Πράγα

Η Πράγα βεβαίως είναι μία πόλη με συναισθηματισμό. Ενώνει την Ανατολή με την Δύση, έναν κόσμο οικείο και γνωστό, με έναν άλλον που μέχρι πρόσφατα μας ήταν εντελώς άγνωστος, λόγω του καθεστώτος. Η πόλη είναι γεμάτη μεσαιωνικές γέφυρες και δρομάκια, μπαρόκ εκκλησίες και παλάτια και θυμίζει σκηνικό θεάτρου.

Το κέντρο της νέας πόλης είναι η πλατεία Wenceslas που είναι γεμάτη καταστήματα και όπου με λίγα χρήματα μπορείτε να βρείτε πολύ καλά πράγματα. Από εκεί, περπατώντας φτάνετε στην πλατεία της παλιάς πόλης που κατά γενική ομολογία είναι η ομορφότερη της Πράγας, με έντονα χρωματισμένες τις προσόψεις των μπαρόκ κτιρίων και την γοτθική εκκλησία Tyn. Θαυμάστε το παλιό Δημαρχείο αλλά και το παλιό αστρονομικό ρολόι.

Η μεσαιωνική, λιθόστρωτη γέφυρα του Καρόλου είναι πιθανότητα η περισσότερο φωτογραφημένη της πόλης και είναι εξαιρετικά ρομαντική. Εκεί θα δείτε ερωτευμένους να περπατούν αγκαλιά και υπαίθριους καλλιτέχνες. Αλλωστε, από τις δώδεκα συνολικά γέφυρες που ενώνουν την δυτική με την ανατολική ακτή του Μολδάβα, αυτή είναι η παλαιότερη, χτισμένη τον 14ο αιώνα.
Δυτικά του ποταμού βλέπετε τα τείχη και το κάστρο όπου έμεναν παλιά οι Βασιλείς της Βοημίας. Αν θελήσετε να δείτε την πανοραμική θέα από την κορυφή του κάστρου, θα πρέπει να ανεβείτε τα 228 σκαλοπάτια του! Μην σας αποθαρρύνει όμως αυτό. Θα αποζημιωθείτε με το παραπάνω από αυτό που θα αντικρίσετε.

Ουσιαστικά, το κάστρο είναι μία πόλη από μόνο του. Από τον 9ο κιόλας αιώνα υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη πόλης εδώ. Δείτε την εκκλησία του Αγίου Βίτου του 14ου αιώνα με το Δωμάτιο της Στέψης και τους τάφους δύο αγίων και βασιλιάδων. Δείτε ακόμη την Βασιλική του Αγ. Γεωργίου δίπλα στα ερείπια του πρώτου τσέχικου μοναστηριού του 973, καθώς και την εκκλησία του Λορέττο.
Έξοχο για περίπατο είναι και το παλάτι Schwarzenberg με το Βelvedere στον βασιλικό κήπο, την θερινή κατοικία της Βασίλισσας Αννας.

Η Πράγα δεν λέγεται άδικα Πόλη των 100 Πύργων. Όπου και να γυρίσετε θα δείτε πύργους και παλάτια. Στην Μala Strana, την μικρή πόλη δηλαδή, θα δείτε πάρα πολλά παλάτια με πιο ωραίο ίσως το Waldstein. Στην ίδια περιοχή θα βρείτε πολλά μικρομάγαζα με κρύσταλλα Βοημίας, δαντέλες και δίσκους κλασικής μουσικής.

Για πρωινό καφέ ιδανικό είναι το καταπληκτικό καφέ του Ξενοδοχείου Europa στην πλατεία Wenceslas ενώ ένα μικρό διάλειμμα από τις περιηγήσεις σας μπορείτε να κάνετε στο Obecni Dum , στο Namesti Republiky όπου υπάρχουν γλυκά, καφές, και μία τζαζ μπάντα αν είστε σε ρομαντική διάθεση. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το αυθεντικό τοπικό λικέρ Πεχερόφκα σε κάποιo από τα παραδοσιακά καφέ. Το βράδυ παρακολουθείστε μία παράσταση της φημισμένης Λατέρνα Μάτζικα και πιείτε ένα ποτήρι μπίρα σε κάποια από τις αναρίθμητες μπιραρίες της Πράγας. Αλλωστε η πόλη Pilsen με τις γνωστές μπίρες είναι πολύ κοντά και θα βρείτε οπωσδήποτε κάποια καλοψημένη μπίρα, ιδίως την μαύρη που πίνεται στην Πράγα. Αν θέλετε να ανακαλύψετε το πιο σύγχρονο πρόσωπο της πόλης, πηγαίνετε στο πιο in μπαρ της, το Erra, όπου θα εκπλαγείτε! Στην Kaverna Slavia όμως τα πράγματα είναι πιο σκληροπυρηνικά μιας και ακόμη σερβίρεται το απαγορευμένο στον υπόλοιπο κόσμο –νόμιμο όμως στην Τσεχία- ποτό αψέντι, ιδιαίτερα δυνατό, γι’ αυτό αν τολμήσετε να το δοκιμάσετε κάντε το με φειδώ.
Στην Πράγα το φαγητό είναι βαρύ και οι γεύσεις έντονες. Μεταξύ των παραδοσιακών πιάτων κυριαρχεί το γκούλας και τα διάφορα αλλαντικά, όμως το γεγονός ότι η πόλη είναι αρκετά φτηνή, σας δίνει την ευκαιρία να φάτε φαγητό αριστοτεχνικά φτιαγμένο σε χαμηλές τιμές. ΄Ενα τέτοιο εστιατόριο είναι το La Provence, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα εστιατόριο της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και το Avalon Circle Line.

Aυτό που θα πρέπει να προσέξετε στην πόλη είναι τα ταξί. Πριν μπείτε σιγουρευτείτε πως ο μετρητής λειτουργεί κανονικά ή συμφωνείστε μία τιμή με τον οδηγό. Πάντως κι εδώ υπάρχουν τραμ και είναι αρκετά εύκολο να δει κανείς την πόλη και χωρίς ταξί.

Αλλη μία συμβουλή: Όπου κι αν μένετε, προτιμήστε να τηλεφωνείτε απ’ έξω. Συχνά, τα ξενοδοχεία χρεώνουν υπερβολικά ποσά για τα υπεραστικά τηλεφωνήματα.
Πέρα από αυτά όμως που έτσι κι αλλιώς είναι κοινά στις περισσότερες Ανατολικές χώρες (μεταξύ άλλων και στην δική μας) δύσκολα θα ξεχάσετε την Πράγα. Κι αν ακόμη μετά από καιρό, ξεχάσετε την ακριβή θέση των κτιρίων της ή τις γέφυρές της, αποκλείεται να χάσετε αυτήν την αίσθηση που αφήνει η Πράγα σε κάθε επισκέπτη, πως δηλαδή έζησε για λίγο, μέσα σ’ ένα έργο ή σε μια παλιά κιτρινισμένη φωτογραφία.

Οι καλύτερες μπίρες
Οι Τσέχοι παράγουν μερικές από τις καλύτερες μπίρες στον κόσμο, αλλά βέβαια, εσείς θα αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη. Εμείς σας προτείνουμε τέσσερις από τις καλύτερες σε κάθε κατηγορία. Ορισμένες μπύρες βγαίνουν σε ελαφριά και πιο βαριά έκδοση.
Ελαφρές μπίρες (περίπου 4% αλκοόλ): Gambrinus, Bernard, Branik,Velkopopovicky Kozel
Βαριές μπύρες (πάμω από 5% αλκοόλ): Samson Premium, Staropramen, Bernard, Gambrinus.
Ποτό-Φαγητό-Καφές
Francouska restaurace Γαλλικό, Διεθνές, αν και ακριβό για τα δεδομένα της Πράγας
Namesti republiky 5, Πράγα 1 (02/2200 2777)
Na rybarne Ψάρι. Εδώ σύχναζε κι ο Ηavel.Gorazdova17, Πράγα 1 (02/29 97 95)
Modra zahrada Πίτσα. Parizska 14, Πράγα 1 (02/232 7171)
Klub architektu Τσέχικη κουζίνα σε ένα φθηνό σχετικά εστιατόριο, με ωραία αυλή. Betlemske namesti 169, Πράγα 1 (02/2440 1214)
Lotos Χορτοφαγικό.Platnerska 13, Πράγα 1 (02/232 2390)
La provence-Γαλλική κουζίνα. Stupartska 9, Πράγα 1 (02/ 2324 801)
Αvalon Circle Line- Malostranske namesti 12, Πράγα 1 (02/530 308, 530 276)
U modre kachnicky (Το μπλε παπάκι)- Τσέχικο Φαγητό. Κοντά στην Γέφυρα του Καρόλου, αυτό το εστιατόριο είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Πράγας. Nebovidska 6, Πράγα1 (5732 0308/0602 353 559).
Cafe Slavia, Narodni 1, Nove Mesto. Διάσημο καφέ απέναντι από το Εθνικό Θέατρο.
Uzlatehotygra- Μπαρ με αυθεντική τσέχικη ατμόσφαιρα Husova17, Πράγα 1
James Joyce- Μπαρ που περισσότερο μοιάζει με σκηνικό θεάτρου. Συνήθως συχνάζουν ξένοι που ζουν στην πόλη αφού είναι μάλλον ακριβό για τους Τσέχους. Είναι όμως κουκλίστικο. Liliova10, Πράγα1.
U kocoura-Μπαρ γνωστό για την καλή του μπίρα. Συχνάζουν ντόπιοι. Μπείτε θαρρετά! Nerudova 2, Πράγα1
U Fleku Υπάρχει από το 1499. Υπέροχη ατμόσφαιρα. Εδώ θα καταλάβετε πως πρέπει να ήταν η παραδοσιακή τσέχικη παμπ. Kremencova11, Πράγα 1.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: