχωριστός χαρακτήρας του καθενός από αυτά, είναι που τα καθιστά μοναδικά.
Υπάρχουν χωριά ανεπτυγμένα τουριστικά, και άλλα που οι ταξιδιωτικοί οδηγοί θα τα χαρακτήριζαν ”έξω από την πεπατημένη”. Χωριά με υπέροχη θέα στο Αιγαίο και χωριά με άρωμα βουνού. Άλλα με πλούσια ιστορία, που φτάνει μέχρι την αρχαιότητα, άλλα με φημισμένη γεωργική παραγωγή και άλλα με εκπληκτικά αξιοθέατα –μουσεία, βιβλιοθήκες και μοναστήρια.
Όλα, όμως, με απαράμιλλη ομορφιά και φιλόξενους κατοίκους, πάντα με τη διάθεση να κεράσουν τον επισκέπτη ένα τσίπουρο ή ένα σπιτικό γλυκό του κουταλιού και να του διηγηθούν περιστατικά από την ιστορία και τη ζωή του τόπου τους.
Το πλέον ”κοσμοπολίτικο” από τα χωριά του Πηλίου, η Πορταριά συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, λόγω όχι μόνο της εγγύτητάς της στο Βόλο, αλλά και της εξαιρετικά οργανωμένης τουριστικής υποδομής της.
Στα πλακόστρωτα καλντερίμια που εκτείνονται γύρω από την κεντρική πλατεία, θα συναντήσετε μοναδικής ομορφιάς και ιστορίας παραδοσιακά κτίσματα, όπως το Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο, το Αρχοντικό Ζούλια, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο, το Τσοπότειο Σχολαρχείο και την Παναγία Πορταρέα, ένα βυζαντινό εκκλησάκι του 11ου αιώνα, ότι απέμεινε από το παλιό μοναστήρι γύρω από το οποίο χτίστηκε το χωριό.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι παραλίες, στις οποίες το Πήλιο χρωστάει το μεγαλύτερο αριθμό των θερινών επισκεπτών του. Οι φιλόξενες, γαλήνιες ακτές του Παγασητικού, με τα καταγάλανα νερά και τις αμμουδερές παραλίες συναγωνίζονται επάξια σε ομορφιά και… δημοτικότητα αυτές του Αιγαίου, με τους ειδυλλιακούς ορμίσκους, τους λευκούς βράχους και τα πολύχρωμα βότσαλα.
Αναμφισβήτητα ένα μεγάλο μέρος του χρόνου της επίσκεψης στο Πήλιο αξίζει να επενδυθεί στην εξερεύνηση των ”απάτητων” παραλιών, των οποίων η μαγευτική εικόνα θα σας ανταμείψει για την πολύωρη πεζοπορία στα απότομα μονοπάτια που κατηφορίζουν τις κατάφυτες πλαγιές.
Διαμονή
Το Πήλιο διαθέτει πλήθος ξενώνων, πανσιόν και ενοικιαζόμενων δωματίων, για κάθε γούστο και… βαλάντιο. Εμείς θα σας προτείναμε να επιλέξετε για τη διαμονή σας κάποιον από τους παραδοσιακούς ξενώνες –που στην πλειοψηφία τους είναι αναστηλωμένα αρχοντικά περασμένων αιώνων– για να προσδώσετε μία ακόμη πιο νοσταλγική, ρομαντική αίσθηση στη διαμονή σας στο, ούτως ή άλλως παραμυθένιο, Πήλιο.
Στην Πορταριά, το Αρχοντικό Αθανασάκη (τηλ.: 24280 99235) προσφέρει δωμάτια των οποίων η παραδοσιακή διακόσμηση, όπως και αυτή του σαλονιού, διατηρεί ζωντανή την αύρα των παλιών αρχοντικών, σε συνδυασμό με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Διαθέτει, επίσης, μεγάλο κήπο και ιδιωτικό πάρκινγκ. Το πρωινό περιλαμβάνει σπιτικές μαρμελάδες, πίττες και ασύγκριτη μερέντα. Οι τιμές κυμαίνονται από 65 έως 110 ευρώ, με πρωινό.
Στην Τσαγκαράδα, ο ”Χαμένος Μονόκερος” (τηλ.: 24260 49930) αποπνέει παραμυθένια ατμόσφαιρα, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους όσο και στα επιπλωμένα με αντίκες βικτωριανού στυλ δωμάτιά του. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην κεντρική πλατεία της Τσαγκαράδας. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 80 ευρώ.
Για παραδοσιακές γεύσεις
Στο Κατηχώρι, λίγο έξω από την Πορταριά, επισκεφθείτε τις ”Γεύσεις Δεσποτικού” (τηλ.: 24280 99020) με πολύ καλό φαγητό, σπιτικά επιδόρπια και ζωντανή μουσική. Ανοιχτά μόνο Σαββατοκύριακα.
Το εστιατόριο ”Παλιός Σταθμός” (τηλ.: 24230 86425) στον ατμοσφαιρικό χώρο του παλιού σταθμού του Μουτζούρη, στις Μηλιές, προσφέρει σπιτικό φαγητό και άψογο σέρβις, σε ένα μοναδικό περιβάλλον.
Στην πλατεία της Πορταριάς, το εστιατόριο ”Κρίτσα” (τηλ.: 24280 99121) προσφέρει παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις –ίσως το καλύτερο σπετσοφάϊ που δοκιμάσατε ποτέ.
(πηγή: www.in2life.gr, 5/6/2006)
Πήλιο
Ετικέτες Νομός Μαγνησίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου