Κοπεγχάγη

Το σκηνικό των παραμυθιών του Άντερσεν μετατράπηκε σε μια υπερσύγχρονη πόλη που κινείται σε ρυθμούς fast forward.

Αν και κατέχει τον τίτλο της πρωτεύουσας του αρχαιότερου βασιλείου στον κόσμο, η Κοπεγχάγη δεν μεταφέρει τα κατάλοιπα της συντηρητικής, αριστοκρατικής και πεπαλαιωμένης νοοτροπίας. Η πόλη που νομιμοποίησε πρώτη την πορνογραφία, την πορνεία και τους γάμους ομοφυλοφίλων δεν μπορεί παρά να είναι μία πόλη μοντέρνα, που διαμορφώνει ήθη και ριζοσπαστικά lifestyle. Κατά τα άλλα, η πρωτεύουσα της Δανίας είναι ήρεμη, ιδανική για χαλάρωση και ατέλειωτες βόλτες στους πεζόδρομους, τις πλατείες, τα πάρκα και το λιμάνι της.

Γνωριμία με την πόλη
Με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκανδιναβίας. Ξεκινήστε περπατώντας στη μεσαιωνικού τύπου παλιά πόλη. Θα σταματήσετε στο Δημαρχείο για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική του κτιρίου, αλλά και το άγαλμα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, και μετά θα διασχίσετε το Stroget, τον μεγαλύτερο πεζοδρομημένο εμπορικό δρόμο της Κοπεγχάγης, όπου τα αναρίθμητα μαγαζιά, εστιατόρια και το Pistolstraede -ένα συγκρότημα από ανακαινισμένα κτίρια του 18ου αιώνα που στεγάζουν γκαλερί και οίκους μόδας- θα μονοπωλήσουν την προσοχή σας. Το Stroget καταλήγει στην πλατεία Kongens Nutorv. Εκεί θα θαυμάσετε το υπέροχο Βασιλικό Θέατρο. Μετά θα επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό στη Fiolstraede, τον δεύτερο πεζοδρομημένο δρόμο της παλιάς πόλης, και θα χαζέψετε τις αντικερί και τα γραφικά βιβλιοπωλεία. Θα περάσετε από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, τον στρογγυλό Πύργο του 17ου αιώνα και την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Πνεύματος.

Για τους φιλότεχνους
Κατευθυνθείτε στην περιοχή Christiansborg, όπου θα δείτε
ένα συγκρότημα από τα πιο σημαντικά κτίρια της Κοπεγχάγης. Στα δυτικά θα επισκεφθείτε το Εθνικό Μουσείο της Δανίας. Στην Christiashavn θα δείτε τις μπαρόκ εκκλησίες της πόλης. Μία από τις τουριστικές περιοχές είναι η περιβόητη Christiana, η λεγόμενη «ελεύθερη πόλη», ένα νεανικό μέρος με coffee shops, μπιστρό, μπαράκια, εστιατόρια και γκαλερί. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης είναι το Tivoli, ένα υπέροχο πάρκο ψυχαγωγίας. Οι λάτρεις της σύγχρονης τέχνης θα απολαύσουν κάποια σημαντικά έργα στο Arken Museum of Modern Art, στο Louisiana Museum και στο Statens Museum for Kunst. Κάνοντας και μια βόλτα στο λιμάνι της Κοπεγχάγης, το Nyhavn, και ιδιαίτερα στη Langelinie, με το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας, θα έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη της πρωτεύουσας της Δανίας. Δείτε οπωσδήποτε Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κοπεγχάγη βρίσκεται το Elsinor, το κάστρο του Άμλετ, ένα υπέροχο μεσαιωνικό κάστρο που θα σας μεταφέρει πίσω στην ιστορία του ευαίσθητου σαιξπηρικού ήρωα.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα ταξιδέψετε αεροπορικώς με τη SAS (τηλ.: 210-9618411). Τα περισσότερα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνουν εκδρομές με γκρουπ στην Κοπεγχάγη συνδυάζοντάς την με άλλες σκανδιναβικές πρωτεύουσες.

Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 0045. Νόμισμα: κορώνα Δανίας (1 ευρώ=7,5 κορώνες). Ώρα: 1 ώρα πίσω

Φαγητό: Στο Konrad θα απολαύσετε τη νεο-ευρωπαϊκή κουζίνα (ανάμειξη ιταλικής, γαλλικής, ασιατικής και καλιφορνέζικης), ενσωματώνοντας δανέζικα υλικά σε ένα διεθνές μενού. Στο Kirk θα δοκιμάσετε αρνί με τζατζίκι και πέταλα λουλουδιών, ενώ στο Ida Davidsen θα παραγγείλετε καπνιστό σολομό με χαβιάρι. Μην παραλείψετε να πάτε στο Peder Oxe, το παλαιότερο μοναστήρι της Δανίας που μετατράπηκε σε εκλεκτό εστιατόριο.

Διασκέδαση: Για τη βραδινή σας διασκέδαση τα πιο μοδάτα μπαρ της πόλης είναι το Bo-Bi Bar, το Couch και το Cyber NASA.

Αγορές: Στο Pistolstraede θα βρείτε τις περίφημες πορσελάνες Bing & Grondhal, τα κρύσταλλα του Michael Bang, το πολυκατάστημα Bodum καθώς και αντικερί με σπάνια έπιπλα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: