Καλάβρυτα

Στον τόπο που είναι κτισμένα τα Καλάβρυτα, βρισκόταν η αρχαία Κύθαινα. Την πόλη κατέλαβαν κατά το παρελθόν Βυζαντινοί, Φράγκοι και Τούρκοι. Στον αγώνα του 1821, κατά την παράδοση, ξεκίνησε από εκεί η Επανάσταση των Ελλήνων, αφού την 25η Μαρτίου 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε την πρώτη σημαία της Επανάστασης, το περίφημο Λάβαρο, στην Αγία Λαύρα. Η ιστορία της πόλης όμως δε σταματά εδώ.Το Δεκέμβριο του 1943, οι Γερμανοί εκτελούν όλους τους άντρες κατοίκους των Καλαβρύτων, της Κερπινής και των Ρογών (γειτονικά χωριά) και καίνε την πόλη.

Τα σημερινά Καλάβρυτα, σφιχτά δεμένα με την ιστορία τους, έχουν πολλά να προσφέρουν στον ταξιδιώτη. Πέρα όμως από την εμπειρία μιας επίσκεψης ιστορικού ενδιαφέροντος, που κι αυτή από μόνη της είναι σημαντική,στην περιοχή υπάρχουν πολλά αξιοθέατα και εκτός αυτών, προσφέρεται για να έρθει κανείς πιο κοντά στη φύση, κάνοντας σκι, πεζοπορία, ποδηλασία κι αμέτρητες άλλες δραστηριότητες.
Τριγυρνώντας στην πόλη και στη γενικότερη περιοχή, η πρώτη στάση μας είναι ο Τόπος Θυσίας, στη «Ράχη του Καπή», όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους ντόπιους και υπάρχει σήμερα το επιβλητικό μνημείο υπέρ των νεκρών.
Ένας περίπατος σιωπηλός στη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων, που θρήνησε η πόλη κατά το παρελθόν.
Κάνουμε μια στάση και στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας. Ένα από τα ελάχιστα παλιά σπίτια των Καλαβρύτων, που διασώθηκαν μετά την πυρπόληση της πόλης από τους Γερμανούς και λειτουργεί σήμερα ως πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων.

Περνάμε οπωσδήποτε και από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στο οποίο προωθούν τη συγκέντρωση και καταγραφή πάσης φύσεως υλικού, που μαρτυρεί την ιστορία, τη λαογραφία και την παράδοση των Καλαβρύτων, ιδιαίτερα δε την ιστορία του Ολοκαυτώματος της 13ης Δεκεμβρίου 1943 και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή.
Συνεχίζοντας, απομακρυνόμαστε για λίγο από την πόλη, για μια επίσκεψη στην Αγία Λαύρα, 4,5 χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα.

Μπαίνοντας στον περίβολο, στα δεξιά μας, βλέπουμε το εκκλησάκι, από το οποίο ξεκίνησε η θύελλα μιας επανάστασης, αυτής των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Ακόμα φυλάσσεται εκεί, κατατρυπημένο από σφαίρες, το λάβαρο που ευλόγησε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Μπορεί ακόμα να δει κανείς εκεί το αδαμαντοκόλλητο Ευαγγέλιο, δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης, τα άμφια και την ποιμενική ράβδο του Παλαιών Πατρών Γερμανού και μεγάλο αριθμό σταυρών και εικόνων.

Δείτε επίσης και το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που υψώνεται επιβλητικό στο λόφο βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας.

Μια επίσης όμορφη διαδρομή λίγο έξω από την πόλη, είναι η επίσκεψή μας στη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου,σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα. Σε έναν απόκοσμο βράχο, που έχει στην κορυφή του ένα πύργο, είναι κτισμένο το Μέγα Σπήλαιο. Η θέα από τον εξώστη θα σας κόψει την ανάσα. Επισκεφθείτε επίσης και την αίθουσα κειμηλίων, καθώς και το σπήλαιο από όπου πήρε την ονομασία του η Μονή.

Για κάποιον που έχει χρόνο για μια μεγαλύτερη βόλτα, συστήνουμε ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη στο Σπήλαιο των Λιμνών. Ονομάστηκε έτσι γιατί, εκτός από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους του και τους σταλακτούς σχηματισμούς, εμφανίζει κλιμακωτές, σε τρεις ορόφους, λίμνες. Πραγματικά, το θέαμα θα χαραχτεί για πάντα στη μνήμη σας.
Επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό της Παναγιάς Πλατανιώτισσας, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων, με κατεύθυνση από Καλάβρυτα προς Αίγιο.

Κάντε επίσης μια βόλτα και από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακελλαριάς, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη, απέναντι από το χωριό Λαπαναγοί του Δήμου Καλαβρύτων.
Αν έχετε ακόμα περισσότερο χρόνο,και σας ενδιαφέρει η καλή σας σωματική κατάσταση, προτείνουμε πεζοπορία στο φαράγγι του Βουραϊκού και ορεινή ποδηλασία στο καταφύγιο θηραμάτων του Σούβαρδου.
Μια επίσης όμορφη εκδρομή είναι να επισκεφθείτε τη λίμνη Τσιβλού. Σε υψόμετρο 800 μέτρων, συναντάτε τη λίμνη αυτή, που η επιφάνειά της είναι λιγότερη από 200 στρέμματα, αλλά το βάθος της φτάνει τα 80 μέτρα. Σήμερα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, αλλά και ένα σημαντικό υγροβιότοπο. Μπορείτε να κάνετε το γύρο της λίμνης με ποδήλατο βουνού ή τετρακίνητο. Ακολουθήστε την κοιλάδα του ποταμού Κράθη και επισκεφθείτε το δάσος του Μεσορρουγίου- Ζαρούχλας.

Επιβάλλεται, επίσης, μια επίσκεψη στο Πλανητερό, που θα το συναντήσετε στα 25 χλμ. από τα Kαλάβρυτα, στο δρόμο προς Kλειτορία, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Βρίσκεται μέσα σε ένα γραφικό τοπίο με καρυδιές και πλατάνια και με τα ορμητικά νερά από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού. Δείτε τον παραδοσιακό νερόμυλο και δοκιμάστε τις πέστροφες που εκτρέφουν στην περιοχή.

Τέλος, κανείς δε μπορεί να φύγει από τα Καλάβρυτα, αν δεν επισκεφθεί έστω για μια φορά το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, στο Χελμό.
Πέρα όμως από όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν πολλά ακόμη να δει κανείς επισκεπτόμενος τα Καλάβρυτα, που πραγματικά είναι δύσκολο να χωρέσουν όλα μέσα σε ένα μικρό αφιέρωμα στην πόλη ή σε μια τριήμερη ή τετραήμερη εκδρομή. Γι’αυτό να είστε προετοιμασμένοι, ότι στα Καλάβρυτα θα πάτε και θα ξαναπάτε…

Χιονοδρομικό κέντρο
Ένα μέρος κατάλληλο για τα παιδιά,αφού ως γνωστόν τρελαίνονται για το χιόνι. Αφήστε τα να περπατήσουν, να το χαρούν, να τρέξουν και να κάνουν έλκηθρο. Αν ξέρουν σκι, ευκαιρία να το απολαύσουν. Αν τα παιδιά σας δε γνωρίζουν το άθλημα του σκι, τότε επικοινωνήστε με τις σχολές σκι της περιοχής και κλείστε κάποιες ώρες, για να πάρουν τα παιδιά σας τα πρώτα βασικά μαθήματα αρχαρίων.

Επισκεφθείτε την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού στο Διακοφτό, όπου εκτίθεται η παλιά ατμομηχανή του Οδοντωτού «Μουντζούρης», η οποία έκανε δρομολόγια έως το 1965. Ως γνωστόν,στα παιδιά αρέσουν πολύ τα τρένα.
Κάντε με τα παιδιά σας μια εκδρομή ως το γραφικό Πλανητερό, όπου μπορείτε να δείτε το πανέμορφο και καταπράσινο τοπίο με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα ρυάκια του.
Δείτε εκεί και την τεχνητή λίμνη με τους κύκνους, που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους.
Στην περιοχή υπάρχει και ιχθυοτροφείο με πέστροφες, το οποίο σίγουρα θα αρέσει στα παιδιά, και μπορούν να παρακολουθήσουν τα ψάρια να «πιάνονται» επί τόπου.
Κάντε με τα παιδιά σας έναν περίπατο στη Λαλέουσα, δίπλα από το ποτάμι, που έχει νερό όλο το χρόνο. Προσοχή όμως.Οι περίπατοι πρέπει πάντα να γίνονται υπό την επίβλεψη ενηλίκων.

Χιονοδρομικό Κέντρο
Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Χελμού, στη θέση Ξερόκαμπος, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα.
Διαθέτει δώδεκα πίστες συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων, με επτά αναβατήρες, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν έως 5.000 άτομα ανά ώρα. Στις πίστες του θα αθληθούν και οι πιο απαιτητικοί σκιέρ, καθώς υπάρχουν από πολύ εύκολες έως και μαύρες (πολύ δύσκολες) πίστες. Εκεί θα βρείτε καφετέρια, εστιατόριο, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης ειδών σκι, ιατρείο κλπ. Είναι ένα μέρος που θα περάσουν καλά και οι λάτρεις του σκι, αλλά και οι λάτρεις του χιονιού εν γένει.
Τηλ. (+30) 26920 24452
www.kalavrita-ski.com

Τ Η Λ Ε Σ Κ Ο Π Ι Ο
Το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα “ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ”, βρίσκεται στην κορυφή “Νεραϊδόραχη” του Χελμού, σε υψόμετρο 2.340 μ. Ονομάστηκε Αρίσταρχος προς τιμή του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Αρίσταρχου. Διαθέτει μεγάλο οπτικό πεδίο,άριστη ποιότητα οπτικών, με μεγάλη ευκρίνεια ειδώλων, δυνατότητα τηλεχειρισμού και πολλές άλλες λειτουργίες.
Πληροφορίες: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής
www.astro.noa.gr

Τοξοβολία
Αν σας ενδιαφέρει το άθλημα, μπορείτε να το απολαύσετε και να εκπαιδευθείτε σε αυτό με τη βοήθεια του τουριστικού γραφείου της X-tremer.
«Orienteering»,δηλαδή «προσανατολισμός», όπου οι
συμμετέχοντες, έχοντας ανά χείρας ένα λεπτομερή χάρτη της περιοχής και τη βοήθεια της πυξίδας, εντοπίζουν στο πεδίο έναν αριθμό από πρωτοτοποθε-
τημένα σημεία ελέγχου σε καθορισμένη σειρά. Οι κύριοι τρόποι, με τους οποίους διεξάγεται, είναι με πεζοπορία ή τρέχοντας, με ορειβατικό ποδήλατο, με
χιονοδρομία κλπ. Το πρόγραμμα αυτόδιεξάγεται από την X-tremer στις όχθες του Βουραϊκού.

Rappel
Ασφαλής καταρρίχηση από εκπαιδευτικό βράχο, με χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού. (με τη βοήθεια του τουριστικού γραφείου της X-tremer ).

Π Ε Ζ Ο Π Ο Ρ Ι Κ Ε Σ Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Ε Σ
(με τη βοήθεια του τουριστικού γραφείου της X-tremer )
Χιονοδρομικό Κέντρο-Ορειβατικό Καταφύγιο - Νεραϊδόραχη-Ψηλή Κορυφή Μαυρόλιμνη-Ύδατα Στυγός (δύσκολη διαδρομή, 7 ώρες). Ακολουθώντας τη Βαθιά Λάκκα από το Χιονοδρομικό Κέντρο, βρισκόμαστε στη τοποθεσία Πουλιού Βρύση, όπου και το καταφύγιο του Ορειβατικού. Μία ώρα ανάβαση από το καταφύγιο και φτάνουμε στη Νεραϊδόραχη.
Φεύγοντας από τη Νεραϊδόραχη, περνά με από το Νεραϊδάλωνο και προχωράμε προς την Αετοράχη και την Ψηλή Κορυφή. Συνεχίζοντας, κατεβαίνουμε προς τη Μαυρόλιμνη και τα Ύδατα Στυγός.
Κάτω Λουσοί - Ψηλή Κορυφή - Κάτω Κάμπος - Κεφαλόβρυσο - Ελατόφυτο- Πλανητερό(Ε4) (μέτριας δυσκολίας,9 ώρες). Ξεκινάμε από το χωριό Κάτω Λουσοί. Στην αρχή ακολουθώντας το δρόμο, μπαίνουμε στο ελατόδασος και χωρίς σαφές μονοπάτι, προχωράμε ως το καταφύγιο ή πιο δεξιά ως την κορυφή.
Περιστέρα (Σόλος) - Ύδατα Στυγός (μέτριας δυσκολίας, 3,5 ώρες). Εντυπωσιακή ανάβαση, που ξεκινά από το χωριό Περιστέρα(ή Σόλος). Καθοδόν θαυμάζουμε τη λίμνη Τσιβλού, μέσα στο δάσος. Περπατάμε το δασικό δρόμο, μέσα σε δάσος με πεύκα και συνεχίζουμε σε μονοπάτι, μέχρι ένα χαρακτηριστικό σημείο. Εδώ, επειδή το μονοπάτι έχει πέσει, μας παιδεύει λίγο στο πέρασμα, αλλά σε .μισή ώρα μας φέρνει στη βάση του καταρράκτη των Yδάτων της Στυγός.Πηγές Λάδωνα - Παγκράτιο - Κλήμα Παυσανία (μέτριας δυσκολίας, 2 ώρες).Από τις πηγές του Λάδωνα, ξεκινάμε στο σηματοδοτημένο μονοπάτι, περνάμε από ένα νερόμυλο και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε, έως ότου φτάσουμε, σε μία ώρα, στο χωριό Παγκράτιον (850μ.). Μία ώρα δυτικά του χωριού υπάρχει το ιστορικό κλήμα του Παυσανία, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται στα 2.000 χρόνια.
Σκεπαστό - Παναγία Πλατανιώτισσα -Μονή Μακελλαριάς (μέτριας δυσκολίας,7 ώρες). Από το Σκεπαστό, ανηφορίζουμε προς την ομώνυμη κορυφή μέχρι το χωριό Βάλτα. Από εκεί, περπατώντας,καταλήγουμε στο εκκλησάκι της Παναγίας Πλατανιώτισσας. Συνεχίζοντας δυτικά, καταλήγουμε στη Μονή Μακελλαριάς.

Rafting
Στο ποτάμι του Λάδωνα, με τη βοήθεια του τουριστικού γραφείου της X-tremer.

Trekking
Στο φαράγγι του Βουραϊκού: Ουσιαστικά πρόκειται για τη διαδρομή του οδοντωτού σιδηρόδρομου, που συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα. Θεωρείται εύκολη για όλους. Καλύπτει το ωραιότερο τμήμα της διαδρομής, αρχίζοντας από το χωριό Ζαχλωρού και τελειώνει στη θέση Νιάματα. (με τη βοήθεια του
τουριστικού γραφείου της X-tremer ).
Πληροφορίες:
X-tremer travel
Καλάβρυτα
Τηλ. (+30) 26960 39059

Μ Ε Τ Α Β Α Σ H
Οδικώς από την Εθνική οδό Κορίνθου -Πάτρας ή με τρένο από το Διακοφτό.

(πηγή: www.fe-mail.gr, 17/3/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: