Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη

Οι κανόνες Σένγκεν καταργούν όλους τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, ενισχύοντας συγχρόνως τα συστήματα ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και καθιερώνοντας κοινή πολιτική για τις θεωρήσεις. Όλα τα παλαιότερα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν χώρες Σένγκεν, με εξαίρεση την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο , τα νέα κράτη μέλη δεν συμμετέχουν ακόμη πλήρως στις ρυθμίσεις Σένγκεν. Θα χρειαστείτε επίσης έγκυρο διαβατήριο για να ταξιδέψετε στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ή ταυτότητα αν είστε υπήκοος της ΕΕ. Αν και δεν ανήκουν στην ΕΕ, η Νορβηγία και η Ισλανδία αποτελούν τμήμα του χώρου Σένγκεν.

Να έχετε μαζί σας ένα έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα όταν ταξιδεύετε σε άλλο μέρος, διότι μπορεί να σας ζητηθεί να αποδείξετε τα στοιχεία ταυτότητάς σας. Εάν λόγοι δημόσιας τάξης ή εθνικής ασφάλειας το επιβάλλουν, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα είναι δυνατόν να συνεχισθούν για σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όταν διέρχεστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, χρειάζεστε έγκυρο διαβατήριο.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας έχουν δικό τους διαβατήριο ή ταυτότητα ή ότι το όνομά τους είναι καταχωρημένο στο δικό σας διαβατήριο.

Θεωρήσεις
Εάν σας χορηγηθεί θεώρηση για οποιαδήποτε χώρα Σένγκεν, έχετε αυτομάτως το δικαίωμα να ταξιδέψετε ελεύθερα σε όλο το χώρο Σένγκεν. Θα χρειαστείτε εθνική θεώρηση όταν ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο , την Ιρλανδία και τα νέα κράτη μέλη. Ωστόσο, πολλά νέα κράτη μέλη είναι δυνατόν να δέχονται θεωρήσεις Σένγκεν ή άδεια παραμονής χωρών Σένγκεν. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να απευθυνθείτε στις προξενικές αρχές αυτών των χωρών.

Έγγραφα ασφάλειας
Όταν ταξιδεύετε μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας τα έγγραφα ασφάλισης ασθένειας και ασφάλειας αυτοκινήτου.
Εάν είσθε υπήκοος κράτους μέλους της ΕΕ και αρρωστήσετε ξαφνικά ή πάθετε κάποιο ατύχημα κατά το ταξίδι σας σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, μπορείτε να τύχετε υγειονομικής περίθαλψης δωρεάν ή με μειωμένο κόστος. Μόνον η περίθαλψη που χρηματοδοτείται από το κράτος περιλαμβάνεται στο σύστημα αυτό, κάθε χώρα δε έχει τους δικούς της κανόνες για την παροχή δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης. Σε ορισμένες χώρες η περίθαλψη είναι δωρεάν, σε άλλες χώρες πληρώνετε μέρος των δαπανών, ενώ σε άλλες πρέπει να πληρώσετε όλα τα έξοδα και στη συνέχεια να υποβάλετε αίτηση για την επιστροφή τους. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να κρατάτε όλους τους λογαριασμούς, τις ιατρικές συνταγές και τις αποδείξεις.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης ΑσθενείαςDeutschEnglishfrançais έχει πλέον καθιερωθεί για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και την ταχύτερη επιστροφή των εξόδων. Σήμερα, περισσότεροι από 60 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ είναι ήδη κάτοχοι αυτής της κάρτας. Ορισμένες χώρες ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή κάρτα στην πίσω πλευρά των εθνικών καρτών τους, ενώ άλλες εκδίδουν ξεχωριστές κάρτες. Μπορείτε να προμηθευτείτε την εν λόγω κάρτα από τον εθνικό οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης ή ασφάλισης ασθενείας.

Φάρμακα
Εάν χρησιμοποιείτε ειδικά φάρμακα που χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής να έχετε μαζί σας τη συνταγή. Να μην υπερβαίνετε τις ποσότητες που χρειάζεστε για προσωπική χρήση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεδομένου ότι οι μεγάλες ποσότητες φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν υπόνοιες.

Ασφάλεια ταξιδιού
Θα ήταν ενδεχομένως καλό να ασφαλιστείτε για το ταξίδι σας καθώς λίγες μόνο χώρες της ΕΕ καταβάλλουν όλα τα έξοδα της υγειονομικής περίθαλψης. Τυχόν ασθένεια ή ατύχημα στο εξωτερικό μπορεί να συνεπάγεται επιπλέον έξοδα μετακίνησης, στέγασης ή επαναπατρισμού, για τα οποία θα θέλατε να είστε ασφαλισμένοι.

Εμβόλια
Δεν υπάρχει γενικά καμία υποχρέωση εμβολιασμού όταν ταξιδεύετε σε χώρα της ΕΕ. Ωστόσο, σε μερικά από τα υπερπόντια εδάφη των κρατών μελών της ΕΕ, ορισμένοι εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί ή συνιστώνται. Πριν από το ταξίδι σας ενημερωθείτε σχετικά από το γιατρό σας ή επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

(πηγή: www.fe-mail.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: