Ένα ζωντανό μουσείο της Ρωσικής Ιστορίας και Ορθοδοξίας, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, αλλά και μια σύγχρονη, ζωντανή πόλη.
Με τρεις αιώνες να βαραίνουν στις πλάτες της (το 2003 γιόρτασε τα 300ά γενέθλιά της), η Αγία Πετρούπολη μπορεί να υπερηφανεύεται για την ιστορία και την ομορφιά της. Ιδρύθηκε το 1703 από το Μεγάλο Πέτρο με σκοπό ν' αποτελέσει τη νέα πρωτεύουσα της χώρας. Η εκλογή της φυσικά οφειλόταν στη γεωγραφική της θέση στη Βαλτική: η θάλασσα διευκόλυνε τη Ρωσία να έχει πιο εύκολη επικοινωνία με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 1924 μετονομάστηκε σε Λένινγκραντ προς τιμήν του Λένιν, ενώ το 1992 ξαναπήρε το παλιό της όνομα. Στο σημείο που ο ποταμός Νέβα εισβάλλει στη Βαλτική δημιουργούνται εκατοντάδες νησάκια. Επάνω σε κάποια από αυτά χτίστηκαν τα μεγαλειώδη μέγαρά της από Ιταλούς και Γάλλους διάσημους αρχιτέκτονες και στολίστηκαν από σπουδαίους διακοσμητές και καλλιτέχνες της εποχής.
Αυτά τα νησάκια ένωσαν μεταξύ τους οι πανέμορφες γέφυρες της πόλης, που ακόμη και σήμερα αποτελούν θαυμάσιο χώρο περιπάτου. Τριακόσιες μεγαλειώδεις γέφυρες, οι οποίες τα βράδια ανυψώνονται για να επιτρέψουν στα εμπορικά πλοία να περάσουν ελεύθερα μέσα από τα κανάλια.
Αμέτρητα μνημεία
Στο κέντρο της, το άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης στέκει σε περίοπτη θέση. Εύκολα θα βρείτε και το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης εκεί κοντά. Πίσω του, το θέατρο που στεγάζει τα διάσημα Μπαλέτα Κίροφ (Μαριίνσκι). Μπορείτε να το γνωρίσετε συμμετέχοντας σε μια οργανωμένη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλά όμως θα κάνετε να το επισκεφθείτε και το βράδυ, για να απολαύσετε μία παράσταση.
Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Ισαάκ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Η εκκλησία του «Σωτήρος πάνω στο αίμα» (εκεί δολοφονήθηκε ο τσάρος Αλέξανδρος) είναι εξίσου εντυπωσιακή. Στο τέλος της μεγαλόπρεπης λεωφόρου Νιέφσκι, σε ένα μικρό νεκροταφείο, ο τάφος του Τσαϊκόφσκι εξακολουθεί να αποτελεί τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες εραστές της μνημειώδους μουσικής του. Στα διαλείμματα από τις διαρκείς μετακινήσεις σας ιδανικές λύσεις για ξεκούραση αποτελούν τα γραφικά καφενεδάκια και μπαράκια που θα βρείτε όπου κι αν στραφείτε. Συνεχίστε τη βόλτα σας. Η πόλη έχει ακόμη πολλά να σας δείξει, όπως το φρούριο των Πέτρου και Παύλου και το Μουσείο Πούσκιν.
Αυτό όμως που θα πρέπει να δείτε οπωσδήποτε είναι το Ερμιτάζ, το μεγαλοπρεπές ανάκτορο της Μεγάλης Αικατερίνης που σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Η ομορφιά και η αξία των έργων τέχνης αλλά και των βασιλικών θησαυρών που φυλάσσονται στις αίθουσές του είναι μοναδικές! Και ο φιλότεχνος θα πρέπει να λιώσει τα παπούτσια του για να τις απολαύσει όλες. Το μουσείο είναι τεράστιο! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αν ο επισκέπτης μείνει 5 λεπτά σε κάθε έκθεμα του μουσείου θα χρειαστεί πέντε χρόνια για να τα δει όλα!
Το ιστορικό κέντρο
Θα επιβιβαστείτε σε ένα πλοιάριο και θα γυρίσετε τα κανάλια του ιστορικού κέντρου. Οι εικόνες που θα απολαύσετε θα σας μείνουν αξέχαστες. Κι όταν πέφτει η νύχτα, τα φωτισμένα παλάτια και οι δρόμοι, οι γέφυρες και τα καλντερίμια, δίνουν την εντύπωση ότι εκεί, από κάποια γωνιά τους, θα ξεπροβάλει η χρυσοποίκιλτη άμαξα, με τους τσάρους να οδεύουν προς την Όπερα. Αν δεν είστε των ρομαντικών περιπάτων αλλά θέλετε κάτι πιο κεφάτο, και πάλι δεν θα μείνετε δυσαρεστημένοι. Ό,τι και να πούμε εμείς, η Αγία Πετρούπολη χρειάζεται τα δικά σας μάτια για να τη γνωρίσετε σε όλη της την αρχοντιά και το μεγαλείο. Και θα είναι έρωτας με την πρώτη ματιά!
Πληροφορίες
Φαγητό: Την αυθεντική και πλούσια σε γεύσεις ρωσική κουζίνα θα απολαύσετε στα: Kalinka-Malinka (Italianskaja 5, τηλ.: 3142681), Camelot (Nevsky Prospect 22, τηλ.: 3259906) και Restaurant 1913 (Voznesensky 13/2, τηλ.: 3155148).
Διασκέδαση: Θα βρείτε πολλά μπαράκια, και μάλιστα με ζωντανή μουσική. Πάντως, αξίζει να παρακολουθήσετε παραστάσεις μπαλέτου και όπερας.
Αγορές: Στα πολυκαταστήματα θα βρείτε όλες τις μεγάλες φίρμες σε καλές τιμές. Η πόλη είναι ιδανικός προορισμός για ψώνια - δερμάτινα, κοσμήματα, CDs κλασικής μουσικής, λευκά είδη.
(πηγή: www.7merestv.gr)
Αγία Πετρούπολη
Ετικέτες Ρωσία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου