Καλάβρυτα

Σε υψόμετρο 750 μέτρων καμαρώνει χτισμένη σε πλαγιά του Χελμού η ένδοξη κωμόπολη των Καλαβρύτων. Τα ιστορικά μοναστήρια που βρίσκονται κοντά, τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα που επιφυλάσσει η φύση τριγύρω και οι πολλές δυνατότητες για σπορ, συν η πολύ καλή τουριστική υποδομή και η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, κάνουν τα Καλάβρυτα ιδανική λύση για το Σαββατοκύριακο.

Βόλτα στην πόλη
Θα παρατηρήσετε σχεδόν αμέσως το μεγάλο σταυρό που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο των Καλαβρύτων. Βρίσκεται εκεί για να θυμίζει την εν ψυχρώ εκτέλεση σχεδόν ολόκληρου του αντρικού πληθυσμού από τους ναζί στις 13 Δεκεμβρίου του 1943. Επισκεφθείτε πρώτα το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Κάνοντας ύστερα μια βόλτα θα δείτε και άλλα μνημεία που μαρτυρούν την ένδοξη ιστορία του τόπου, όπως το Δημοτικό Σχολείο. Περπατήστε στα πέτρινα σοκάκια και θαυμάστε τα κουκλίστικα σπίτια με τις κεραμοσκεπές.

Στη γραφική πλατεία καθίστε για καφέ και μετά συνεχίστε τη βόλτα σας περνώντας από το φράγκικο Κάστρο της Ωριάς. Εκεί αυτοκτόνησε η Αικατερίνη Παλαιολόγου για να γλιτώσει από τους Τούρκους. Με την ευκαιρία της εθνικής παλιγγενεσίας κάντε και μια ιστορική επίσκεψη. Έξω από τα Καλάβρυτα (4 χλμ.) βρίσκεται η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, σύμβολο ελευθερίας για τους Έλληνες, αφού εκεί ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης.

Φυσικά δεν θα παραλείψετε να επισκεφτείτε και να προσκυνήσετε στην περίφημη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, που δεσπόζει γαντζωμένη σε ένα τεράστιο βράχο σε υψόμετρο 925 μ. Το θέαμα θα σας εντυπωσιάσει και στο εσωτερικό της θα θαυμάσετε την εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλιώτισσας του 4ου αι., αλλά και τα πολύτιμα κειμήλια, τα χρυσοστόλιστα άμφια και τις όμορφες λειψανοθήκες. Μια άλλη πανέμορφη εκδρομή είναι στο Σπήλαιο των Λιμνών. Υπέροχες λιμνούλες με καταρράκτες και στοές, διακοσμημένες με πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Επισκεφτείτε επίσης τους Αρχαίους Λουσσούς, τη γραφική Ζαχλωρού, αλλά και τη Δάφνη για την υπέροχη θέα και για την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα.

Το θρυλικό τρενάκι
Όσοι δεν έχετε ταξιδέψει με τον Οδοντωτό, πάρτε το τρενάκι από το Διακοφτό. Θα περάσετε μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού και θα απολαύσετε υπέροχα τοπία.

Σπορ
Αν βρείτε χιόνι εκεί πάνω θα είστε τυχεροί, διότι το πολυσύχναστο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού προσφέρει πολλές δυνατότητες για χειμερινά σπορ.

Μετάβαση: Αφήστε λοιπόν το αυτοκίνητό σας στο Διακοφτό και απολαύστε τη διαδρομή με τον Οδοντωτό μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού. Μόνο πληροφορηθείτε ότι λειτουργεί (τηλ.: 1110 και 26920-22245).

Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 26920. Δήμος: 26920-22390. Αστυνομία: 26920-23333. Χιονοδρομικό Κέντρο: 26920-24451. Καταφύγιο: 26920-22611.

Φαγητό: Περάστε από τη Στάνη, τον Έλατο και τις Άλλες Γεύσεις για νόστιμα πιάτα. Στη Ζαχλωρού επισκεφτείτε το εστιατόριο του ξενοδοχείου Ρομάντζο, ενώ θαυμάσιες γεύσεις θα απολαύσετε στο Συρμπάνι και στο Σκεπαστό. Αν περάσετε από του Λάμπη, να ζητήσετε οπωσδήποτε χωριάτικο κοτόπουλο και κουνέλι, ψητά στο φούρνο, αλλά και χορτόπιτες. Δοκιμάστε ακόμη τη φορμαέλα, το τυρί που φτιάχνουν και στην Αράχοβα, και ζητήστε στα καφενεδάκια ή στα ζαχαροπλαστεία να σας φέρουν λουκουμάδες και γλυκά του κουταλιού, πετροκέρασο και ροδοζάχαρη.

www.7merestv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: