Ψάχνοντας για μια ηλιόλουστη γωνιά στον πλανήτη

Ζανζιβάρη
Γνωστή ως το Νησί των Μπαχαρικών, αυτός ο παράδεισος της Τανζανίας έλκει τους ταξιδιώτες εδώ και αιώνες. Πρόκειται για το πιο ερωτικό νησί στον πλανήτη. Ως πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχαν παρά ελάχιστα καταλύματα, σήμερα όμως δείχνει ότι αναγεννήθηκε. Τώρα πια προσφέρει κάθε είδους ανέσεις σε ολοκαίνουργια ξενοδοχεία ή σε παλιά ανακαινισμένα παλάτια στην παλιά Stone Town, από τις πιο μαγευτικές και συναρπαστικές πόλεις της Ανατολικής Ακτής. Οι δρόμοι είναι δαιδαλώδεις και δημιουργούν έναν χαοτικό λαβύρινθο, ο οποίος ενώνει τα πέτρινα σπίτια με τα υπέροχα χαρακτικά στις πόρτες. Ο Ιανουάριος είναι η καλύτερη εποχή για μια εκδρομή στη Ζανζιβάρη.

Πούκετ-Μπαλί
Το Πούκετ έγινε διάσημο τα τελευταία χρόνια σαν το Μαργαριτάρι του Νότου. Οι παλιές ημέρες, όταν το μεγαλύτερο νησί της Ταϊλάνδης θύμιζε τον παράδεισο, έχουν παρέλθει. Σήμερα τεράστια υπερπολυτελή ξενοδοχεία συναγωνίζονται σε έκταση τα εμπορικά κέντρα, τα εκατοντάδες εστιατόρια και τα γήπεδα του γκολφ. Στο αεροδρόμιο προσγειώνονται καθημερινά τεράστια τζάμπο και ένα μεγάλο τμήμα του νησιού είναι ήδη καταστραφεί. Ωστόσο οι παραλίες παραμένουν απέραντες και ζεστές. Οσοι δεν βαριούνται την περιπέτεια μπορούν με τη βοήθεια κάποιου ντόπιου οδηγού να ανακαλύψουν παρθένες ακόμη περιοχές του Πούκετ αλλά και της απέναντι ηπειρωτικής χώρας, η οποία ενώνεται με το νησί με μια γέφυρα. Αν είναι πάντως να προτείνουμε ένα ξενοδοχείο αυτό θα ήταν σίγουρα το «Meridien», το οποίο συνδυάζει την πολυτέλεια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Ενας άλλος προσφιλής προορισμός της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι το Μπαλί. Αν εξαιρέσουμε το θέρετρο της Κούτα, το υπόλοιπο νησί μοιάζει να βγήκε από πίνακα ζωγραφικής: χωράφια με ρύζι, χωρικοί ντυμένοι με την παραδοσιακή τους ενδυμασία, άγρια φύση και μικρά παραδοσιακά χωριά. Τα νερά είναι ιδιαιτέρως ζεστά, ίσως όμως το κύμα να σας δυσκολέψει στο κολύμπι. Οι σέρφερ πάντως θα ικανοποιηθούν πλήρως στην παραλία της Κούτα.

Νησιά του Ειρηνικού
Από τους πιο όμορφους και πιο θερμούς τόπους του κόσμου είναι τα νησιά της Μελανησίας. Δυστυχώς όμως απέχουν από την Ελλάδα κάτι λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο στα Νησιά του Σολομώντα (992 μικρά νησιά) είναι οι πολιτισμικές διαφορές. Μελανήσιοι, Πολυνήσιοι, Ασιάτες, Μικρονήσιοι και Δυτικοευρωπαίοι αποκαλούν τα νησιά σπίτι τους και εμπλουτίζουν τη ζωή και τα έθιμα του τόπου με ποικίλες παραδόσεις. Στα χωριά μετέρχονται ήθη και συνήθειες των αρχαίων ακόμη ετών, γεγονός που αποτελεί πραγματικό δώρο για τους επισκέπτες. Οπως δώρο αποτελούν και τα απέραντα χιλιόμετρα τροπικών παραλιών. Η καλύτερη εποχή είναι από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο.

Στην Παπούα Νέα Γουινέα ίσως να συναντήσετε κάποιες βροχές αυτή την εποχή, όπως και να έχει πάντως θα είναι και αυτό μια εμπειρία. Στα τροπικά δάση με τα 9.000 είδη φυτών επιβιώνουν 250 είδη θηλαστικών και 700 είδη πουλιών.


Στα νησιά Βανουάτου νομίζεις ότι οι παραλίες τού ενός νησιού είναι οι καλύτερες στον πλανήτη, ώσπου να επισκεφθείς το επόμενο. Διάφανα μπλε νερά, πολύχρωμος βυθός, πολυτελή καταλύματα.


Βιετνάμ - Καμπότζη
Ο,τι ήταν η Ινδία πριν από μία δεκαετία είναι σήμερα το Βιετνάμ. Από τους πιο προσφιλείς προορισμούς των σοφιστικέ Δυτικών, το Βιετνάμ ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες συνδυάζοντας άψογα τον αρχαίο και τον μοντέρνο πολιτισμό, συνταιριάζοντας τη θρησκεία με τη νυχτερινή ζωή. Το Βιετνάμ διαθέτει έναν μοναδικό πολιτισμό και ιδιαιτέρως καλλιεργημένους κατοίκους. Εν τούτοις οι περισσότεροι ταξιδιώτες μαγεύονται από την άγρια φύση: το δέλτα του Κόκκινου Ποταμού στον Βορρά, το δέλτα του Μεκόνγκ στον Νότο, αλλά και όλα τα παράλια που μοιάζουν να αποτελούνται από χιλιάδες μπαλώματα πράσινων ορυζώνων, τα οποία καλλιεργούν γυναίκες με τριγωνικά καπέλα.
Το Βιετνάμ προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία για τους Δυτικούς να ζήσουν για λίγο σε μια χώρα μαγευτική και ελκυστική, η οποία μόλις τώρα κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα στον μοντέρνο κόσμο. Οι παραλίες είναι υπέροχες και ανεκμετάλλευτες. Δύο εβδομάδες αρκούν για να γυρίσετε τουλάχιστον τις κυριότερες πόλεις ¬ Ανόι, Σαϊγκόν, Hue, Danang, καθώς και το ψαράδικο χωριό Hoi An. Δεν υπάρχει καλή ή κακή εποχή για να επισκεφθεί κανείς το Βιετνάμ.

Το τοπίο της Καμπότζης έχει αρκετές ομοιότητες με του Βιετνάμ. Ανάμεσα στα επιτεύγματα του πολιτισμού των Χμερ είναι η αρχαία πρωτεύουσα Ανγκόρ με τους υπέροχους ναούς. Δεν υπάρχει άλλο ιστορικό μνημείο στη Νοτιοανατολική Ασία που να συγκρίνεται με τη μεγαλοπρέπεια αυτού του αρχαίου συγκροτήματος.

Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθεί κανείς την Καμπότζη είναι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, όταν η υγρασία γίνεται ανεκτή και είναι μάλλον απίθανο να βρέξει. Από τον Μάρτιο αρχίζει να ζεσταίνει πολύ και ο Απρίλιος είναι ανυπόφορα ζεστός. Από τον Απρίλιο ως και τον Οκτώβριο οι βροχές είναι πολλές. Ωστόσο αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Ανγκόρ, αφού οι τάφροι είναι γεμάτες νερό και η φύση ιδιαιτέρως πράσινη.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: