Ζάκυνθος

Οι Ενετοί την ονόμαζαν «Φιόρο του Λεβάντε», δηλαδή λουλούδι της Ανατολής. Ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Ιονίου, η Ζάκυνθος είναι καταπράσινη, με βαθυγάλανες ακρογιαλιές και θαλάσσιες σπηλιές, πανέμορφα ορεινά χωριά, πλούσια πολιτιστική παράδοση και φιλόξενους κατοίκους. Πατρίδα του Κάλβου και του Σολωμού, αλλά και της χαριτωμένης χελώνας καρέτα-καρέτα και της καντάδας, η Ζάκυνθος θα σας εντυπωσιάσει με τις αντιθέσεις της!

Σεργιάνι στην πόλη
Η πόλη απλώνεται ημικυκλικά στους πρόποδες ενός καταπράσινου λόφου, κάτω από το Κάστρο. Είναι μια καινούργια πόλη που χτίστηκε εκ νέου στα ερείπια της παλιάς μετά το σεισμό του 1953. Διατηρεί, όμως, στοιχεία από τα παλιά της μεγαλεία. Τα κτίρια και τα αρχοντικά με τις λότζες και τις βενετσιάνικες στοές, οι παραδοσιακές καμάρες, το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου -που είναι ο πολιούχος άγιος του νησιού- θυμίζουν την περίοδο της ενετοκρατίας. Θα περπατήσετε στη Στράτα Μαρίνα στην παραλία, στη Ρούγα, στο εμπορικό κέντρο και στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία του Αγίου Μάρκου, που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση.

Επισκεφτείτε το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, ενώ αξίζει να περάσετε από το Μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθινών. Βεβαίως, θα προσκυνήσετε στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου με τη λάρνακα και το σκήνωμα του αγίου, που γιορτάζει στις 24 Αυγούστου. Ανεβείτε στο λόφο του Στράνη, το μέρος όπου εμπνεύστηκε ο Διονύσιος Σολωμός τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Θα ανεβείτε, όμως, και στο Κάστρο και από κάτω θα περπατήσετε στην πανέμορφη περιοχή της Μπόχαλης, μια γραφική γωνιά με στενά δρομάκια, παλιά σπίτια με αυλές πνιγμένες στα μπουγαρίνια, γνήσια καφενεία και εστιατόρια όπου ακούγονται ζακυνθινές καντάδες. Από εκεί θα έχετε και την καλύτερη θέα του νησιού στην πόλη και το Ιόνιο Πέλαγος.

Εκδρομές - Παραλίες
Σε απόσταση 11 χλμ. από την πόλη, ανάμεσα στους ελαιώνες και στα φιδάμπελα απλώνεται το πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο του νησιού, ο Λαγανάς με την τεράστια παραλία του, αλλά και τις μεγάλες ξενοδοχειακές του μονάδες, την έντονη νυχτερινή ζωή και την τουριστική κίνηση. Αν δεν σας ενοχλεί η πολυκοσμία, κάντε εκεί το μπάνιο σας. Μεγάλη αμμουδερή παραλία θα βρείτε στο επίσης τουριστικά αξιοποιημένο Αργάσι και στο Καλαμάκι, που είναι πιο ήρεμο και λιγότερο κοσμικό. Για θαλάσσια σπορ θα πάτε στην παραλία των Αλυκών, ενώ λίγο πιο πέρα θα συναντήσετε τον Αλικανά, όπου πιστεύεται ότι χτίστηκε η αρχαία Αρκαδία. Για την καθαρότητα της θάλασσας ξεχωρίζει και η παραλία του Πλάνου-Τσιλιβή.

Πάρτε μετά το δρόμο για το Ακρωτήριο του Κεριού. Το Κερί είναι ένα γραφικό χωριουδάκι στο νοτιότερο μέρος του νησιού, με στενά σοκάκια και παλιά πέτρινα σπίτια που θυμίζουν παλιά Ζάκυνθο. Στο Φάρο του Κεριού θα απολαύσετε ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, αλλά και την άγρια ομορφιά της φύσης με τα κάθετα βράχια, τους απότομους γκρεμούς, τα βαθιά νερά, τις θαλάσσιες σπηλιές και τις μικρές αμμουδιές,ένα τοπίο μαγευτικό!

Aλλα παραδοσιακά χωριά του νησιού είναι οι Βολίμες, τρεις ενωμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, οι Ορθονιές, οι Μαριές και το Καμπί, με παλιά καλοδιατηρημένα σπίτια, που βρίσκονται κοντά στην ψηλότερη κορυφή της Ζακύνθου. Στο δρόμο προς τις Βολίμες θα συναντήσετε μια πανέμορφη παραλία, τη Βρώμη. Φανταστικά είναι και στον όρμο του Πόρτο Ρώμα, καθώς και στην παραλία Μαυράτζης που μαζεύει πολύ νεαρόκοσμο.

Για περισσότερη ησυχία θα αναζητήσετε τις παραλίες που βρίσκονται κοντά στο Βασιλικό, ένα γραφικό χωριουδάκι με πολύ πράσινο και άφθονα νερά. Aλλες παραλίες που πρέπει να ανακαλύψετε είναι ο Aγιος Νικόλαος και ο Γέρακας, μια πανέμορφη και αυτή παραλία, όπου βρίσκει καταφύγιο και η γνωστή «κάτοικος» του νησιού, καρέτα-καρέτα. Μια από τις πιο απολαυστικές διαδρομές είναι αυτή που διασχίζει τη δυτική ενδοχώρα του νησιού. Θα περάσετε από το χωριό Μαχαιράδο με την εκκλησία της Αγίας Μαύρας του 1700, το γραφικό χωριό Κοιλιώμενος και θα προσκυνήσετε στο μοναστήρι της Αναφωνήτριας, όπου μόνασε για κάποιο χρονικό διάστημα ο Aγιος Διονύσιος.

Από το ακρωτήρι Σκινάρι θα πάρετε το καραβάκι για να πάτε στη Γαλάζια Σπηλιά, ένα πραγματικά εκπληκτικό γεωλογικό φαινόμενο με τα διάτρητα λευκά βράχια που σχηματίζουν σπηλιές στο επίπεδο της θάλασσας και τη μαγική λευκή άμμο του βυθού (αυθεντική χρωματική πανδαισία)! Τέλος, από το μικρό λιμανάκι Πόρτο Βρώμη θα πάρετε ένα άλλο καΐκι που θα σας οδηγήσει στην πιο διάσημη και πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού, το περίφημο Ναυάγιο με τα υπέροχα τιρκουάζ νερά, η ομορφιά του οποίου κυριολεκτικά θα σας κόψει την ανάσα!

Χρήσιμα: Κωδικός: 26950, Τουριστική Αστυνομία: 24483, Δήμος: 22315, Λιμεναρχείο: 28117. Για μετακινήσεις στο εσωτερικό του νησιού, ΚΤΕΛ: 43850.

Φαγητό - Διασκέδαση
Πολύ καλά θα φάτε στην πόλη στο Αρέστι, στην ψαροταβέρνα του Κόμη, στο Αρέκια και στο Μαλάνο. Ονομαστή είναι η ταβέρνα Αλιτζερινή στον Κοιλιώμενο (21 χλμ.), που στεγάζεται σε έναν πέτρινο πύργο του 1600. Στον Aγιο Νικόλαο Βολίμων: Ο αδελφός του Κώστα, Θεοδωρίτσης, Porto Roma.
Τη νύχτα στην πόλη και στον Λαγανά γίνεται χαμός! Πολυσύχναστα στέκια είναι το Barrage στο Αργάσι και το Καζίνο. Πιο ήσυχος ο Λόγγος στον Βασιλικό.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: