Είναι κάποια μέρη στην Ελλάδα που, όσο και να θέλεις να διαμαρτυρηθείς για την εμπορευματοποίηση, την υπέρμετρη τουριστική προβολή τους και την οικονομική εκμετάλλευση που αγγίζει –όταν δεν ξεπερνά– τα όρια της αισχροκέρδειας, σε αιχμαλωτίζουν με τη φυσική ομορφιά τους τόσο όσο χρειάζεται για να ξεχάσεις τα πάντα: από τα πλήθη των τουριστών που στριμώχνονται γύρω σου για να θαυμάσουν την υπέροχη θέα μέχρι το γεγονός ότι τον καφέ που απολαμβάνεις τον πλήρωσες όσο μια φθηνή σαμπάνια.
Αυτή είναι η περίπτωση της Σαντορίνης. Ιδιαίτερη σε κάθε γωνιά της, ξακουστή στα πέρατα του κόσμου, μαγευτική όλες τις εποχές και όλες τις ώρες της ημέρας, γεμάτη κόσμο που θαυμάζει κάθε πιθανό και απίθανο σημείο της.
Τι κι αν τα πάντα διατίθενται σε ”τουριστικές” τιμές, τι κι αν τα καλντερίμια της καθίστανται δύσβατα από τα πλήθη τουριστών που τα πλημμυρίζουν, τι κι αν τα συγκεκριμένα πλήθη διακατέχονται από την ανεξήγητη επιθυμία να χειροκροτήσουν τον ήλιο όταν δύει; Το τίμημα είναι μικρό μπροστά σε τόση ομορφιά.
Ιδιαίτερα το Φθινόπωρο, όταν το προαναφερθέν τίμημα έχει κάπως μετριαστεί –αλλά σε καμία περίπτωση εξαλειφθεί– δίνοντας τη θέση του σε περισσότερο γαλήνιες μέρες και νύχτες, η Σαντορίνη αποτελεί τον ιδανικότερο προορισμό μεγάλων ή –γιατί όχι;– και μικρών αποδράσεων.
Φθάνοντας στο νησί, καθώς το πλοίο πλησιάζει το λιμάνι, το βλέμμα στρέφεται διαδοχικά προς τη λεγόμενη ”νεότερη γη της Μεσογείου”, τα νησάκια της Καλντέρας, που δημιουργήθηκαν από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις του ηφαιστείου που έδωσε στη Σαντορίνη τη χαρακτηριστική, άγρια ομορφιά της, και τους κάθετους βράχους που υψώνονται επιβλητικά πάνω από το λιμάνι.
Ανεβαίνοντας προς την πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά, το περιβάλλον τοπίο δεν προϊδεάζει στο ελάχιστο για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Μαύρα και κόκκινα βράχια που κόβουν την ανάσα, δημιουργούν ένα σεληνιακό τοπίο που διακόπτεται μόνο από τη μαγευτική θέα της καλντέρας.
Η ίδια η πρωτεύουσα της Σαντορίνης έχει χαρακτηριστεί ”η ομορφότερη πόλη της Ελλάδας” –και η μοναδική αδικία του χαρακτηρισμού έγκειται στον όρο ”πόλη”. Σκαρφαλωμένα κυριολεκτικά πάνω στα βράχια που υψώνονται στην καλντέρα, πιστά στην παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με κατάλευκα σπίτια, εκκλησάκια με γαλάζιους τρούλους, στενά πλακόστρωτα καλντερίμια και τη συνοικία με το ομορφότερο όνομα των Κυκλάδων, το Φηροστεφάνι, τα Φηρά αποτελούν δικαίως τον κυριότερο πόλο έλξης τουρισμού στο νησί.
Επιτομή της έκφρασης ”η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται”, συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Ιδιαίτερα τα βράδια, καθ’ ότι αποτελούν το… μονοπώλιο της νυχτερινής διασκέδασης από την πλευρά της Καλντέρας, τα Φηρά σφύζουν από ζωή. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ένας από τους κεντρικότερους δρόμους είναι ευρέως γνωστός ως ”ο δρόμος των μπαρ”.
Από την πρωτεύουσα της Σαντορίνης, βέβαια, δε θα μπορούσαν να λείπουν και όλες εκείνες οι καθαρά ”τουριστικές” εικόνες, που μαζί με το χειροκρότημα του ηλιοβασιλέματος στην Οία, έχουν καταστεί συνώνυμες της cult, πλέον, τουριστικής βιομηχανίας του νησιού, όπως τα γαϊδουράκια, στολισμένα με ανεκδιήγητα αξεσουάρ που ανεβοκατεβαίνουν ασταμάτητα τα 570 σκαλοπάτια μέχρι το παλιό λιμάνι, απ’ όπου ξεκινούν τα βαρκάκια για το ηφαίστειο, ή οι τιμοκατάλογοι των caldera-view-tavern, που έχουν εφεύρει την παγκόσμια πρωτοτυπία της χωριάτικης σαλάτας ”για ένα άτομο” –πράγμα που αποκαλύπτεται μόνο μετά την είσοδο στο μαγαζί.
Στη βόρεια πλευρά της Καλντέρας, η Οία δεν έχει τυχαία συνδέσει το όνομά της με το ηλιοβασίλεμα. Ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που κηρύχθηκε διατηρητέος δε θα μπορούσε να συγκριθεί σε ομορφιά με τίποτα λιγότερο από το εκπληκτικό του ηλιοβασίλεμα. Κανένα από τα επιμέρους στοιχεία που απαρτίζουν τη μαγευτική εικόνα της Οίας δε θα μπορούσε να απομονωθεί ή να περιγραφεί επαρκώς με λόγια.
Από τα πολύχρωμα κτίσματα που δίνουν την ξεχωριστή νότα στον κατάλευκο οικισμό, τα κυκλαδίτικα εκκλησάκια, την κλασσική μουσική που ακούγεται από τα cafe, τα οποία είναι τόσα όσο χρειάζεται για να μην ”πνίγουν” την πόλη μέχρι τους ανεμόμυλους που στέκονται φρουροί πάνω από τον οικισμό, τα λιθόκτιστα καλντερίμια και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, τα πάντα στην Οία είναι όπως ακριβώς χρειάζεται για να δημιουργηθεί αυτή η ονειρική, σχεδόν παραμυθένια, ατμόσφαιρα που την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο.
Οι υπόλοιποι οικισμοί και τα χωριά της Σαντορίνης κάθε άλλο παρά υστερούν σε ομορφιά. Όταν κατορθώσετε να... αποχωριστείτε την Οία, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο την πρώτη φορά, περάστε οπωσδήποτε από το επονομαζόμενο ”μπαλκόνι της Σαντορίνης”, το Ημεροβίγλι, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο υψηλότερο σημείο της Καλντέρας και το Βόθωνα, το ”άσημο” χωριό κοντά στη Μεσσαριά, με τα υπόσκαφα σπίτια κτισμένα μέσα στη χαράδρα.
Συγκρινόμενες με τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια, οι παραλίες του νησιού δεν εντυπωσιάζουν. Λαμπρή εξαίρεση του κανόνα, βέβαια, αποτελεί η Κόκκινη Παραλία, η οποία αξίζει μία επίσκεψη, έστω μόνο για να θαυμάσετε το μοναδικό τοπίο που έχει σχηματίσει εδώ η ηφαιστειακή λάβα, ακόμη κι αν ο καιρός δεν ενδείκνυται για κολύμπι.
Καθώς, όμως, στο νησί βρέχει σπάνια, το πιθανότερο είναι ότι θα επισκεφθείτε και τις δημοφιλείς οργανωμένες παραλίες Περίσσα και Καμάρι, οι οποίες αποτελούν τουριστικά θέρετρα, με αμέτρητα ταβερνάκια, καφέ και μπαρ κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Αν δεν είστε fan του τρίπτυχου ομπρέλα – ξαπλώστρα – φρέσκο ψάρι στην παραλία, προτιμήστε τις κοντινές στην Οία παραλίες, όπως οι Μπαξέδες, ο Κολούμπος και το Πορί. Μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο να τις εντοπίσετε, καθώς δε διακρίνονται εύκολα από το δρόμο, αλλά η αναζήτηση αξίζει τον κόπο.
Διαμονή
Στη Σαντορίνη υπάρχει πληθώρα επιλογών διαμονής, από ενοικιαζόμενα δωμάτια σε χαμηλές τιμές μέχρι πολυτελέστατες σουίτες με μοναδική θέα στην Καλντέρα.
Δύο από τις καλύτερες επιλογές διαμονής αποτελούν το boutique hotel La Maltese, στο Ημεροβίγλι, το οποίο προσφέρει, μεταξύ άλλων, δωμάτια και σουίτες με ιδιωτική βεράντα και εκπληκτική θέα στην Καλντέρα, δύο πισίνες, spa και gourmet εστιατόριο, και το ξενοδοχείο Περίβολας στην Οία, στις παροχές του οποίου περιλαμβάνονται πισίνα, sauna, Jacuzzi, 24ωρο room service και, βέβαια, μοναδική θέα από τις βεράντες των δωματίων. Οι τιμές ξεκινούν από 435 και 368 ευρώ αντίστοιχα.
Εξαιρετική πρόταση αποτελεί και το ξενοδοχείο Katikies, στην Οία, το οποίο διαθέτει δωμάτια διακοσμημένα με αντίκες και σουίτες με ιδιωτικό jacuzzi, βεράντα και θέα στη θάλασσα. Στις παροχές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δύο πισίνες, jacuzzi, βιβλιοθήκη με πρόσβαση στο internet, εστιατόρια και μπαρ. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 265 ευρώ.
Φαγητό και διασκέδαση
Όπως όλα τα ιδιαίτερα ανεπτυγμένα τουριστικά μέρη, η Σαντορίνη, από γαστρονομικής απόψεως, έχει τις ”κακοτοπιές” της -οι οποίες, όμως, διακρίνονται σχετικά εύκολα, καθώς θυμίζουν τα τουριστικά ταβερνάκια της Πλάκας. Αν τις αποφύγετε, είναι μάλλον απίθανο να μη φάτε καλά.
Δύο από τις καλύτερες επιλογές για τους λάτρεις της fusion κουζίνας είναι τα εστιατόρια 1800 και Papagalo στην Οία. Gourmet γεύσεις, που δε χάνουν το μεσογειακό τους προσανατολισμό, στυλάτο περιβάλλον και άψογο σέρβις είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Αμφότερα θα σας κοστίσουν περί τα 30-35 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί.
Περισσότερο low profile, αλλά με εξαιρετική κουζίνα, ευφάνταστες δημιουργίες και όμορφο περιβάλλον, το Strogili, επίσης στην Οία, κερδίζει εξίσου τις εντυπώσεις. Bonus οι ταράτσες που ”βλέπουν” Καλντέρα και οι λογικές τιμές -περίπου 20-25 ευρώ το άτομο.
Αν προτιμάτε κάτι πιο παραδοσιακό, η ταβέρνα Ποσειδώνας στα Φηρά σερβίρει σπιτικά πιάτα σε ένα πανέμορφο κήπο, κάτω από την κεντρική πλατεία. Υπολογίστε περίπου 15-20 ευρώ το άτομο.
Για επιδόρπιο, οπωσδήποτε στο Μελένιο, στην Οία, για πραγματικά σπιτικά, φρεσκότατα γλυκά, στο φούρνο του ”Πέτρου του Ξενύχτη”, στα Φηρά, για το καλύτερο φρέσκο παγωτό που δοκιμάσατε ποτέ και στην Creperie της κεντρικής πλατείας των Φηρών για γλυκές κρέπες σκέτη αμαρτία.
Για τον καφέ σας, τρεις είναι οι top επιλογές στο νησί: το Tropical στα Φηρά, με την καλύτερη θέα στην Καλντέρα, το Meteor στην Οία, με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό και το μοναδικό ντεκόρ στον mini κήπο του και το Wet Stories στην Περίσσα, με αναπαυτικά κρεβάτια (!) στη θέση των... ξεπερασμένων, πια, καναπέδων.
Τα club του νησιού είναι, σχεδόν όλα, συγκεντρωμένα στα Φηρά -χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι αν θελήσετε ένα ποτό στην Οία ή στην Περίσσα δε θα βρείτε ένα μπαράκι.
Εμείς ξεχωρίσαμε το Koo, για την όμορφη αυλή, τα ”σωστά” κοκτέηλ και την καλή mainstream μουσική του, το Murphy’s για την ατμοσφαιρική διακόσμηση και τις R’n’B κατευθύνσεις του και το Casablanca Soul, για το εκπληκτικό περιβάλλον που μας ταξίδεψε απευθείας στο Μαρόκο.
Το jazz bar Kira Thira διοργανώνει συχνά live βραδιές αυθεντικής jazz, ενώ το δημοφιλές Enigma ξεχωρίζει κυρίως για την ευφάνταστη διακόσμηση και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του.
Αξίζει να δείτε:
* Τα οινοποιεία του νησιού, και ιδιαίτερα αυτά των Μπουτάρη, Κουτσογιαννόπουλου, Σιγάλα και Γαβαλά, τα οποία προσφέρουν ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις τους και δοκιμή των εξαιρετικών κρασιών τους.
* Το μοναδικό στο νησί υπόσκαφο Μουσείο Οίνου, το οποίο στεγάζεται στο οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου, και μας ξεναγεί στην ιστορία του σαντορινιού κρασιού.
* Το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Φηρά, το οποίο φιλοξενεί γλυπτά, επιγραφές, αγγεία και άλλα ευρήματα από την αρχαϊκή μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο.
* Το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας, επίσης στα Φηρά, με τα μοναδικά ευρήματα προϊστορικής τέχνης.
* Την αρχαία πόλη της Θήρας, στην τοποθεσία Μέσα Βουνό.
* Το Ναυτικό Μουσείο στην Οία, μία αναδρομή στη ναυτική παράδοση του νησιού από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
* Τα δύο νησιά της Καλντέρας, Παλαιά και Νέα Καμένη, ή αλλιώς ”το ηφαίστειο”, τα οποία είναι επισκέψιμα με καραβάκια που ξεκινούν από το παλιό λιμάνι των Φηρών και από τον Αθηνιό.
* Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, καθώς και το Καστέλλι, το μεσαιωνικό οχυρό του νησιού.
* Τα χωριά Πύργος, Εμπορείο, Καρτεράδος και Βούρβουλος.
(πηγή: www.in2life.gr, 26/9/2006)
Στη... Θήρα του Φθινοπώρου
Ετικέτες Νομός Κυκλάδων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου