Κως - Νίσυρος

Δύο από τα πιο γοητευτικά νησιά των Δωδεκανήσων. Το ένα προσφέρει κοσμοπολίτικες διακοπές και το άλλο χαλάρωση.

ΚΩΣ
Το τρίτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, η πατρίδα του Ιπποκράτη, διαθέτει πανέμορφες παραλίες, άφθονο πράσινο και οικισμούς μοναδικής ομορφιάς. Η πόλη της Kω -μια δημιουργική συνύπαρξη ιταλικών, ενετικών και οθωμανικών κτισμάτων- έχει ξεχωριστή γοητεία. Περπατήστε στους καταπράσινους και λουλουδιασμένους δρόμους της και ανακαλύψτε τις ομορφότερες γωνιές της, που δεν είναι λίγες: το Κάστρο των Ιπποτών (ένα θαυμάσιο κτίσμα του 15ου αιώνα), το λιμάνι, το αρχαιολογικό μουσείο, η αρχαία αγορά και ο περίφημος πλάτανος του Iπποκράτη (με διάμετρο κορμού 1,5 μέτρο!) είναι μερικά από τα κυριότερα αξιοθέατά της. Πέρα από αυτή, όμως, και το υπόλοιπο νησί έχει πολλές ομορφιές να σας δείξει. Μερικά χιλιόμετρα έξω από τη χώρα, το Aσφενδιού είναι φημισμένο για τις πλούσιες παραδόσεις του, τις οποίες εξακολουθεί να διατηρεί με σεβασμό. Το Zηπάρι και ο οικισμός Aσωματαίοι είναι δύο ακόμη απαραίτητες στάσεις του ταξιδιού σας. Ο διατηρητέος οικισμός της Ζίας θα σας χαρίσει ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου.

Μην παραλείψετε φυσικά μία επίσκεψη στο Ασκληπιείο, πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα θεραπευτήρια της αρχαιότητας. Εκεί μπορεί να δείτε και την αναπαράσταση του περίφημου Όρκου του Ιπποκράτη, που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Τα Καρδάμαινα με τη λιμνούλα τους και η Αντιμάχεια είναι δύο ακόμη ενδιαφέρουσες στάσεις. Στην Αντιμάχεια θα επισκεφθείτε και το αντιμαχιώτικο σπίτι, ένα εξαιρετικό δείγμα παραδοσιακής κατοικίας του νησιού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Κέφαλος, ο δυτικότερος οικισμός του νησιού, ο οποίος στην αρχαιότητα ήταν η πρωτεύουσά του. Οι διαδρομές για να γνωρίσετε την όμορφη Κω είναι πολλές και γεμάτες εκπλήξεις. Και όταν ο ήλιος πέσει, στο Μαρμάρι θα διασκεδάσετε μέχρι το πρωί, ανακαλύπτοντας και την κοσμική πλευρά της Κω.

Παραλίες και σπορ
Για το μπάνιο σας πάλι, δεν θα ξέρετε ποια να πρωτοδιαλέξετε ανάμεσα στις παραλίες Χρυσή Ακτή, Παράδεισος, ’γιος Θεολόγος, Καμάρι, Πολέμη, Ξηρόκαμπος, Ψαλίδι, Φάρος, Μαρμάρι, Μερωπίδα, ’γιος Φωκάς, Θέρμες... Νερά κρυστάλλινα, τα οποία δεν θα χορταίνετε! Σε κάποιες μάλιστα από τις παραπάνω θα σας δοθεί η ευκαιρία να κάνετε και θαλάσσια σπορ. Οι φίλοι των σπορ γενικότερα θα βρουν στην Κω τον παράδεισό τους, αφού τα μεγάλα ξενοδοχεία της εκτός από υποδομές για θαλάσσια σπορ, διαθέτουν και γήπεδα μπάσκετ, τένις, βόλεϊ? Στη Λάμπη και στο Μαρμάρι υπάρχουν και σχολές ιππασίας. Τέλος, η Κως είναι και ένα νησί που αγαπά πολύ τα ποδήλατα. Νοικιάστε ένα και εξορμήστε!

ΝΙΣΥΡΟΣ
Ανήκει επίσης στην ομάδα των Δωδεκανήσων και βρίσκεται δυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια. Σύμφωνα με το μύθο «γεννήθηκε» από μία... γιγαντομαχία! Οι Θεοί του Ολύμπου καταδίωκαν τους Γίγαντες και ο Γίγαντας Πολυβότης διέσχιζε το Αιγαίο για να σωθεί. Κοντά όμως στην Κω τον πρόφτασε ο Ποσειδώνας, ο οποίος απέσπασε ένα κομμάτι από το νησί και τον καταπλάκωσε. Έτσι δημιουργήθηκε η Νίσυρος, η οποία σήμερα είναι ένας? κώνος που υψώνεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στα 700 μέτρα και περιλαμβάνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηφαίστεια του Αιγαίου. Ένα ηφαίστειο ενεργό, που περιβάλλεται από υπέροχο, πλούσιο βυθό, ιδανικό για καταδύσεις. Η επίσκεψη, λοιπόν, στο ηφαίστειο είναι ένα must για τον επισκέπτη. Ο κρατήρας του έχει διάμετρο 260 μέτρα. Στο κέντρο του θα σας οδηγήσει μια σειρά από σκαλισμένα σκαλοπάτια. Η μυρωδιά του θειαφιού εδώ είναι εξαιρετικά έντονη και το τοπίο σεληνιακό. Κοντολογίς, μια εμπειρία διαφορετική από τις άλλες!

Από εκεί και πέρα, οι γραφικοί οικισμοί Νικιά, Πάλοι, Μανδράκι, και Εμπορειός, με την ξεχωριστή παραδοσιακή αρχιτεκτονική, θα σας μαγέψουν! Τα μοναστήρια της Παναγίας της Κυράς και της Παναγίας Σπηλιανής (του 1600), τα ξωκλήσια της Ευαγγελίστριας και του Σταυρού, το Παλαιόκαστρο (η ακρόπολη της αρχαίας πόλης), τα Ιπποτικά Κάστρα, τα Ιαματικά Λουτρά Μανδρακίου και οι θερμοπηγές στους Σχίρους, στους Πάλους και στο Αυλάκι είναι μερικά από τα αξιοθέατα του νησιού. Στα Νικιά, 400 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, απολαύστε την εξαίσια θέα σε όλο το Αιγαίο καθώς και στον κεντρικό κρατήρα του ηφαιστείου.

Παραλίες
Η Νίσυρος, βεβαίως, εκτός από αξιοθέατα έχει και θαυμάσιες παραλίες. Η Παχιά ’μμος, οι Χόχλακοι με τα μαύρα βότσαλα, οι Πάλοι, η Αγία Ειρήνη και η Λευκή Ακτή ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους και για την καθαρότητα των νερών τους.

Χρήσιμα: Κως: Κωδικός: 22420, Λιμεναρχείο: 28507, Αστυνομία: 22222, ΕΟΤ: 28130, Δήμος: 28300. Νίσυρος: Κωδικός: 22420, Λιμεναρχείο: 31222, Αστυνομία: 31201, Δήμος: 31203

Φαγητό - Διασκέδαση
* Ανάμεσα στα εξαιρετικά εστιατόρια της Κω, σας προτείνουμε να φάτε στην Ευδοκία, στο Πέτρινο, στο Otto e Mezzo, στην Αυλή (Ζία), στον Asklipio (Κετμεντές) και στου Καραμολέγκου (Πυλί). Στη Νίσυρο θα βρείτε θαυμάσιες σπεσιαλιτέ, όπως ρεβιθοκεφτέδες, σαλάτες με κάππαρη και εξαιρετικά τυριά.
* Τα μπαρ στην Κω είναι πολλά, ενώ η Νίσυρος φημίζεται για τα πανηγύρια της (27/6 του Αγίου Παντελεήμονα και 15/8 της Παναγίας της Σπηλιανής).

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: