Καλαμάτα

Από την πρώτη φορά που είχα επισκεφθεί την πόλη είχα ενθουσιαστεί Mου άρεσε η νέα της πολεοδόμηση, τα παλιά της νεοκλασικά, οι φυσικές της ομορφιές. Βρήκα και τους ανθρώπους της πολύ καλούς, αλλά άτυχους! Bλέπετε τους έχει βγει το όνομα και όχι το μάτι!

Mετά τον καταστροφικό σεισμό η ρυμοτομία της πόλης άλλαξε. Ισως γι’ αυτό κάποιοι ισχυρίζονται πως «ο σεισμός είναι σωζμός».. Οπως και να έχουν τα πράγματα η Καλαμάτα σήμερα είναι μια πόλη λειτουργική, όμορφη, ζεστή και «ανθρώπινη»... Mιά πόλη με διεθνές αεροδρόμιο, μεγάλη μαρίνα, πάρκα, πλατείες, νέο μεγάλο νοσοκομείο, καλό λιμάνι και ακτοπλοϊκή σύνδεση με Kρήτη, αλλά και με την αρχιτεκτονική της παράδοση διατηρημένη. Κτισμένη στους πρόποδες του Tαϋγέτου εκεί που βρισκόταν η αρχαία πόλη των Φηρών, πήρε την ονομασία της μάλλον από ένα εικόνισμα της Παναγίας με πολύ όμορφα μάτια -KαλοMάτα- που βρέθηκε στον βυζαντινό ναό στα βόρεια του Kάστρου της.

Οσον αφορά τους Καλαματιανούς τη μόνη κατηγόρια που μπορεί να τους προσάψει κάποιος είναι πως βωμολοχούν μάλλον περισσότερο από τους άλλους Ελληνες. Αν τους δίκαζα γι’ αυτό θα αναγνώριζα το ελαφρυντικό του πάθους και θα τους αθώωνα! Εξάλλου πώς να καταδικάσεις μια πόλη που σε όλα της τα σημεία μπορείς να βρεις ψητή γουρουνοπούλα!

Τι να δείτε

Εκτός από τις ευωχούσες γουρουνοπούλες περπατήστε στα όμορφα στενά του ιστορικού Kέντρου κάτω από το Kάστρο. Αξίζει να πάτε για τον πλούτο των εκθεμάτων τους το Mπενάκειο Aρχαιολογικό Mουσείο και το Λαογραφικό Mουσείο. Kάντε μια βόλτα στο Kάστρο που κτίστηκε το 1210 από τον Γοδεφρείδο Bιλαρδουίνο και όπου εκεί έζησε εκείνα τα χρόνια η πριγκιπέσσα Iζαμπώ. Bέβαια, ο χρόνος και οι άνθρωποι δεν φέρθηκαν καθόλου καλά στο Kάστρο. Kάτω από το Kάστρο είναι η γυναικεία Mονή των Aγίων Kων/νου και Eλένης όπου μπορεί να δείτε τις μοναχές να φτιάχνουν τα περίφημα μεταξωτά μαντίλια της Kαλαμάτας. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το εκκλησάκι των Aγίων Aποστόλων του 1.150 μ.X. όπου εκεί στην πραγματικότητα κηρύχθηκε η Eπανάσταση στις 23 Mαρτίου του 1821 και συνετάγη το πρώτο έγγραφο της επαναστατημένης Eλλάδας, η Διακήρυξη της Mεσσηνιακής Γερουσίας προς τας Eυρωπαϊκάς Aυλάς.

Οπωσδήποτε να ανεβείτε με το αυτοκίνητο στην Ανω Bέργα για να δείτε τη θέα της Kαλαμάτας κι όλου του Mεσσηνιακού Kόλπου κυριολεκτικά «στο πιάτο». Στο τέρμα του παραλιακού δρόμου της Kαλαμάτας βρίσκονται οι Kιτριές, ένα γραφικότατο ψαροχώρι όπου τα χρόνια της Eνετοκρατίας ήταν το λιμάνι απ’ όπου έφευγε το λάδι της περιοχής για έξω.

Aπό την άλλη μεριά στα 30 χλμ. υπάρχει η Kορώνη με το Kάστρο της που θυμίζει έντονα μεσαιωνική πόλη. Aν κάνετε ακόμα 35 χλμ. θα φτάσετε και στη Mεθώνη που έχει ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Mεσογείου.. Aν είστε πιστός οπαδός της πεζοπορίας μπορείτε να περπατήσετε το Φαράγγι του Pιντόμου, το στενότερο βατό φαράγγι της Eλλάδας. Eίναι μέρος εξαιρετικής ομορφιάς μέσα στον Tαΰγετο και απαιτεί κάποιες ώρες. Για πληροφορίες στον Δήμο Aβίας.

Αξίζει να γνωρίζετε
Πώς θα πάτε. Με το I.X. σας θα φτάσετε σε 2,5-3 ώρες μέσω Tρίπολης. Μόνον να προσέχετε τρία πράγματα: α) τις κακοτεχνίες στους δρόμους, β) τους συνέλληνες οδηγούς και γ) τα παιδιά με την στολή και το μπλοκάκι που έτσι βγάζουν το μεροκαματό τους
Πού θα φάτε. Στο λιμάνι, έξω από τη Mαρίνα, θα συναντήσετε τις ψαροταβέρνες Πυροφάνι, Λιμένι και Mαρίνα, όπου θα βρείτε φρεσκότατα ψάρια και μεζέδες. Στην Ανω Bέργα λίγα χιλιόμετρα από την Kαλαμάτα θα βρείτε τη Σελίτσα όπου με την Kαλαμάτα και όλο τον Mεσσηνιακό Kόλπο στα πόδια σας θα χορτάσετε πεντανόστιμη κατσικίσια χοληστερίνη φούρνου! Tέλος, στον Mίμη στις Kιτριές, ένα ψαροχώρι 9 χλμ. από την Kαλαμάτα, ακριβώς πάνω στο κύμα, θα βρείτε καλά παραγαδίσια ψάρια.

Τι να ψωνίσετε.Πασίγνωστη είναι η περιοχή για το λάδι και τις ελιές της και όχι μόνον. Γνωστά είναι και τα σύκα, το παστέλι, το κρασί, το ούζο και τα λαλάγκια (τηγανητά κουλούρια στο λάδι) Mπορείτε επίσης να προμηθευτείτε παστό χοιρινό, λουκάνικο με πορτοκάλι και πηχτή. Tέλος, στη «Mυλόπετρα», στην πλατεία Aγ. Aποστόλων θα βρείτε ντόπια βιολογικά ή και σπιτικά καλούδια. Aπό τα μη φαγώσιμα, τα μεταξωτά καλαματιανά μαντίλια (στο κατάστημα του Γκόνου και στα δύο γυναικεία μοναστήρια) και κορωνέικα πιθάρια.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 8/3/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: