Βιέννη

Πρόκειται για τη πρωτεύουσα που συνδιάζει άψογα την αυτοκρατορική παράδοση με τη μοντέρνα δημιουργηκότητα. Είναι η πόλη της κουλτούρας, της ιστορίας των τεχνών, με αμύθητους ιστορικούς θησαυρούς και απαράμιλα καλλιτεχνικά έργα, με αποτέλεσμα και να θεωρείται ενας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Έχει περίπου 1,5 εκατομμύρια κατοίκους που εκτείνονται στα 415 τετραγωνικά της χιλιόμετρα ενω χωρίζεται σε 23 περιφέρειες. Σχεδόν η μισή πόλη καλύπτεται από πάρκα και διαθέτει τα περισσότερα από κάθε άλλη Ευρωπαική πρωτέουσα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Stephansdom: Στη καρδιά της πόλης ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου είναι το πιο αγαπημένο σημείο στη Βιέννη και το πιο κομψό γοτθικό κτίριο της Αυστρίας. Δυο από τα πρωιμότερα διατηρητέα χαρακτηριστκά της είναι η Πόρτα του Γίγαντα 13ου αιώνα και οι Πύργοι Heathen. O Steffl όπως χαϊδευτικά αποκαλείται ο καθεδρικός από τους Βιεννέζους υπέφερε σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου πολέμου αλλα η ανοικοδόμησή του αποτέλεσε σύμβολο ελπίδας καθώς η χώρα αναδυόταν από τις στάχτες της σύγκρουσης.
Παλάτι του Χοφμπουργκ: Το πρώην αυτοκρατορικό παλάτι της Βιέννης είναι ενα πολυτελές συγκρότημα κτιρίων το οποίο απλώνεται σε σημαντική έκταση στο κέντρο της πόλης. Κάποτε ηταν οικία αυτοκρατόρων, το μεσαιωνικό κάστρο επεκτάθηκε σταδιακά καθώς η δύναμη των Αψβούργων αυξανόταν, διαδοχικοί αυτοκράτορες προσθέταν κτίρια σύγχρονης τεχνοτροπίας, το Νέο Παλάτι είναι το πιο πρόσφατο και εντυπωσιακότερο τμήμα. Σήμερα φιλοξενεί τα γραφεία του Αυστριακού Προέδρου, ενα διεθνές συνεδριακό κέντρο, χειμερινή σχολή ιππασίας, διάφορα υπηρεσιακά και ιδιωτικά διαμερίσματα, μουσεία και κρατικά γραφεία ανοιχτά στο κοινό.
Το Belvedere: Ο πρίγκιπας Ευγένιος της Σαβοϊας, ο διασημότερος από τους στρατηγούς των Αψβούργων, χάρη στη νίκη του ενάντια στους Τούρκους το 1683 παρήγγειλε τα 2 παλάτια Belvedere (Άνω και Κάτω). Πραγματοποίησε ενα από τα πιο φιλόδοξα οικοδομικά προγράμματα που ανέλαβε ποτέ ιδιώτης. Τα παλάτια χτίστηκαν από τον Lukas Von Hildebrandt 1714-23 ως θερινή κατοικία του πρίγκιπα και αποτελούν εξαιρετικό δείγμα μπαρόκ τεχνοτροπίας.
Κarlskirche: Η πανέμορφη αυτή εκκλησία χτίστηκε μεταξύ του 1715-1735 προς τιμή του Karl Borromeo, του προστάτη Αγίου της μάχης ενάντια στη πανώλη. Σκοπός ήταν να ευχαριστήσουν το Θεό που έσωσε τη Βιέννη από την επιδημία που στοίχισε τη ζωή 8000 ανθρώπων το 1713. Το μπαρόκ αριστούργημα δανείστηκε το θόλο και το πρόπυλο του από τη κλασική αρχιτεκτονική ενω δε λείπουν και οι ανατολικοί στις κολώνες που θυμίζουν μιναρέ.
Staatsoper: Η νεοαναγεννησιακή Κρατική Όπερα η κατασκευή της οποίας άρχισε το 1861, άνοιξε το Μαίο του 1869 με το έργο του Μότζαρτ Don Giovani. Ωστόσο το νέο κτίριο δεν εντυπωσίασε τον αυτόκράτορα Φράγκισκο Ιωσήφ που το χαρακτήρισε «σιδηροδρομικό σταθμό» οδηγώντας τον αρχιτέκτονα Van der Null στην αυτοκτονία. Το 1945 η Staatsoper χτυπήθηκε κατα τη διάρκεια του βομβαρδισμού και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Εξοπλισμένη με νέα τεχνολογία ξανάνοιξε το 1955 και αποτέλεσε σημάδι οτι η Αυστρία ξανακέρδισε την αυτονομία της από τις δυνάμης κατοχής που αποχωρούσαν.
Το κτίριο της «Απόσχισης»: Το μεγάλο αυτό κυβικό κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Joseph Maria Olbich 1897 ως το μανιφέστο της απόσχισης. Το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού εσωτερικού λεηλατήθηκε κατα τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμουαλλα αναζωογονήθηκε το 1970. Σήμερα αποτελεί ανα από τα πιο πολύτιμα παραδείγματα μια συγκεκριμμένης καλλιτεχνικής περιόδου της Βιέννης.
Schloss Schonbrunn: Πρώην θερινή κατοικία των Αψβούργων. Χτίστηκε το 1695-1713 ενω ελάχιστα στοιχεία από το αρχικό σχέδιο διασόζωνται αφού η αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία διέταξε ν’ανασχεδιαστεί σε στυλ ροκοκό ενω η πρόσοψη υπέστη αλλαγές 1817-19 όταν καλύφθηκε με το χαρακτηριστικό «κίτρινο Schonbrunn».
Μουσείο Kunsthistoriches: Χτισμένο σύμφωνα με την τεχνοτροπία της Ιταλικής Αναγέννησης , το Μουσείο Καλών Τεχνών άνοιξε το 1821. Η αποπεράτωσή του σηματοδότησε την εποχή που για πρώτη φορά το μεγαλύτερο τμήμα της αυτοκρατορικής συλλογής θα στεγαζόταν κάτω από την ίδια στέγη. Η καταπληκτική του αρχιτεκτονική δημιουργεί το κατάλληλο σκηνικό για τους καλλιτεχνικούς θησαυρολυς που συγκεντρώθηκαν από τους Αψβούργους, οι οποίοι για αιώνες ήταν ενθουσιώδης συλλέκτες.

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η Βιέννη παραδοσικά έδωσε το δικό της στίγμα στη τέχνη, χάρη στη δημιουργικότητα των κατοίκων της και στη προσέλκυση καλλιτεχνών από άλλες χώρες.
Διαθέτει 50 θέατρα, 3 ‘Οπερες, 100 μουσεία ενω πραγματοποιούνται ετησίως πλήθος μουσικά – χορευτικά φεστιβάλ και εκθέσεις. Τα παραπάνω φανερώνουν την ιδιαίτερα πλούσια πολιτισμική ανάπτυξη της πόλης που τη καθιστούν ως το κέντρο των τεχνών όσον αφορά την Ευρώπη.
Είναι σαφώς η πόλη της μουσικής αφου καμιά άλλη δε φιλοξένησε ποτέ τόσους δημιουργούς όπως τον Schubert. Strauss, Schoenberg, Berg οι οποίοι γεννήθηκαν εκεί αλλα και τον Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms, Mahler οι οποίοι επέλεξαν να ζήσουν εκει.
Η Φιλαρμονική της Βιέννης είναι μια από τις καλύτερες παγκοσμίως καθώς και η Συμφωνική τους Ορχήστρα ενω Κρατική Όπερα της Βιέννης εντυπωσιάζει με τη κομψότητά της.
Πέρα από τη κλασική μουσική στη Βιέννη, το μιούζικαλ και η ηλεκτρονική μουσική έχουν βρει ιδιαίτερα προσφορο έδαφος. Έανας ωραίος τρόπος να εντρυφήσει κανείς στη μουσική είναι να επισκευθεί το House of Music οπου θα βιώσει μια μοναδική high teach περιπέτεια όπου οι ήχοι γίνονται ορατοί και οι επισκέπτες μπορούν να γίνουν εικονικοί μαέστροι και συνθέτες.

ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ
Το Σάλτσμπουργκ θεωρείται η πιο τουριστική πόλη της Αυστρίας μετά τη Βιέννη. Χτισμένη σε υψόμετρο 425 μ. Σε μια τοποθεσία που σου κόβει την ανάσα, εχει να επιδείξει υπέροχους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς.
Το ιστορικό κέντρο (στο μεγαλύτερο μέρος του δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα) είναι ένα από τα έξι Μνημέια Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Αυστρία. Η καινούργια πόλη βρίσκεται στα δεξιά του ποταμού, όμως στ’αριστερά του υπάρχουν περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη.
Ανατολικά απλώνεται ένα θεϊκό τοπίο με βουνά και λίμνες το Salzkmmergut και νότια βρίσκει κανείς επιβλητικές οροσειρές που ορθώνονται πάνω από χωριά με χιονοδρομικά κέντρα , καταρράκτες και λουτροπόλεις. Η πόλη ήταν η σημαντικότερη της περιοχής από τη ρωμαική εποχή. Γύρω στο 696 ο Άγιος Ρούπερτ ίδρυσε μια επισκοπή η οποία αναβαθμίστηκε σε αρχιεπισκοπή που είχε τη δικαιδοσία για όλες τις επισκοπές της Βαυαρίας. Κάποτε έφτασε να εχει μέχρι 48 μοναστήρια και εξελίχθηκε σε μικρό Βατικανό. Το Σάλτσμπουργκ μπορεί να θεωρηθεί το σημαντικότερο πνευματικό κέντρο της σημερινής Αυστρίας.
Η οικονομική δύναμη της περιχής στηρίχθηκε στο ορυκτό αλάτι, το «λευκό χρυσό» που ήταν γνωστός από την εποχή των Κελτών.
Ο ποταμός Salzach που διασχίζει τη πόλη οριοθετεί τα σύνορα με τη Γερμανία. Στους περιπάτους θα γοητευτείτε από τα στενά δρομάκια και τα δαντελένια κιγκλιδώματα στα μπαλκόνια. Περπατήστε στα ανάκτορα Μιραμπέλ με τους θαυμάσιους κήπους και δείτε από κοντά τοι Καθεδρικό Ναό με τις 3 μπρούτζινες πύλες και τη κολυμπήθρα που βαφτίστηκε ο Μότσαρτ και την Εκκλησία των Φραγκισκανών. Φυσικά μην παραλείψετε να επισκευθείτε το σπίτι του Μότσαρτ.Το καλύτερο σημείο της πόλης για τα δείτε από ψηλά τις άλπεις, τον ποταμό, τις εκκλησίες, τους τρούλους και τους οβελίσκούς είναι το φρούριο Hohensalzburg.

(πηγή: www.neotourismos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: