Αλσατία και οίνος

Η Αλσατία είναι μια από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της Γαλλίας. Η οικονομική της μηχανή έχει το κέντρο της στο Στρασβούργο, όπου είναι η διοικητική και οικονομική της πρωτεύουσα.

Η Αλσατία ήταν μέρος του γερμανικού κράτους από τον 9ον αιώνα και προσαρτήθηκε στη Γαλλία τον 17ον αιώνα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι γαλλικές και γερμανικές επιρροές είναι εμφανείς στην αρχιτεκτονική, στην τέχνη, στα τοπικά ήθη και έθιμα, στην κουζίνα αλλά και στο κρασί.
Έχοντας στα δυτικά της τα βουνά των Βοσγίων (Vosges), και ανατολικά τον ποταμό Ρήνο, μπορούμε να πούμε ότι είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη Γαλλία. Η Αλσατία είναι σαν μια στενή λωρίδα τριών χιλιομέτρων που εκτείνεται στους ανατολικούς πρόποδες των Βοσγίων. Χάρη στις κορυφές των Βοσγίων, η περιοχή προστατεύεται από βροχές και ανέμους που προέρχονται από δυτικά, με αποτέλεσμα να έχει από τις πιο χαμηλές για τη Γαλλία βροχοπτώσεις και παράλληλα να διαθέτει εξαιρετικά υψηλή ηλιοφάνεια.
Οι συνθήκες αυτές ευνοούν ιδιαίτερα την καλλιέργεια αμπελιών για την παραγωγή λευκού κρασιού.
Η αμπελουργική ζώνη της Αλσατίας καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 12.000 στρεμμάτων στους πρόποδες της οροσειράς των Βοσγίων και στην κοιλάδα του Ρήνου. Παράγονται κυρίως λευκά κρασιά, ο χαρακτήρας των οποίων διακρίνεται για την καθαρότητα και κυρίως τον πλούτο και την ένταση των αρωμάτων του, ανάλογα βέβαια και με την ποικιλία. Πάρα πολλά από τα κρασιά της Αλσατίας, αν και λευκά, έχουν μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.
Οι ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται είναι: Riesling, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Sylvaner, Tokay-Pinot Gris, Muscat, Chasselas και Pinot Noir. Η Αλσατία είναι ίσως η μόνη οινοπαραγωγός ζώνη της Γαλλίας που τα κρασιά της αναγνωρίζονται κυρίως από την ποικιλία του σταφυλιού και όχι από την Ονομασία Προελεύσεώς τους, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι A.O.C. Alsace ή σπανιότερα A.O.C. Alsace Grand Cru. Η ποικιλία αναγράφεται στην ετικέτα της παραδοσιακής πράσινης και ψηλόλιγνης (flute) και εύκολα αναγνωρίσιμης φιάλης.

Τρεις κατηγορίες A.O.C. Alsace
ΣΕ ΑΥΤΑ τα κρασιά συνήθως αναγράφεται η ποικιλία ή οι όροι «Edelzwicker» ή «Gentil» όταν πρόκειται για κρασί με διάφορες ποικιλίες.
A.O.C. Alsace Grand Cru
Στην Αλσατία υπάρχουν 51 αμπελώνες με τον τίτλο Grand Cru. Ένα κρασί για να μπορέσει να φέρει αυτόν τον τίτλο πρέπει τα σταφύλια να προέρχονται από τους συγκεκριμένους Grand Cru αμπελώνες. Οι ποικιλίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι: Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris και Muscat. Η ποικιλία αλλά και η χρονιά εσοδείας πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα. Εδώ να αναφέρουμε ότι ένα Grand Cru κρασί, το οποίο είναι από Riesling ή Muscat, πρέπει να έχει το ελάχιστο 10% αλκοολικό βαθμό και 12% όταν είναι από Pinot Gris ή Gewurztraminer.
A.O.C. Cremant d'Alsace
Είναι η κατηγορία για τα αφρώδη κρασιά της περιοχής τα οποία παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας. Κυρίως γίνονται από την ποικιλία Pinot Blanc, ως επίσης και από Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling και Chardonnay. Παράγονται επίσης και Cremant Rose, σπάνια φυσικά, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από την ποικιλία Pinot Noir.

Βασικές ποικιλίες σταφυλιών
Riesling
Παραδοσιακή ποικιλία της κοιλάδας του Ρήνου, όπου και βρίσκει την πληρέστερη έκφρασή της. Θεωρείται ο βασιλιάς των κρασιών της Αλσατίας και μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις να φθάσει σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα τελειότητας. Η ποικιλία έχει εξαιρετικές δυνατότητες παλαίωσης, παρά το λευκό της χρώμα.
Gewurztraminer
Δίνει κρασιά με εντυπωσιακά αρωματικά χαρακτηριστικά, που θυμίζουν τριαντάφυλλα, εξωτικά φρούτα και μπαχαρικά, με πάχος και πληρότητα στο στόμα.
Tokay Pinot Gris
Αρωματικός πλούτος και γευστική πολυπλοκότητα είναι τα χαρακτηριστικά των κρασιών με αυτήν την ποικιλία.
Pinot Blanc
Προσφέρει κρασιά δροσιστικά, που δεν τους λείπει η δομή. Θεωρείται ως άριστη πρώτη ύλη για την παραγωγή αφρωδών οίνων ποιότητας.
Sylvaner
Προσφέρει κρασιά ζωηρά, φρέσκα και συχνά σπινθηροβόλα στη νεότητά τους. Διακριτικά αρώματα και ζωντάνια τα καθιστούν ιδανικά προδόρπια κρασιά.
Muscat
Δίνει ξηρά κρασιά, με εκρηκτικά αρώματα μοσχάτου σταφυλιού.
Chasselas
Η ποικιλία αυτή τείνει να εξαφανισθεί. Χρησιμοποιείται μόνο στην παραγωγή των κρασιών Edelzwicker.
Pinot Noir
Προερχόμενη από τη Βουργουνδία. Είναι η μοναδική κόκκινη ποικιλία, η οποία, καθώς δεν βρίσκει τις ιδανικότερες για την ωρίμανσή της συνθήκες, μετατρέπεται κυρίως σε ροζέ και σπανιότερα σε κόκκινα κρασιά.

(www.simerini.com.cy, 15/4/07)

Δεν υπάρχουν σχόλια: